Skocz do zawartości

Opłaca się zmienić pastę?

Recommended Posts

Zawsze warto, ale nie zawsze zobaczysz różnicę. Jeśli to nie jest chłodzenie BOX-owe (dołączone do procesora) to uważam, że powinno wejść to w krew, żeby wymienić tę pastę maksymalnie co 2 lata.

Jeśli chcesz wiedzieć jak to wyglądało u mnie ostatnio i da Ci jakiś pogląd:
1. 6 lat na i5 3570 + Shadow Rock 2 na paście Arctic MX-2. Temperatury przez 6 lat identyczne, pasta po rozkręceniu Coolera miała normalną konsystencję (nie jak pasta do zębów jak to się w żargonie mówi).
2. Ostatnio wymieniłem pastę na GPU po 5 latach na Thermal Grizzly Kryonaut i temperatury spadły o bagatela 10C (idle/stress). Tutaj producent chyba się nie postarał, bo po rozkręceniu pasta miała konsystencję pasty do zębów.
3. Składałem niecały miesiąc temu nowy zestaw. Wrzuciłem na start Arctic MX-2 z coolerem jak ze stopki (CM Hyper 212 Black). Temperatury oscylują tak: (idle/game/stress): 42/64/85 (mocno uśrednione). Zmieniłem po 2 tygodniach pastę na Thermal Grizzly Kryonaut  i temperatury zmieniły się może o 1-2C. W idle bez zmian.

Także tyle z mojego doświadczenia. Wszystko zależy od pasty, od możliwości coolera, przewiewu w obudowie itd. Generalnie w tym temacie można testować i testować i nie wydaje mi się, żeby można było wyciągnąć maksymalny potencjał z chłodzenia. W niektóych przypadkach ogranicza Cię nawet sama konstrukcja procesora oddającego ciepło w postaci chociażby gluta w samym procesorze.

Generalnie jak Ci temperatury dochodzą do tych 85-90C to najpierw zmieniasz pastę, jak dalej jest gorąco, winowajca jest w coolerze lub marnym przepływie powietrza w obudowie.

Edytowane przez KamellotK1

Ale jak kolega ma zamontowany procesor, to nic nie musi wyjmować poza ściągnięciem starego coolera i wyczyszczeniu procesora i podstawy coolera ze starej pasty teroprzewodzącej.

Sam nie odczuwam różnicy w temperaturach przy metodzie ziarnka grochu a równomiernym rozprowadzeniem pasty po całej powierzchni procesora. Także ziarnko grochu jest najłatwieszym sposobem, bo przy dociskaniu coolera i tak pasta pokryje cały procesor (dobrze to widać przy następnym ściąganiu coolera).

Odkręcasz cooler, zmywasz powierzchnie procesora alkoholem izopropylowym (za 10zł około 1l na allegro) i nakładasz jedną dużą kropkę pasty na powierzchni procesora, alb o wzór w kształcie litery X. po dociśnięciu pasta się rozprowadzi sama. Operacja na otwartym sercu to to nie jest, nic nie spartolisz.

• Popieram 1

uważam, że powinno wejść to w krew, żeby wymienić tę pastę maksymalnie co 2 lata.

Jeśli zawsze wybierasz najtańszą pastę na rynku, to tak.

Ale jak kolega ma zamontowany procesor, to nic nie musi wyjmować poza ściągnięciem starego coolera

Procesora nie ma jeszcze zamontowanego, komputer jakoś przez 5 lat chodził bez procesora. Dopiero jak przeglądał szufladę z częściami komputerowymi, to znalazł CPU i teraz się zastanawia czy go zamontować...

Jeśli zawsze wybierasz najtańszą pastę na rynku, to tak.

Procesora nie ma jeszcze zamontowanego, komputer jakoś przez 5 lat chodził bez procesora. Dopiero jak przeglądał szufladę z częściami komputerowymi, to znalazł CPU i teraz się zastanawia czy go zamontować...

Ale czemu wchodzisz między wódkę a zakąskę? Do Ciebie nie pisałem, tylko do autora oraz @sebki1 przy okazji "powyginania pinów". Totalnie z czapy ten Twój komentarz.

Edytowane przez KamellotK1

Myślę że po 5 latach warto ją już wymienić, sam wymieniam średnio co 2 lata ale bardziej z przyzwyczajenia niż konieczności. Polecam MX-2/MX-4, bardzo dobre w niskiej cenie i tak jak Kamellot już pisał długo zachowują swoje właściwości. BONUS Na karcie graficznej wymiana fabrycznej pasty na jakąś markową potrafi zbić temperaturę o dobrych parę stopni, polecam wymianę od razu po zakończeniu gwarancji.

jaka pastę w ogóle polecacie kupić procek i7-4770k

Może jaśniej, podaj całą specyfikację komputera bo robi się tu zbędne zamieszanie. Tej i7 jeszcze nie masz?

Myślę że po 5 latach warto ją już wymienić,

Nawet trzeba.

komputer jakoś przez 5 lat chodził bez procesora. Dopiero jak przeglądał szufladę z częściami komputerowymi, to znalazł CPU i teraz się zastanawia czy go zamontować...

Darowałbym sobie zbędny spam bo nic do tego tematu nie wnosisz, a siejesz zbędny ferment.

Najlepszy jest smalec lub margaryna i wymieniaj co miesiąc.

:rotfl:

Ja w dalszym ciągu mam obie (Arctic MX-2 i Kryonaut) i jak pisałem wyżej, w przypadku CPU zmiana po niecałym miesiącu nie przyniosła praktycznie żadnej różnicy. Natomiast na GPU (oczywista oczywistość po tylu latach) skok był niewyborażalny.

Nie oznacza to, że Kryonaut nie jest godny polecenia, po prostu ten cooler nie jest tytanem chłodzenia i pewnie dopiero na Noctui poczuję różnicę. Wtedy zrobię sobie sam dla siebie test porównawczy Arctica z Kryonautem :)