tubusek 1 Napisano 24 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2019 (edytowane) Cześć, dziś wymieniłem w swoim starym netbooku RAM z 1GB na 2GB niestety system nie chce korzystać z całej pamięci w jakimś stopniu ja widzi ale sobie nie może z nią poradzić próbowałem już przez msconfig> rozruch i tam maksymalnie suwakiem przyjmuje 1024 ręcznie jak wpisuje to przyjmuje tą wartość ale po zresetowaniu systemu wszystko wraca do starych ustawień poniżej zdjęcie z CPU-Z i menadżera zadań dodam że w CPU-Z zakładka memory mam tylko 2gb i żadnych więcej informacji. Uaktualniłem też biosa po ponownym uruchomieniu netbooka był czarny ekran ale wyjęcie baterii pomogło i jest aktualny bios. W biosie starą pamięć odczytuje dobrze 1024mb natomiast tą nową odczytuje 044416mb czy to świadczy o tym że któryś moduł jest zepsuty? Stara orginalna pamięć też odpalalem w CPU-Z tam wysutacja w memory wygląda tak samo czyli pokazuje tylko tyle ile ma pamięci ta kość natomiast w zakładce SPD jest czysto 0 informacji. Cześć, dziś wymieniłem w swoim starym netbooku RAM z 1GB na 2GB niestety system nie chce korzystać z całej pamięci w jakimś stopniu ja widzi ale sobie nie może z nią poradzić próbowałem już przez msconfig> rozruch i tam maksymalnie suwakiem przyjmuje 1024 ręcznie jak wpisuje to przyjmuje tą wartość ale po zresetowaniu systemu wszystko wraca do starych ustawień poniżej zdjęcie z CPU-Z i menadżera zadań dodam że w CPU-Z zakładka memory mam tylko 2gb i żadnych więcej informacji. Uaktualniłem też biosa po ponownym uruchomieniu netbooka był czarny ekran ale wyjęcie baterii pomogło i jest aktualny bios. W biosie starą pamięć odczytuje dobrze 1024mb natomiast tą nową odczytuje 044416mb czy to świadczy o tym że któryś moduł jest zepsuty? Stara orginalna pamięć też odpalalem w CPU-Z tam wysutacja w memory wygląda tak samo czyli pokazuje tylko tyle ile ma pamięci ta kość natomiast w zakładce SPD jest czysto 0 informacji. Edytowane 24 Czerwca 2019 przez tubusek Cytuj Link to post Share on other sites
PaulG 123 Napisano 24 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2019 Jaki to netbook? Jaki ma chipset? Cytuj Link to post Share on other sites
tubusek 1 Napisano 25 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2019 Acer Aspire One D270 Intel Atom N2600 Windows 7 Starter Socket FCMBA3 Model JE01_CT Chipset intel ID0BF1 rev.04 Southbridge intel NM10 rev.02 Próbowałem pamięć sprawdzić jeszcze MEMTEST niestety w ogóle nie mogę go odpalić natomiast znalazłem coś ciekawego po wciśnięciu ESC podczas rozruchu wyskoczył mi taki ekranik i na oryginalnej pamięci jest pokazane 800Mhz natomiast na tej kupionej 2GB nie ma w ogóle takiego pola czyli pamięć będzie zepsuta czy może ta płyta jej nie obsługuje? Cytuj Link to post Share on other sites
Lord_Krecitsqa 1365 Napisano 25 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2019 Pisze że ten komputer obsługuje DDR3 Takie wrzuciłeś ? Na mój gust coś takiego powinno być https://allegro.pl/oferta/pamiec-ram-4gb-ddr3-do-acer-aspire-one-722-721-725-5705786539?utm_source=facebook&utm_medium=app_share&utm_campaign=AndroidShowitemShare Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 25 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2019 (edytowane) Płyta powinna obsłużyć ten ram bez problemu. Obstawiam na uszkodzony moduł ale tego się nie dowiemy bez memtesta. Jaki masz dokładnie problem z jego odpaleniem? @Lord_Krecitsqa Ten procesor obsługuje oficjalnie tylko 2GB DDR3 800/1067 (chociaż niektórym działa i z 4GB, są takie tematy w sieci). Wg screena z pierwszego postu ten ram z samsunga powinien pasować Edytowane 25 Czerwca 2019 przez zbiku90 Cytuj Link to post Share on other sites
Lord_Krecitsqa 1365 Napisano 25 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2019 Do laptopa to najlepiej wrzucić max.co obsługuje, napewno bateria się odwdzięczy. Takie 8gb by mu wystarczyło do płynnego działania. Tym bardziej że te pamięci są śmiesznie tanie Cytuj Link to post Share on other sites
tubusek 1 Napisano 26 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2019 Pisze że ten komputer obsługuje DDR3 Takie wrzuciłeś ? Na mój gust coś takiego powinno być https://allegro.pl/oferta/pamiec-ram-4gb-ddr3-do-acer-aspire-one-722-721-725-5705786539?utm_source=facebook&utm_medium=app_share&utm_campaign=AndroidShowitemShare np. tutaj https://www.notebookcheck.pl/Recenzja-Acer-Aspire-One-D270.73551.0.html a takie dokładnie wrzuciłem https://allegro.pl/oferta/pamiec-ram-2gb-ddr3-so-dimm-laptop-1333mhz-10600s-7814108463?snapshot=MjAxOS0wNi0xOFQxNDozNjo0NS4xOThaO2J1eWVyO2U1OGI3NzdhNjQ2YTdkZTc3OWQ1Njg0YWUxOTJmZTdiNDhmODU2MjY0OTFmNWE3NzZiYTAwMWMyNWExZTkzMWI%3D Płyta powinna obsłużyć ten ram bez problemu. Obstawiam na uszkodzony moduł ale tego się nie dowiemy bez memtesta. Jaki masz dokładnie problem z jego odpaleniem? @Lord_Krecitsqa Ten procesor obsługuje oficjalnie tylko 2GB DDR3 800/1067 (chociaż niektórym działa i z 4GB, są takie tematy w sieci). Wg screena z pierwszego postu ten ram z samsunga powinien pasować Problem z odpaleniem memtesta jest taki że w ogóle się nie odpala nie ważne jakich skrótów klawiszowych użyję czy też jak ustawie odpalanie w BIOS na moim głównym laptopie wkładam USB reset F2 i odrazu odpala Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 26 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2019 Spróbuj tego Cytuj Link to post Share on other sites
tubusek 1 Napisano 26 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2019 Mam tam kilka opcji 1. USB HDD: USB DISK 2.0 2. Zwykły dysk 3.karta siecowa 4 i 5 to chyba porty usb Unknow Device" Acpi (PNP0A03)Pci(1Dl7)/Usb(1,0)/(Part2,Sig1A17399=AB4E-4332-973B-80EB2DC2A2DD) pozycja 5 jest podobna i tak na opcji 1 wyskakuje boot failed na 4 i 5 poprostu sie zawiesza i nic nie da sie zrobic dodam ze pliki sciagałem i nagrywałem na tym laptopie wiec usb działa Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 26 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2019 A jakim sposobem wrzuciłeś memtest na pendrive? Na innym laptopie działa tak? Cytuj Link to post Share on other sites
tubusek 1 Napisano 28 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2019 A jakim sposobem wrzuciłeś memtest na pendrive? Na innym laptopie działa tak? Wrzuciłem go normalnie czyli ściągnąłem odpaliłem program wykrył USB i rozpoczął automatyczna instalacje wszystko przeszło pozytywnie zresetował laptopa ale nie odpalił się a na 2 normalnym laptopie wkładam uruchamiam wciskam F2 i odrazu wyskakuje menu. Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 28 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2019 A czy ten drugi laptop też ma DDR3? Jeśli tak to przełóż ten ram do niego i tam przetestuj. Jak znajdzie jakieś błędy to zrób zdjęcie, będzie podstawa do wymiany u sprzedawcy (chociaż w ciągu 14 dni i tak możesz oddać bez podawania przyczyny) Cytuj Link to post Share on other sites
tubusek 1 Napisano 28 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2019 A czy ten drugi laptop też ma DDR3? Jeśli tak to przełóż ten ram do niego i tam przetestuj. Jak znajdzie jakieś błędy to zrób zdjęcie, będzie podstawa do wymiany u sprzedawcy (chociaż w ciągu 14 dni i tak możesz oddać bez podawania przyczyny) Niestety jest to DDR4 a też nie szczególnie opłaca się oddawać bo przesyłka kosztuje prawie tyle co ta pamięć. Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 29 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2019 No tak zapomniałem że rozmawiamy o 2GB Jakbyś udowodnił że pamięć szwankuje to prawdopodobnie wysłali by Ci następną sztukę na ich koszt. Mają taki przemiał że wątpię żeby wszystkie dokładnie testowali. Jak masz możliwość to pożycz na parę godzin od kogoś laptopa z DDR3 i ją sprawdź. Więcej pomysłów nie mam, 30zł to nie majątek i możesz ewentualnie zamówić następną. Cytuj Link to post Share on other sites
Lord_Krecitsqa 1365 Napisano 29 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2019 Niestety jest to DDR4 a ka . Nie może być bo wycięcie nie pasuje w gniazdo. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts