Skocz do zawartości

Ryzen 2600 czy Intel i5 9400F ?

Recommended Posts

Witam . Planuje zrobić mały upgrade komputera . Myślę właśnie czy iść w intela czy amd ?

Komputer służy mi do przeglądania sieci i jakieś tam gry typu cs itp . 

Myślę by kupić :

Msi B360 Gaming plus 

i5 9400F 

HyperX 16GB 2666MHz Fury Black CL16

Dysk SSD M.2 Corsair MP510 240GB

Czy jednak :

Ryzen 5 2600

Gigabyte B450 AORUS ELITE

Patriot 16GB 3200MHz Viper

Dysk SSD M.2 Corsair MP510 240GB

Za wszelkie sugestie  z góry dzięki !  :) 

Posiadam GTX 960 2 gb od msi . Zasilacz bequiet L8 500 vat , obudowa to gelid darkforce , chłodzenie coolermaster hyper 412s .Ssd 120 crucial i  500 hdd na dane . 

Grywam w lola , czasem gta 5 odpalę . 

Z moich wyliczeń wyszło mi ze wydam coś koło 1600- 1800 zł jak kupie dysk na m2 .

Co do M.2 to słabo budżet nim nadwyrężać. Wydaje mi się że ten Crucial styknie na system + aplikacje. Co do gier sieciowych na SSD to przerost formy nad treścią bo i tak zawsze znajdzie się ktoś kto będzie z HDD się wczytywać a Ty będziesz czekać na niego. 

Na twoim miejscu szukałbym promo na Ryzen 5 3600 + jakiś B450 + DDR4 3200 (najlepiej 2x8GB). Sprawdź stronę extreem na weekend póki co 2 weekendy z rzędu dawali fajne promo.

W przyszłości doszperać do GPU jakieś 1070 albo 1660/1660Ti i masz spokój w FHD na 2 lata.  ;)

Plan chyba najrozsądniejszy ale wymaga też akutalizacji bios.

Oczywiście to moja opinia i wolałbym odpuścić sobie oba wybory. Ale jeśli tylko one wchodzą w grę to jednak wolałbym AMD.

NET-S:

Ryzen 3600 - 888zł  

B450 AORUS - 366zł

Corsair Vengeance LPX 16 GB,3000MHz 350zł

https://www.net-s.pl/produkt/amd-procesor-ryzen-5-3600-36gh-100-100000031box-1017069;20-c-10

https://www.net-s.pl/produkt/gigabyte-b450-aorus-elite-10-am4-4xddr4-3200-dvi-d-hdmi-usb-c-885137;20-c-10

Edytowane przez gural23

Intel czy AMD. Odwieczne pytanie. Co jest lepsze?

Do gier:

Wszystko zależy od rozdzielczości i rodzaju karty graficznej. Od 2k wszystko jedno co włożymy. To karta graficzna będzie wąskim gardłem.

Inna sytuacja to gdy rozdzielczość będzie <1080p. Tutaj moc procesora ma znaczenie w połączeniu z mocną grafika. Wąskim gardłem staje się CPU. Więc Intel będzie miał przewagę.

Do zastosowań profesjonalnych lepiej sprawdzi się Ryzen. Więcej rdzeni za mniej cebulionow.

Są programy w których szybkość rdzeni decyduje a nie ilość.

W rawerach LR lub nikonowskim CNX2 im wyższe OC tym lepiej chodzą ;)

I tu ja mam dylemat bo r5 2600 (ew. 3600) kusi ceną i ilością core ale zegary.. to wiadomo, hmmm.

To ma być procesor do internetu i gier. Żadne zastosowanie profesjonalne.

Więc należy się kierować wskaźnikiem cena/wydajność.

Ryzeny 3xxx bardzo się zbliżyły do ich odpowiedników z serii Intel (w grach).

Msi B450 Tomahawk MAX

https://xtreem.pl/plyty/1305-msi-b450-tomahawk-max.html

Przy czym ona nie powinna być droższa od zwykłego Tomahawka. W grach 3600 będzie zazwyczaj zauważalnie szybszy od 9400f, ale moim zdaniem dopłata tych 350 pln względem 2600 nie jest tego warta - szczególnie, że zakładam parowanie tego Cpu z grafiką ze średniej półki.

Na grach bardzo mi nie zależy bo gram w lola , cs go i tego typu rzeczy online które bardzo nie potrzebują super grafiki .  Zależy mi na ogólnej szybkości zestawu do  przegladania sieci , pracy w pakiecie office  typowo biurowe rzeczy .  Moze jakaś delikatna obróbka zdjęć. 

Nie planujesz rozbudowy w niedalekiej przyszłości - Ryzen 2gen 2600   płyta: b450 motrar/tomahawk

Planujesz zmianę GPU w przeciągu roku z segmentu średniego/highend - Ryzen 3gen 3600   płyta: b450 Tomahawk MAX

Intel teraz jest średnio opłacalny, chyba że ceny mają ulec zmianie. Więc zakup proca na martwej podstawce nie jest wskazany, co też się może tyczyć AMD w niedalekiej przyszłości. Obiecali wsparcie ale widzę że już 3gen zapchał BIOS i jedynie możemy pomarzyć że coś poza Ryzen 3000 wejdzie na płyty poza tymi z "ODŚWIEŻONYMI" biosami.

. Obiecali wsparcie ale widzę że już 3gen zapchał BIOS i jedynie możemy pomarzyć że coś poza Ryzen 3000 wejdzie na płyty poza tymi z "ODŚWIEŻONYMI" biosami.

Tutaj pupska dało MSi szczędząc kilka centów na pamięciach. Stable biosy wyjadą również na zwykłe wersje płyt, będzie jedynie więcej kombinatoryki.

Śmiem twierdzić że jeśli wyjdzie 4gen w przyszłym roku to również B450 je obsłuży. oczywiście bez najbardziej prądożernych R7/R9. I to będzie "THE END" bo dłużej nie będzie się tego dało już ciągnąć z technicznego punku widzenia.