19Szumi10 1507 Napisano 18 Października 2019 Udostępnij Napisano 18 Października 2019 Witam, zostałem poproszony o złożenie zestawu do obróbki filmów 4K dla znajomego i prosiłbym o opinię na temat tego zestawu oraz ewentualnie porady co zmienić itp. Z góry dzięki za pomoc Zastosowanie komputera: Obróbka filmów 4K + jakaś gra pewnie się zdarzy Maksymalna kwota jaką dysponujesz: 4700 PLN Kiedy zamierzasz kupić komputer? Niebawem, myślę, że w przeciągu najbliższych 2 tygodni Których części potrzebujesz?: Sama buda Czy będziesz podkręcać sprzęt? (overclocking): raczej nie, ale tego nie wiem dokładnie Jaką rozdzielczość posiada Twój monitor? Czy masz zamiar go zmienić? Jaki to model?: WQHD, model iiyama G-MASTER GB2760QSU-B1 Specjalne wymagania: przeszklona obudowa z ledami Czy posiadasz jakieś części z poprzedniego komputera? nie Własna propozycja zestawu: https://www.morele.net/inventory/info/590641f2/ Inne: (wszelkie pytania, które Cię dręczą): czekam na Wasze opinie Cytuj Link to post Share on other sites
3ndurek 3580 Napisano 19 Października 2019 Udostępnij Napisano 19 Października 2019 W jakim sofcie ta obróbka 4K, z czego materiały, Bitrate/Framerate, długość? 2700X do jako takiej obróbki się średnio nadaje patrząc na to co oferuje Intel z obsługą Quicksync dzięki iGPU, które też przy WIndows 10 daje natywne wsparcie systemowych kodeków, sam QSV dużo krótszy czas eksportu/renderingu nawet względem CPU 8C/16T i w rezultacie taki i5 8400 jest pod tym względem lepszy od tego Ryzena. Co do zestawu, przepłacony RAM, RX 580 w cenie praktycznie GTX 1660, nieopłacalny PSU, taniej lepszy jakościowo Seasonic Focus Gold 550W nadal z ogromnym zapasem mocy. Dyski lezą, przy obróbce osobny SSD pod system/soft i na odczyt surówki, cache/temp/preview. Cytuj Link to post Share on other sites
19Szumi10 1507 Napisano 22 Października 2019 Autor Udostępnij Napisano 22 Października 2019 (edytowane) @3ndurek Dzięki za odpowiedź, niestety nie dostałem powiadomienia i dopiero teraz zobaczyłem. Głównie soft od Adobe (Premiere Pro). Filmy z drona (Mavic 2 Pro) i aparatu Sony (a7mk3 lub mk4). Co do dysków to klient mówił, że mu nie potrzeba innych, bo ma zewnętrzne. Co do zasilacza raptem 4zł taniej ten Seasonic Jestem otwarty na Twoje propozycje odnośnie nowego zestawu ewentualnie Edytowane 22 Października 2019 przez 19Szumi10 Cytuj Link to post Share on other sites
3ndurek 3580 Napisano 23 Października 2019 Udostępnij Napisano 23 Października 2019 Zamiast 2700X zdecydowanie wydajniej jest brać używanego i7 8700, masz iGPU, a więc akcelerację QSV, duży krótszy czas renderingu/eksportu, natywne wsparcie systemowych kodeków spod Windows 10. https://proline.pl/koszyk/7f0505eb do tego używany i7 8700 32GB RAM z opcją rozbudowy, SSD NVMe 256GB system/soft, SSD 1TB odczyt surowego materiału, robocze katalogi, scratch/temp/preview, wydajniejszy GTX 1660, PSU nadal z zapasem mocy na topologii DC-DC z cichym wentylatorem i 5 letnią gwarancją. Fera 3 do procesora co by było chłodniej i ciszej. Jak chcesz zaoszczędzić kilka dych na GPU w xkom na promocji jest Asus Dual GTX 1660 za 960zł Co do płyty, tu i może być Asus Z370-P-II za 450zł. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts