Jefrej102 0 Napisano 18 Lipca 2019 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2019 Witam! Bardzo wkręciłem się w tematykę kierownic PC i postanowiłem zakupić początkowo logitecha DFGT którego mam do dzisiaj ale leży odłogiem. Jako następną kierownicę kupiłem g920 ponieważ posiadałem xboxa one i chciałem pojeździć sobie w forzie horizon na niej lecz jest to bardzo karkołomne zadanie i ta kierownica niestety do forzy się nie nadaje lub ja nie umiem tego ustawić mniejsza. Kolejnym przedsięwzięciem była wymiana g920 na g29 do ps4 aby pograć sobie w GTurismo lecz też to nie jest to jakoś mi ta kierownica nie leży. Teraz nasuwa się pytanko do Was forumowiczów ponieważ nie zawiedliście mnie ani razu i tu kieruje swoje wszystkie pytania o sprzęt. Którego trusmastera wybrać bo jest sporo modeli sporo samych kół kierownicy do montowania do głowicy czy jak to nazwać i jak najlepiej wydać kapitał żeby to wszystko miało ręce i nogi. Potrzebuję: -"łapy" (hamulca ręcznego) -pedałów ze sprzęgłem - H shifter -reszta barachła Pytanie nasuwa mi się takie czy kompletować wszystko osobno czy kupić zestaw i dokupić ewentualnie to co mnie interesuję? Mniej więcej wiem jakie są ceny tego sprzętu i całość pewnie oscylowała by w granicach 2-3k, interesowałem się też Fanateciem lecz tam za taki zestawik trzeba dać 7-9k co nie jest dla mnie możliwe bo nie spędzam tyle czasu na grach tego typu żeby kupować sprzęt w cenie auta ale te 2-3k mogę dać. Tak więc proszę o opinie modele propozycje itd. itp. Z góry dziękuję. Cytuj Link to post Share on other sites
były69 196 Napisano 19 Lipca 2019 Udostępnij Napisano 19 Lipca 2019 Zapamiętaj sobie jedno,chcesz inwestować w konkretny sprzęt to wyścigi muszą cały czas cie jarać iż chcesz non stop się ścigać i wtedy inwestycja w sprzęt z górnej półki jest zrozumiały.Lecz po twoim opisie śmiem stwierdzić iż jesteś niedzielnym graczem któremu sprzęt z wyższej półki nie potrzebny i szuka sobie wydatku bądź du*a z ciebie blada a nie kierowca bo Forza nie jest symulatorem i żadnej kierownicy nie ustawisz Ale,skoro chcesz wydać na coś porządnego swoje pieniądze to zaczynamy: 1000zł servo700zł THR-T3PA-PRO650zł shifter TH8A1000zł SPARCO MOD++ do wyboru koło900zł Ferrari F1900zł Sparco R383700zł F599XX Evo 30 Gotowy zestaw najtańszy i minimum od T300 + pedały x3 -poniżej,wszytko podobne do G29/920 Wybierając TH miej na uwadze sporą awaryjność tych kierownic. Kolejną opcją,to inwestycja w podstawę Fanateca https://www.fanatec.com/eu-en/bundle/product/csl-elite-ps4-starter-kit-for-pc-and-ps4.html https://www.fanatec.com/eu-en/bundle/product/xbox-one-competition-pack.html Suma sumarum,zejdź na ziemie,jesteś niedzielnym graczem któremu dobre wyniki na czas są obce a dobrze się bawić wystarczy kierownica z shifterem pokroju G29 które są równie bardzo dobre i są najtańsze w utrzymaniu. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Jefrej102 0 Napisano 19 Lipca 2019 Autor Udostępnij Napisano 19 Lipca 2019 Powiem Ci szczerze tak mam bardzo dużo zajawkę na AssetoCorse i na GT forza to tylko dla zabawy plus Project Cars mam dość kierownic logitecha bo jak mówię mam na stanie 2. Nie możesz powiedzieć że jestem niedzielnym graczem bo sytuacja w której się znajduje nie pozwoliła mi na posiadania kierownicy ale niebawem się to zmieni i chce wrócić do czynnej rozgrywki na dobrym sprzęcie. Ale prócz tego pomogłeś więc za to Ci dziękuję. Proszę też o jakieś dodatkowe opinie bez oceny mojej osoby ponieważ nie zgodzę się z tym że jestem niedzielnym graczem lecz graczem który raczej nie spotkał fajnej ekipy do rozgrywki w bardziej wymagające tytuły i szuka czegoś dla siebie ale bardzo lubie spędzać czas na sprawdzaniu się na różnych torach a logitech poprostu mi nie odpowiada. Cytuj Link to post Share on other sites
były69 196 Napisano 19 Lipca 2019 Udostępnij Napisano 19 Lipca 2019 https://www.youtube.com/channel/UCT_50ZiRFWSm7oziV1OZloQ 2 Cytuj Link to post Share on other sites
MariuszB35PL 617 Napisano 19 Lipca 2019 Udostępnij Napisano 19 Lipca 2019 (edytowane) To Ja Ci polecę zestaw Thrustmaster T300 Alcantara (obręcz 30 cm) obszyta alcantarą i do tego ładnie sie prezentuje, Przyzwoite pedalsy T3pa (koniecznie pod hamulec wkręcać dołączony do pedalsów Conical Brake Mod) . Możesz kupić powystawowa 12 mc gwarancji 1299zł https://allegro.pl/oferta/kierownica-thrustmaster-t300-ferrari-alcantara-8309671074 do tego Th8a 679 zł , Masz w tym H shifter ale i Sekwencję . Hamulec ręczny to po taniości coś takiego z OLX https://www.olx.pl/oferta/bobtech-hamulec-reczny-pc-handbrake-simracing-itp-do-symulato-CID99-IDurE8N.html#2f329949de https://www.olx.pl/oferta/bobtech-hamulec-reczny-do-pc-potencjometr-v2-1-handbrake-CID99-IDyhyzF.html#a3c904bca5 Al możesz TH8A ustawić w tryb sekwencji i tak od biedy korzystać jak z ręcznego ja tak korzystam ze swojej sekwencji ,(produkt DIY) T300 możesz tez kupić nową z pełną gwarancją za trochę więcej https://allegro.pl/oferta/kierownica-thrustmaster-t300-ferrari-alcantara-8254428997 za niecałe 1500. Spokojnie się zamkniesz w budżecie jaki masz . T300 w porównaniu do Produktów Logitecha to jak mercedes do Poloneza . Fajery nie będziesz musiał zmieniać bo to bardzo dobra obręcz, Wiadomo Obręcz Sparko trochę lepsza i większą ma średnice (33cm) ale ta też świetnie daje radę . A jak chcesz coś lepszego to zostaje Ci tylko Fanatec ale to już cena trochę kosmos . Jak byś chciał coś więcej wyciągnąć z Hamulca nożnego to tu masz gościa znanego z forum simracing.pl nick michalb który naprawia po gwarancji thrustmastery ale tez robi mody https://www.olx.pl/oferta/thrustmaster-logitech-load-cell-mod-do-roznych-CID99-IDyBUlH.html#7562cfb273 tu masz jego mod do pedałów Load Cell Edytowane 19 Lipca 2019 przez MariuszB35PL 1 Cytuj Link to post Share on other sites
były69 196 Napisano 20 Lipca 2019 Udostępnij Napisano 20 Lipca 2019 T300 w porównaniu do Produktów Logitecha to jak mercedes do Poloneza Ochłoń. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 20 Lipca 2019 Udostępnij Napisano 20 Lipca 2019 Koledzy, często jest to indywidualne odczucie użytkownika. Miałem G25, 2xG27. W sumie w porządku, przyzwyczaiłem się. Wszystko się kiedyś psuje, one też. Zdecydowałem się na T300 GTE i ja ją wyczuwam lepiej. Może mi się wydaje, ale jakby troszkę "dokładniejsza" w prowadzeniu. Mam ją ok. roku, więc może też się wyrobi i złapie luzy, ale na razie chwalę... 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Jefrej102 0 Napisano 20 Lipca 2019 Autor Udostępnij Napisano 20 Lipca 2019 dziękuję bardzo za odpowiedzi w takim razie zapisuje wszystko i niebawem lece na zakupki ;p Cytuj Link to post Share on other sites
MariuszB35PL 617 Napisano 20 Lipca 2019 Udostępnij Napisano 20 Lipca 2019 Ochłoń.Raczej ty ochłoń ekspercie LOL . Chcesz to kupuj sobie te Logitechy i się ciesz. Ale nie polecaj ludziom 10 letniej technologii w cenie nowej. Logitech wali w babuko ludzi ze nowa kiera bo ma nowy numerek, i fanboye się cieszą , a prawda jest taka że to to samo co stare G25 . Z tym że 10 lat temu g25 było fajne ale teraz już nie jest. Napęd FFB oparty na paskach czy DD to jest sprzęt na dzisiejsze czasy , a nie jakieś gufnozębatki o kulturze pracy wiertarki z załączonym udarem. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Jefrej102 0 Napisano 21 Lipca 2019 Autor Udostępnij Napisano 21 Lipca 2019 Tu się zgodzę z kolegą Mariuszem że logitech to padaczka ja miałem budżetowe DFGT było fajnie bo to pierwsza kierownica potem g920 i g29 to no też fajnie ale to nie jest to co prezentuje konkurencja. Cytuj Link to post Share on other sites
były69 196 Napisano 22 Lipca 2019 Udostępnij Napisano 22 Lipca 2019 (edytowane) Ekspercie, Rudy Van Buner World’s Fastest Gamer ściga się na Logiszajsie jak nazywasz i wygrywa każdy wyścig,gdybyś nie wiedział o kim pisze,to się zainteresuj.Ja też brałem udział w zawodach i wiem o czym piszę,tak więc niech ci się nie wydaje.Napiszę ci dlaczego sprzedałem T300 RS,(wymiana) THR-T3PA-PRO,(wymiana) Sparco R383 Add-On i TH8A:Po pierwszej naprawie która była efektem przegrzania,przy skręcie do oporu podczas sprzężenia daje o sobie znać transformator a o wentylatorze nie wspomnę jaki to wyjec gdy się włączy.Koło Sparco producent dał w tej cenie super materiał po którym musisz po każdym wyścigu myć ręce Znajomych którzy mają kierownice od TH i Fanatec mam tylu co ty brudu za paznokciami i każdy z nich jest po przejściach z kierownicami.TH padają jak muchy i tego nie da się zataić,mam wymienić z czym są problemy ? szkoda by tu było rozpisywać się i dla kogo,dla kogoś kto już z góry nastawił się na kierownicę TH.Odnośnie wrażeń.Musicie je odczuć na lepsze bo w końcu za coś zapłaciliście tylko,nie mieliście doczynienie z lepszymi kierownicami więc wydaje wam się przepaść między G29 a T300 a to nie jest przepaść,jest różnica ale nie jest to przepaść.Zagraj jeden z drugim na ponadpodstawowym modelu od Fanatec to wtedy możecie oceniać kierownice,zobacz jaka jest różnica między mechanizmami,jeśli chcesz wchodzić w szczegóły itd.Jak ktoś chce TH nie ma problemu,podlicz sobie ten zestaw na początku który podałem i na końcu sobie odpowiesz czy warto było + twoje zaangażowanie w wyścigi.Biorąc pod uwagę tylko Alcantare z th8a 2250złG29 z Shifterem 1100zł-różnica 1150zł w kieszeni i równie dobrze można się bawić z G29 a tego udaru,to chyba ty dostałeś.Wiadomo jak nie stać cie na coś lepszego to będziesz zachwalał ostatni swój zakup. Tu się zgodzę z kolegą Mariuszem że logitech to padaczka ja miałem budżetowe DFGT było fajnie bo to pierwsza kierownica potem g920 i g29 to no też fajnie ale to nie jest to co prezentuje konkurencja. DFGT była kultową kierą jak momo czy Logitech Driving Force Pro ,szkoda że nie ma ich w produkcji nadal bo pobiły by spewnością rekord sprzedaży. Edytowane 22 Lipca 2019 przez były69 Cytuj Link to post Share on other sites
MariuszB35PL 617 Napisano 22 Lipca 2019 Udostępnij Napisano 22 Lipca 2019 (edytowane) No to się jaraj ligiszitem razem z tym rudym vanburgerem ja z takim ignorantem jak ty nie zamierzam dłużej dyskutować. A to że ktoś robi wyniki na logiszicie to nie musisz mnie uświadamiać, bo nie trzeba szukać daleko jakiś rudych alienów wystarczy nasze polskie podwórko, i ludzie jak Kamil Franczak, MrKubol , Khaki czy TomiKilos i jest ich jeszcze kilku. Taki doświadczony simekspert jak ty powinien ich znać. Każdy z nich jeździł na logiszicie ale ten który z nich zmienił to nie zamierza wracać do tego padła. Ja przerabiałem wszystkie budżetowe kiery a zestaw Fanateca z Elitami też miałem więc co nieco wiem. A to że jeździsz na maks sile FFB i ci się Tm przegrzewał to też świadczy że gó**o wiesz jak ustawić kierownicę. Edytowane 22 Lipca 2019 przez MariuszB35PL Cytuj Link to post Share on other sites
Jefrej102 0 Napisano 22 Lipca 2019 Autor Udostępnij Napisano 22 Lipca 2019 Panowie nie wiem czemu powstała tu taka toksyczna atmosfera a swoją drogą z miłą chęcią pograł bym na produktach fanateca ale nie ma innej opcji jak je zakupić a mówię przecież że z powodów wyjazdu za granice nie mam jak pograć na kierownicy bo nawet nie miał bym jej gdzie zamontować a Ty dalej twierdzisz że jestem niedzielnym graczem nie nie interesuje się ludźmi którzy grają i korzystają z kierownic nie nie zgłębiam tego typu rzeczy ale czuje przyjemność z grania na kierownicy to nie czyni mnie człowiekiem który chciał by przejść na inne platformy i zgłębiać wrażenia od innych marek? Cytuj Link to post Share on other sites
MariuszB35PL 617 Napisano 22 Lipca 2019 Udostępnij Napisano 22 Lipca 2019 Poczytaj posty kolesia były69 to zauważysz pewna analogie gdzie się pojawi to ma zawsze rację i szuka gównoburzy. Cytuj Link to post Share on other sites
były69 196 Napisano 22 Lipca 2019 Udostępnij Napisano 22 Lipca 2019 A to że jeździsz na maks sile FFB i ci się Tm przegrzewał to też świadczy że gó**o wiesz jak ustawić kierownicę przecież tak bardzo się jarałeś,że FFB jest lepszy w TH. -i skąd możesz wiedzieć jak miałem ustawiony FFB skoro o tym nie pisałem zaczynasz się gubić ale to jest spowodowane twoimi nerwami przed monitorem. a Ty dalej twierdzisz że jestem niedzielnym graczem nie nie interesuje się ludźmi którzy grają i korzystają z kierownic nie nie zgłębiam tego typu rzeczy ale czuje przyjemność z grania na kierownicy to nie czyni mnie człowiekiem który chciał by przejść na inne platformy i zgłębiać wrażenia od innych marek? Ty zrozumiałeś o czym pisałem ? ależ nie odradzam tobie żadnej z tych kierownic jak tylko o przemyślany zakup.Przyszli fotografowie też kupują aparaty z wyższej półki czując się pro,nie mając pojęcia o podstawach fotografowaniu ale sam sprzęt wrzuca ich na wyższy level Nie których tok myślenia mnie rozbraja Poczytaj posty kolesia były69 to zauważysz pewna analogie gdzie się pojawi to ma zawsze rację i szuka gównoburzy. Wynika to z mojej praktyki a nie z twojej teorii i ja nie zacząłem od logiszhitu,wiertarek,udarów itp pomysłów,brakuje ci narzędzi w garażu ? Cytuj Link to post Share on other sites
Jefrej102 0 Napisano 22 Lipca 2019 Autor Udostępnij Napisano 22 Lipca 2019 To teraz zapytam gdzie i jak mogę wypróbować fanateca bez wcześniejszego jej zakupu? Cytuj Link to post Share on other sites
były69 196 Napisano 23 Lipca 2019 Udostępnij Napisano 23 Lipca 2019 (edytowane) Brak Polskiego Dystrybutora więc kupujesz na własną ręke.Musisz szukać w internecie,czytać,oglądać i podjąć decyzję jeżeli szukasz coś konkretnego,co będzie miało wbić cię w fotel.Tylko z kolei twój budżet nie pozwoli przeskoczyć półkę wyżej więc jaki sens szukać lepszych kierownic ?Wyższe modele od Fanatec są miodne ale nie ta cena a ja gościnnie bawiłem się na TrackStar6000 a jest jeszcze GT i GTS i TS7000 i powiem ci Majstersztyk i Kosmos.Sprawdz sobie tego TH dla świętego spokoju,być może będziesz zadowolony a jak nie,to masz możliwość zwrotu. Edytowane 23 Lipca 2019 przez były69 Cytuj Link to post Share on other sites
MariuszB35PL 617 Napisano 23 Lipca 2019 Udostępnij Napisano 23 Lipca 2019 To teraz zapytam gdzie i jak mogę wypróbować fanateca bez wcześniejszego jej zakupu?Poszukaj w okolicy , może masz w okolicy taki lokal https://m.facebook.com/mcapsule.warsaw/?locale2=pl_PL i być może będą mieli Fanateca. Ale kto wie może przetestujesz nawet coś jak DD Accuforce Cytuj Link to post Share on other sites
Jefrej102 0 Napisano 23 Lipca 2019 Autor Udostępnij Napisano 23 Lipca 2019 a jak wygląda serwisowanie tego TH drogo to wychodzi chciał bym się przygotować w razie w Cytuj Link to post Share on other sites
były69 196 Napisano 23 Lipca 2019 Udostępnij Napisano 23 Lipca 2019 (edytowane) Wpisz w google i wyskoczy multum podobnych tematów https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&channel=crow&ei=lJI3XdrSEqqxrgTk7o1Q&q=Thrustamster+serwis+gdzie+naprawic+kierownice&oq=Thrustamster+serwis+gdzie+naprawic+kierownice&gs_l=psy-ab.3...35796.42443..42530...1.0..0.109.2433.25j4......0....1..gws-wiz.......0i71j0i13j0i22i30j0i8i13i30j33i160j33i21.ikqYu7Ws2dw&ved=0ahUKEwja7P3Ck8zjAhWqmIsKHWR3AwoQ4dUDCAo&uact=5 Ja swojego RS-a postanowiłem się pozbyć po pierwszej reklamacji na gwarancji więc nawet nie interesowałem się tematem pogwarancyjnym. Dodam iż ten kolo https://www.youtube.com/watch?v=oxuvztfjejI&t=1s Też posiadał G29 i krytykował za błąd kalibracji z konsolą ale była to wina oprogramowania która została wydana przez Logitecha i naprawiona.Kupił Thrustmastera T300 mocno zachwalał,pisałem mu na steam że długo nie pojeździ i lukni na czym teraz się kula . Polecam ci zrobić własną konfigurację na stronie Fanatec i kupić np taki zestaw do którego z tysiaka musiał byś dołożyć. https://www.fanatec.com/eu-en/checkout/cart Ja obecnie jadę na G29 i jestem zadowolony a trochę nakręciłem się kółkami i nie potrzebuję kiery z wyższej półki,to dla osób które nie chcą wydawać dużo pieniędzy a chcą dobrze się bawić i czuć frajde z jazdy.Ty jak masz parcie na nowe doznania to dołóż do czegoś naprawdę dobrego a nie martwić się przed kupnem co będzie po gwarancji z TH. powodzenia. Edytowane 23 Lipca 2019 przez były69 Cytuj Link to post Share on other sites
MariuszB35PL 617 Napisano 24 Lipca 2019 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2019 (edytowane) a jak wygląda serwisowanie tego TH drogo to wychodzi chciał bym się przygotować w razie wNa gwarancji jak kupisz to wysyłasz do sklepu, masz normalnie 2 lata. Zawsze możesz przedłużyć za parę groszy o rok. TM już się tak nie psują jak kilka lat temu. Po gwarancji naprawia kolega Michał. Na simracing.pl nick michalb . Jego profil na Olx https://www.olx.pl/oferty/user/4YA9/ Edytowane 24 Lipca 2019 przez MariuszB35PL Cytuj Link to post Share on other sites
Jefrej102 0 Napisano 24 Lipca 2019 Autor Udostępnij Napisano 24 Lipca 2019 A kolega może mi podesłać takiego pewnego konfiga z fanateca koszyk wysłać bo ten jest posty albo takie linka w pastebinie co wziąć żeby potem się nie martwić o dokupowanie wszystkiego Cytuj Link to post Share on other sites
MariuszB35PL 617 Napisano 25 Lipca 2019 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2019 Zobacz na stronie fanateca ofertę bundle zazwyczaj są to pełne komplety, baza, obręcz i pedalsy. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts