robcioo16 0 Napisano 2 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2011 Witam Niedawno przeglądałem matury z informatyki z tego roku (2011); zainteresowało mnie zadanie 1 z poziomu rozszerzonego. Czy mógłby mi ktoś przetłumaczyć ten język na Pascala(bo na razie tylko go umiem)i wytłumaczyć to, bo rekurencje miałem tak na szybko przez jedną lekcje, i za bardzo jej nie pojmuję. http://imageshack.us/photo/my-images/857/rekurencja.png/ program ma być napisany rekurencyjnie. Cytuj Link to post Share on other sites
Lukaszbass 116 Napisano 2 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2011 Witam,jezyka programowania nikt ci tutaj nie wytlumaczy,musisz sam sie go nauczyc tak jak tabliczki mnozenia. Cytuj Link to post Share on other sites
robcioo16 0 Napisano 2 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2011 To wiem, ale co najmniej wytłumaczyć ten program. Cytuj Link to post Share on other sites
Gość DANNY_79 Napisano 2 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2011 Podeślij fragment kodu. Cytuj Link to post Share on other sites
GreQonE 3629 Napisano 2 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2011 99% ze jest to C++. Ale tam nie ma nic do tlumaczenia, toz to proste jak konstrukcja cepa jest. Cytuj Link to post Share on other sites
Malwin 16 Napisano 3 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2011 (edytowane) Rekurencje to ty powinieneś znać z matematyki. Przykładem jest rekurencyjne definiowanie wyrazu ciągu. an=2*an-1 i a0=1. Zapewne chodzi o zadanie : Opisana poniżej funkcja rekurencyjna wyznacza, dla liczby naturalnej , długość napisu uzyskanego przez sklejenie binarnych reprezentacji liczb naturalnych od 1 do n-1 . Funkcja sklej (n) krok 1. jeśli n =1, to podaj 0 jako wynik i zakończ działanie krok 2. jeśli n parzysta, to wynikiem jest n -1+ 2* sklej (n / 2) krok 3. jeśli n nieparzysta, to wynikiem jest n -1+ sklej ((n -1) / 2) + sklej ((n +1)/ 2) W C taka funkcja może wyglądać następująco : int sklej( int n ) { if ( n == 1 ) return 0; if ( n % 2 ) return ( n - 1 + sklej( ( n - 1 ) / 2 ) + sklej( ( n + 1 ) / 2 ) ); else return ( n - 1 + 2 * sklej( n / 2) ); } Edytowane 3 Czerwca 2011 przez Malwin Cytuj Link to post Share on other sites
GreQonE 3629 Napisano 3 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2011 Pozwol, ze to zobrazuje: http://mebelki.zoni.pl/dni/2010/01/05/Rekurencja.jpg Cytuj Link to post Share on other sites
Malwin 16 Napisano 3 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2011 "Żeby zrozumieć rekurencję musisz najpierw zrozumieć rekurencję." Cytuj Link to post Share on other sites
robcioo16 0 Napisano 5 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2011 napisałem to w Pascalu ale coś mi nie pasi? program abc; uses Crt; var i:integer; function ciag(n:real):real; begin ciag:=n-1+2*ciag(n/2); end; function ciag2(n:real):real; begin if n=1 then ciag2:=0 else ciag2:=n-1+ciag2((n-1)/2)+ciag2((n+1)/2); end; procedure daj; begin if (i mod 2)=0 then writeln(ciag(i):0:0) else writeln(ciag2(i):0:0); end; begin clrscr; writeln('podaj n'); readln(i); clrscr; daj; readln; end. ciągle tylko error 202. JAk to poprawić? Cytuj Link to post Share on other sites
Malwin 16 Napisano 6 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2011 Bardzo prosty błąd zrób jedną funkcję i w niej sprawdzaj czy i=1 czy i mod 2 jest 0 czy 1 i decyduj czy zwracać konkretną wartość (w przepadku i=1) czy zagłębiać się w rekurencje gdy n>1 . Twój błąd polega na tym, że jak procedura daj przy i=7 wybierze funkcje ciag2 to dalsze rekurencyjne wywołania odbywają się również w oparciu o ciag2. Przeanalizuj co powinno się dziać gdy i=7. Wywołujesz daj. Daj wywoluje ciag2(7). ciag2(7) wywoluje ciag2((n-1)/2) czyli ciag2(3) czyli oki ale dalej wywoła tez ciag2((n+1)/2) czyli ciag2(4), a jak widać tutaj i=4 jest parzyste czyli powinno byc wywolanie ciag(4) a nie ciag2(4) . To jest jeden błąd . Drugi zapewne to przepełnienie stosu. Bo gdy trafisz do funkcji ciag nie ma tam warunku stopu. Ciagle wykonywana jest niekonczaca się rekurencja. Tak jak mówię przepisz to w jedną funkcje tak jak ja to zrobiłem w C. Cytuj Link to post Share on other sites
robcioo16 0 Napisano 6 Czerwca 2011 Autor Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2011 (edytowane) dorze zmodyfikowałem troche program program sklej_rec; var x:integer; function sklej(n:real):real; begin if n=1 then sklej:=0; if (trunc(n) mod 2)=0 then sklej:=n-1+2*sklej(n/2) else sklej:=n-1+sklej((n-1)/2)+sklej((n+1)/2); end; begin writeln('podaj liczbe'); readln(x); writeln(sklej(x)); end. Ale ciągle wyskakuje mi błąd trochę pomyślałem i wychodzi mi tym razem tylko na parzyste program sklej_rec; var x:integer; function sklej(n:real):real; begin if n=1 then sklej:=0 else sklej:=n-1+2*sklej(n/2) end; begin writeln('podaj liczbe'); readln(x); writeln(sklej(x):0:0); end. Edytowane 6 Czerwca 2011 przez robcioo16 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts