Groszeq 0 Napisano 30 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2019 (edytowane) Witam, Jako, że 3 lata nie siedziałem w komputerach to wypadłem dość mocno z obiegu. Jedyne co do zdążyłem zauważyć, że teraz większość osób posiada i kupuje Ryzeny (mega stosunek ceny/do wydajności). Chcę wrócić do weekendowego grania w CS GO, WOT, Battalion 1944, od czasu do czasu jakieś nowsze gierki (głównie multiplayer i to w detalach raczej średnich/niektóre elementy na wysokim - lepszy komfort grania miałem zawsze na mniejszych detalach = większa płynność gry). Ogólnie powiem tak: jestem byłym półprofesjonalnym graczem Call of Duty 4 i w pewnym sensie CS GO (jeździłem na turnieje itd.). Więc od PC mam raczej ciutkę inne wymagania jak "zwykły gracz - full detale i tyle. Jak wiadomo w gry multiplayer tym bardziej jeśli chce się bardziej rywalizować to mimo tego, że PC pozwala na max detale bez większego spadku FPS to i tak gra się na niskich/średnich detalach. Więc wiem, że za tydzień premiera nowych Ryzenów i na tym bym chciał skorzystać kupując jakiegoś R5 1600, R5 2600 bądź R7 2700 - teraz jest fajna promka na R5 1500X + słabiutkie mobo ale za 440 zł - jednak chyba będzie to słaby wybór co? Zależy mi też abym nie wypompował się z pieniędzy (remont mieszkania, wkład własny pod kredyt itd.). Stąd chcę złożyć coś "tańszego" i zobaczyć czy się na nowo wciągnę w weekendowe granie i streamowanie (jak tak to będzie przesiadka na coś już mocniejszego) - więc nazwijmy to tak, że aktualny PC będzie składany aby jak najtaniej pograć i zobaczyć czy to wypali na dłuższą metę. Czy jest sens też teraz kupować Procka + MOBO (promocja w proline MSI B450 TOMAHAWK + Procesor AMD Ryzen 5 2600 za 900zł) czy poczekać na premierę nowych i wtedy ceny spadną o więcej niż aktualna promocja i kupię jeszcze taniej? Ważne abym mógł komfortowo grać bez jakiś spadków FPS bez streamingu (to czy te 6 lub 8 rdzeni wtedy mi się przyda i nie będzie źle współgrać z grą - no i zapewne OC obowiązkowe bo są niskie taktowania - jeśli tak to minimalnie na ile?). Wiem, że trochę się rozpisałem - mam nadzieję, że ktoś przez to przetrwa i podpowie co najlepiej zrobić. Pozdrawiam i z góry dziękuję. Edytowane 30 Czerwca 2019 przez Groszeq Cytuj Link to post Share on other sites
dragzor 149 Napisano 30 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2019 Z tym streamowaniem niedzielnym to bym to po prostu zostawił gpu. Obie karty głównych producentów mają coś takiego, nVidii chyba lepiej to idzie. To promo B450 tomahawk 2600 wygląda spoko. B. dobra płyta do 2600, pozwala nawet na OC 2700. Wydaje mi się, że już lepiej nie będzie jeśli chodzi o cenę-chyba że za rok:p Cytuj Link to post Share on other sites
pendzel_3 4598 Napisano 30 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2019 Ok, napisałeś dokladnie do czego, ale jeszcze okres max budżet i czym masz coś z starej budy co można wykorzystać bo tak to pływamy w temacie ... I ciężko podpowiedzieć coś konkretnego 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3738 Napisano 30 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2019 Ryzen 5 dowolnej generacji na przeczekanie styknie na pewno - tyle że dopłata do czegokolwiek mocniejszego, co wychodzi poza "na przeczekanie" tj 200 PLN (R7 1700, R5 2600). Oba zaś te procki spokojnie wystarczą do komfortowego grania w Multi. Mój plan był podobny: kupić R5 1400, zobaczyć wyniki Zen2 po premierze i na Black Friday upolować 3700x - ale chyba nie będę tyle czekać Cytuj Link to post Share on other sites
Groszeq 0 Napisano 30 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2019 (edytowane) Co do budżetu to nie mam jakoś "sztywno" ustalonego. Po prostu na początku miał to być jak najtańszy PC na używkach do CS GO, WOTa i kilku gierek na low detalach. Jednak chciałbym spróbować postreamować i zobaczyć czy będzie mnie to "rajcowało" i miało sens więc 1500X odpadło z miejsca (bo miałem to kupić bo jest promocja w x-komie z fakt najsłabszym mobo ale w 450 zł bym miał). Procek i mobo raczej z nowych (bo używki względem nowych to około 50-70 zł różnicy). GPU, ramy, zasilacz mam zamiar kupić z używek (chwilę poczekać i trafić coś sensownego), SSD jakieś 500GB (albo mało używana używka lub coś nowego). Więc budżetu nie określę bo po prostu chcę wyjść na tym jak najmniej (zbyt dużo wydatków). Stąd też chcę większość podzespołów kupić używanych. Ze starego PC w sumie mam tylko budę bo reszta została sprzedana 3 lata temu. Więc podpowiedzcie mi jak możecie jakie gpu: RX480 8GB, RX570 4GB (RX580 4GB jedynie jak znajdę okazję). No i oczywiście procesor + mobo (bardziej do grania i spróbowania jakiegoś amatorskiego streamowania - w większości PC będzie używany do CS GO, Battalion 1944 - w tym streamowania tych gierek, WOT i od czasu do czasu spróbowania czegoś nowszego). Przypominam, że wysokie czy ultra detale jakoś mnie bardzo nie interesują więc nie muszę mieć tych 60 fps - bo na średnich czy low raczej bez problemu wyciągnę, a w B1944 140-150 chyba jest w miarę realne, a CS GO 200+. Raczej skłaniam się ku Ryzenowi 1600 lub 2600 (tutaj ze względu na odpalenie streama) bo 2700 to chyba już nie ma za bardzo sensu. PC raczej na +/- rok, półtora i później albo jego sprzedaż jak granie mi się na nowo nie przyjmie bądź jego solidna modernizacja już pewno za 4-5k. Pozdrawiam Edytowane 30 Czerwca 2019 przez Groszeq Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3738 Napisano 30 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2019 Przy obecnych cenach tych procków (mam na myśli na tydzień przed premierą Z2) to już lepiej zamiast R5 1600 weź R7 1700. 70 pln dopłaty moim zdaniem jest warte tych dwóch rdzeni więcej. https://allegro.pl/oferta/potezny-procesor-amd-ryzen-5-1600-am4-box-8242326460 https://allegro.pl/oferta/amd-ryzen-7-1700-8258871976 Przypuszczam, że w przypadku późniejszej odsprzedaży Ryzen 7 mniej straci na wartości. Dodatkowo może się okazać, że taki 1700 spełni twoje oczekiwania i zostanie na dłużej. Cytuj Link to post Share on other sites
Groszeq 0 Napisano 30 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2019 I możesz podpowiedzieć na ile musiałbym go podciągać z tych 3.0? Tak żeby też za bardzo mi się nie grzał przy jakimś SPC Fera czy czymś podobnym. I tak teraz jadę w trasę więc nie będę zamawiał procesora i reszty. Zobaczę jak ceny się zmienią po premierze Zen 2 - Z2 i tak odpada bo ceny na początku będą jak dla mnie zaporowe a taki R7 1700 zapewne niedługo będzie za niższą kwotę do kupienia. I możesz polecić tego R7 1700 do streamowania jak i grania bez większego obciążenia (tj. bez streama) i będzie to dobry wybór stricte pod gry? Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3738 Napisano 30 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2019 Osobiście go nie miałem (tylko 2600x i 2600 siedziały u mnie w komputerze), ale jeden taki R7 lata u kuzyna, a kilka innych mają tutaj koledzy z forum. Chcesz to możesz zapytać jak u nich, ale z tego co piszą po innych wątkach to raczej niczego się innego nie dowiesz. Intel kręcił do tej pory zawsze wyższe klatki w csgo, ale praktycznie mało jest opinii od osób, które na takim np i5-9400f grałyby na żywca na streamie. Jeżeli jednak chciałbyś swój materiał puszczać w świat z wyższym framerate'm i/lub w wyższej niż 720p rozdziałce to na Intelu 6R/6W mogłoby być krucho. Normalnie bym powiedział "bierz 8700 (bez k)" ale moim zdaniem różnica w cenie jest zbyt duża by uzasadnić dopłatę. Cytuj Link to post Share on other sites
dragzor 149 Napisano 30 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2019 R7 1700 to hit n miss. 3.8Ghz na pewno ogarniesz z normalnym napięciem. 4.0+ to musi Ci się poszczęścić. Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3738 Napisano 30 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2019 No właśnie nie do końca. Był długi temat na Reddit, gdzie ludzie z R7 1700 (głównie ten cep, ale nie tylko) kupionym na początku 2018 roku pisali, że ich sztuki spokojnie robią 4.1 GHz z VCore na poziomie 1.35-1.37V - i nie były to odosobnione przypadki. Ja bym powiedział, że takie 3.9 GHz jest spokojnie do zrobienia nawet na większości płyt, a jak trochę się poszuka i znajdzie sztukę z 2018 roku to nawet wyżej. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts