pioterb84 0 Napisano 22 Sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2019 Dziś odebrałem zamówioną MSI RTX 2070 Gaming 8 G. Po umieszczeniu karty w slocie PCI system jej nie wykrywa. Przeinstalowałem system, zainstalowałem wszystkie aktualizacje, a mimo to system dalej karty nie widzi. Poza tym, po włączeniu kompa, karta, mimo iż nie jest obciążona, to strasznie się nagrzewa. Próbowałem kilku opcji i nic nie pomaga. Czy sądzicie, że karta może być uszkodzona? Niestety nie mam gdzie jej sprawdzić, tzn na innym kompie. Powiem, iż brakuje mi już pomysłów. Po włożeniu poprzedniej karty, system od razu ją wykrywa. Mój sprzęt to: Procek: i7 8700K Płyta: MSI Tomahawk Z-390 Zasilacz: Thermaltake 530W Będę wdzięczny za wszelkie odpowiedzi. Cytuj Link to post Share on other sites
pawelox01 52 Napisano 23 Sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2019 Idź do pierwszego lepszego serwisu komputerowego, niech podłączą i przetestują. Koszt 30-40zł i będziesz miał pewność czy to karta Cytuj Link to post Share on other sites
pioterb84 0 Napisano 23 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2019 Tak chyba będę musiał zrobić, bo na chwilę obecną nic nie przychodzi mi do głowy. Cytuj Link to post Share on other sites
wodego 1371 Napisano 23 Sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2019 Wygląda na to, że coś z kartą nie tak. Cytuj Link to post Share on other sites
pioterb84 0 Napisano 23 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2019 Po kolejnym postawieniu systemu od nowa, w końcu system wykrył kartę. Zastanawia mnie jednak sam fakt mocnego nagrzewania się karty, mimo, iż praktycznie nie pracowała, bo system jej nie wykrywał. Czy może to być spowodowane przez zasilacz - thermaltake 530 który posiadam to żadne cudo, ale jak do tej pory nie było z nim żadnego problemu. Cytuj Link to post Share on other sites
pawelox01 52 Napisano 23 Sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2019 A jaka miales poprzednio podlaczona kartę do tego zasilacza? I jak długo masz zasilacz? Cytuj Link to post Share on other sites
pioterb84 0 Napisano 23 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2019 Do wczoraj podpięta była Evga GTX 970 SSC, karta pracowała ok 4 lata i tyle też czasu ten zasilacz posiadam. Cytuj Link to post Share on other sites
pawelox01 52 Napisano 23 Sierpnia 2019 Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2019 (edytowane) W sumie to nie przychodzi mi nic do głowy co powoduje takie grzanie sie karty. Kable od zasilacza przy wtykach 8+6 pin do karty sa gorace? Karte masz podlaczona jedna wiazka ktora rozdziela sie na 6+8? Jeśli tak to sprobuj podlaczyc dwiema roznymi wiazkami, osobno 6 pin i 8 pin Edytowane 23 Sierpnia 2019 przez pawelox01 Cytuj Link to post Share on other sites
Rozwiązanie pioterb84 0 Napisano 25 Sierpnia 2019 Autor Rozwiązanie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2019 System wykrył w końcu kartę, zainstalowałem wszystkie sterowniki, GPU-Z, MSI Afterburner i na razie temp pokazuje się na ok 30 stopni, więc chyba sytuacja się unormowała. Czemu takie cyrki na początku się pojawiały to nie mam zielonego pojęcia. Jutro spróbuje odpalić jakąś gierkę i zobaczę jakie temperatury będą. A zasilanie mam 8 pin oraz 4 + 2 pin. Ok, wszystko wróciło do normy, karta pracuje normalnie, jest cicha i chłodna. Nie wiem co było przyczyną poprzedniej sytuacji i mam nadzieję, że temat już nie powróci. Temat do zamknięcia. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts