samoloth 0 Napisano 9 Września 2019 Udostępnij Napisano 9 Września 2019 Cześć, jestem programistą, do tej pory korzystałem z technologii webowych, konkretnie Laravel + VueJS, git itd., do czego w 100% wystarczający był dla mnie Linux, konkretnie Arch.Chciałbym jednak równolegle rozpocząć naukę C# i o ile jest to możliwe na Linuxie, o tyle staż / praktyki / praca zapewne wymuszą na mnie korzystanie właśnie z Windowsa. Jestem zwolennikiem jak najczystszych obrazów systemu i ewentualne doinstalowanie wymaganych przeze mnie komponentów. Szukam możliwie najlżejszej wersji Windowsa, bez OneDrive, Cortany, wszelkich gier itd. Fajnym rozwiązaniem byłaby wersja LTSC, ale chyba będzie problem z zainstalowaniem jej na zwykłym konsumenckim komputerze, bo nie do tego jest przeznaczona. Słyszałem o Windows Core OS, ale nie zagłębiałem się w tym temacie. Kiedy i czy w ogóle będzie możliwość zainstalowania go na desktopach? Może istnieje jakieś inne rozwiązanie? Cytuj Link to post Share on other sites
benutzer 257 Napisano 9 Września 2019 Udostępnij Napisano 9 Września 2019 Windows 10 IoT Core, Windows Embedded (dla komputerów przemysłowych typu sterowniki CNC, PLC) no i Windowsy Servery które bez uruchomionych dodatkowych usług są znacznie żwawsze niż Home czy Pro. Cytuj Link to post Share on other sites
prohans 139 Napisano 9 Września 2019 Udostępnij Napisano 9 Września 2019 Windows 10 Enterprise LTSC, aktualna edycja 2019 z listopada 2018 niby do czego jest przeznaczony jak nie na komputery stacjonarne ? Cytuj Link to post Share on other sites
samoloth 0 Napisano 9 Września 2019 Autor Udostępnij Napisano 9 Września 2019 Windows 10 IoT Core, Windows Embedded (dla komputerów przemysłowych typu sterowniki CNC, PLC) no i Windowsy Servery które bez uruchomionych dodatkowych usług są znacznie żwawsze niż Home czy Pro. Te wersje są przeznaczone na komputery stacjonarne? Windows 10 Enterprise LTSC, aktualna edycja 2019 z listopada 2018 niby do czego jest przeznaczony jak nie na komputery stacjonarne ? Ale Enterprise jest chyba dla firm z tego co kojarzę, prawda? Cytuj Link to post Share on other sites
benutzer 257 Napisano 9 Września 2019 Udostępnij Napisano 9 Września 2019 (edytowane) Te wersje są przeznaczone na komputery stacjonarne? A czemu nie? Jak cię stać i możesz do domu kupić system za 4 klocki a nie 4 stówki to kto ci broni? Windows Server 2019 ma Cortanę, ale nie ma one Drive. Na dzień dobry jest odpalonych ze 110 procesów. W pro jakieś 170 Wersje Embedded nie mają tylu pierdół, są lżejsze, można je zainstalować na wadze w warzywniaku albo bankomacie. Edytowane 9 Września 2019 przez benutzer Cytuj Link to post Share on other sites
samoloth 0 Napisano 9 Września 2019 Autor Udostępnij Napisano 9 Września 2019 Wersje Embedded nie mają tylu pierdół, są lżejsze, można je zainstalować na wadze w warzywniaku albo bankomacie. Pytałem o wersje przeznaczone na desktopy Cytuj Link to post Share on other sites
prohans 139 Napisano 9 Września 2019 Udostępnij Napisano 9 Września 2019 Ale W10 IoT = embaded i są 3 wersje: IoT Core x86 / x64 / ARM IoT Core Enterprise x86 / x64 Server IoT 2019 x64 https://www.msembedded.biz/en/embedded-software/windows-10-iot-platform/?gclid=CjwKCAjw8NfrBRA7EiwAfiVJpceovYWaHhRK1ZYJr_ZcqLJNz0MjSb2cWIIjo5XVjJ7-zOtsW5yzrxoCDqgQAvD_BwE Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 9 Września 2019 Udostępnij Napisano 9 Września 2019 (edytowane) Jak sobie przypomnę, to podam nazwę strony, na której ludzie robią mocno okrojone wersje systemów (polska strona)...https://winclub.pl/ - poczytaj, popatrz tutaj w dziale "modyfikacje win10". No i lepiej się zarejestrować, więcej zobaczysz. Edytowane 9 Września 2019 przez jarrino Cytuj Link to post Share on other sites
samoloth 0 Napisano 9 Września 2019 Autor Udostępnij Napisano 9 Września 2019 Wolałbym mimo wszystko pewne źródło zamiast modyfikowanych obrazów. Bóg wie co się w nich znajduje Ale W10 IoT = embaded i są 3 wersje: IoT Core x86 / x64 / ARM IoT Core Enterprise x86 / x64 Server IoT 2019 x64 https://www.msembedded.biz/en/embedded-software/windows-10-iot-platform/?gclid=CjwKCAjw8NfrBRA7EiwAfiVJpceovYWaHhRK1ZYJr_ZcqLJNz0MjSb2cWIIjo5XVjJ7-zOtsW5yzrxoCDqgQAvD_BwE O Windows Core po prostu gdzieś usłyszałem, że to nowa, nieco okrojona wersja, stąd moje pytanie / sugestia. Jeśli nie jest przeznaczona na desktop to nie było tematu i szukam dalej. Cytuj Link to post Share on other sites
prohans 139 Napisano 9 Września 2019 Udostępnij Napisano 9 Września 2019 Ściągnij sobie i przetestuj na VM ja dziś już nie dam rady https://docs.microsoft.com/en-us/windows/iot-core/downloads Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 9 Września 2019 Udostępnij Napisano 9 Września 2019 Może najpierw zapoznaj się z podaną stroną i poczytaj. Moim zdaniem tam siedzą poważni ludzie. Korzystałem kilka razy z ich systemów (okrojonych) i nigdy nie miałem problemów. Jeśli im nie ufasz, to zapoznaj się między innymi tam, jak taki system przygotować i zrób sobie sam... 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts