janek2433 12 Napisano 8 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2019 Witam, miałem przepięcie w domu i spalił mi się zasilacz w subwooferze od Creative (Inspire T3300). Zacznę od tego, że wiem, że jest to tani sprzęt i najprościej byłoby kupić nowy, ale poczciwie mi służył i może dałoby radę go jakoś odratować. Satelitki od zestawu podłączyłem do takiego samego modelu subwoofera i działają w porządku. Sprawdzałem płytkę zasilającą i jest na niej tyle popalonych elementów, że próba jej naprawy mija się z celem, ale wzmacniacz jak i sam głośnik wydają się być nieuszkodzone. Czy jest jakaś opcja, żeby z czegoś innego zasilić ten cały zestaw? Czy raczej powinienem sobie dać spokój i kupić po prostu cały nowy zestaw, jeśli tak to jaki (musi być dostępny w euro bo akurat mam bon na 150zł, więc wyjdzie mi dużo taniej) w raczej budżetowym przedziale cenowym +-250zł. Głównie do filmów i muzyki. Z góry dziękuję za pomoc Cytuj Link to post Share on other sites
bleck55 730 Napisano 8 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2019 Mozesz poszukac na aliexpress. Pełno tam tanich wzmacniacz 2.1. Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2075 Napisano 8 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2019 Jeśli chodzi o wzmacniacz a nie zasilacz to... recykling, grzebanie bez sensu, szczególnie jak ktoś nie ma wystarczającej wiedzy żeby to samemu ogarnąć. Cytuj Link to post Share on other sites
janek2433 12 Napisano 8 Listopada 2019 Autor Udostępnij Napisano 8 Listopada 2019 Wzmacniacz raczej działa. Kwestią jest zasilacz Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2075 Napisano 8 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2019 Daj foto. Cytuj Link to post Share on other sites
janek2433 12 Napisano 8 Listopada 2019 Autor Udostępnij Napisano 8 Listopada 2019 (edytowane) https://imgur.com/a/GvfU3UH z zasilania część elementów jest odlutowana, bo zwarć szukaliśmy. Edytowane 8 Listopada 2019 przez janek2433 Cytuj Link to post Share on other sites
slo1q 337 Napisano 8 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2019 Da się to ominąć. Cytując najbardziej znane w Polsce forum elektroniczne o nazwie "zasilacz z czarnej listy, usuwam":https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2676569.html Możesz to zastąpić zasilaczem DC 12V, 2.0 A + odpowiednie gniazdo. Możesz nawet użyć tego ze spalonego zasilacza, o ile samo się nie stopiło. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
janek2433 12 Napisano 8 Listopada 2019 Autor Udostępnij Napisano 8 Listopada 2019 Da się to ominąć. Cytując najbardziej znane w Polsce forum elektroniczne o nazwie "zasilacz z czarnej listy, usuwam": https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2676569.html Możesz to zastąpić zasilaczem DC 12V, 2.0 A + odpowiednie gniazdo. Możesz nawet użyć tego ze spalonego zasilacza, o ile samo się nie stopiło. O! dziękuję bardzo. Zagłębię się w temat podpiałem wzmacniacz pod 12v z zasilacza od komputera i włącza się, więc dalej też już powinno być dobrze (jeśli chodzi o granie, bo tego nie sprawdzałem, bo i tak mam głośnik odlutowany). Nasunął mi się pomysł, żeby podłączyć ten wzmacniacz na stałe pod molexa i ciągnąć po prostu prąd z komputera, ale nie jestem przekonany czy to dobry pomysł od strony bezpieczeństwa. Ktoś mógłby się wypowiedzieć? Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2075 Napisano 9 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2019 Ten zasilacz średnio ogarnięty serwisamt by Ci pewnie ogarnal w chwile. A jesli nie to faktycznie inny 12v jeśli tyle miał tamten na wyjściu. Cytuj Link to post Share on other sites
janek2433 12 Napisano 9 Listopada 2019 Autor Udostępnij Napisano 9 Listopada 2019 Byłem z nim u znajomego elektronika i mówił, że raczej szkoda sensu się w z nim babrać. Dostałem 380v na gniazdka w domu i połowa tego zasilacza się spaliła. Cytuj Link to post Share on other sites
jakub1t 1684 Napisano 9 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2019 Tak jak mówisz. Podłącz sobie pod zasilacz komputerowy jeśli to tylko 2A. Ja mam u siebie tak podłączone zewnętrzne oświetlenie ledowe. Cytuj Link to post Share on other sites
wodego 1368 Napisano 9 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2019 Poniżej 2A to pobierze dysk 3.5" w komputerze, tak więc nie ma obawy. Poza tym można kupić zewnętrzny zasilacz 12V 2A. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
janek2433 12 Napisano 9 Listopada 2019 Autor Udostępnij Napisano 9 Listopada 2019 Dziękuję bardzo wszystkim za pomoc, temat do zamknięcia Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2075 Napisano 9 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2019 W jaki sposób 380v poszło na jedną fazę? Ktoś podłączył fazę pod N? Na zasilaczu powinny były polecieć przedewszystkim warystory i zabezpieczyć resztę. Cytuj Link to post Share on other sites
janek2433 12 Napisano 10 Listopada 2019 Autor Udostępnij Napisano 10 Listopada 2019 (edytowane) Instalator źle podłączył N w puszce przed domem, obluzował się (N) i dotknął fazy którejś. I tak szczęście, że żaden komputer, ani telewizor w domu się nie spaliły. Dobra, skończyłem lutowanie dzisiaj całego ustrojstwa do kupy i jednak problem jeszcze nie rozwiązany. Gdy podepnę jacka z głośników do telefonu (m. in. z lapka też działa) i z niego będę puszczał muzykę wszystko działa wspaniale, ale gdy podłączę go do komputera (z którego biorę prąd) to wszystko trzeszczy. Drugi zestaw identycznych głośników zachowuje się normalnie po podłączeniu do tego PCta. Jakieś pomysły? Edytowane 10 Listopada 2019 przez janek2433 Cytuj Link to post Share on other sites
jakub1t 1684 Napisano 10 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2019 Ciekawe czy karta dźwiękowa w kompie nie dostała rykoszetem od głośników ? podłącz jakieś słuchawki do kompa i sprawdź . Cytuj Link to post Share on other sites
janek2433 12 Napisano 10 Listopada 2019 Autor Udostępnij Napisano 10 Listopada 2019 (edytowane) Ciekawe czy karta dźwiękowa w kompie nie dostała rykoszetem od głośników ? podłącz jakieś słuchawki do kompa i sprawdź . Sprawdziłem na słuchawkach, na drugim zestawie tych samych głośników i wszystko działa jak natura chciała. podłączyłem mój "zmodyfikowany" model bezpośrednio pod wejście na płycie głównej (mam jeszcze xonara dg) i też skrzeczy. Mam zagwozdkę, bo inne urządzenia audio z komputerem działają w 100% w porządku, a ten "zmodyfikowany" zestaw działa dobrze ze wszystkim oprócz komputera Jest to dziwne, bo szum ten pojawia się gdy dotknę jackiem czegokolwiek metalowego (poza samą obudową) komputera. Wszystkie porty, a nawet backplate płyty głównej. Próbowałem podpięcia głośników przez zewnętrzną kartę dźwiękową na usb, ale to też na nic, bo przy samym dotknięciu wejścia żeńskiego wejścia jacka od razu zaczyna szumieć. Przypominam, że wszystkie inne słuchawki i głośniki działają normalnie Edytowane 10 Listopada 2019 przez janek2433 Cytuj Link to post Share on other sites
jakub1t 1684 Napisano 11 Listopada 2019 Udostępnij Napisano 11 Listopada 2019 Pewnie jakieś zakłócenia z masy , ale ja nie wiem jak to odizolować , nie znam się na elektronice aż tak . Kiedyś montowałem coś takiego (nie w komputerze) https://pl.farnell.com/texas-instruments/lm340at-5-0-nopb/ic-v-reg-linear-5v/dp/3122707?gclid=CjwKCAiAqqTuBRBAEiwA7B66hVIsZLC06Ad5a1V_gnVS7SK0IR-dZmNoFc6IG9UbcmL5UuzWTml-YRoCBXIQAvD_BwE&gross_price=true&mckv=Ppcm1j5G_dc|pcrid|155087520124|&CMP=KNC-GPL-GEN-SHOPPING-ALL_PRODUCTS Ale czy zdało by egzamin to nie wiem , łatwiej kupić nowy zasilacz zewnętrzny . Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts