macloch 0 Napisano 19 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2019 (edytowane) Ostatnio postanowiłem gruntownie przeczyścić i trochę zmodernizować mój stary komputer. Jak się okazało był to błąd. Rozmontowałem całość, wyczyściłem go z kurzu, wymieniłem pastę w GPU I CPU, zamontowałem nowy wentylator na CPU (stary chodził jak suszarka, acz temperatury były w normie) i dokupiłem 4 GB RAM. W planach był zakup nowszej GPU. Po złożeniu pudła, komputer przestał działać. Tzn. wentylatory uruchamiają się, pali się - jak zawsze - jakaś zielona dioda, a także (czego wcześniej nigdy nie było) czerwona dioda śmierci DRAM_LED przy przycisku MEMOK!. Na monitorze czarny ekran. W manualu płyty głównej stoi, że świecenie na czerwono tej diody oznacza jakieś problemy z pamięcią ram. Aby naprawić problem robiłem to co polecano w necie: resetowałem bios, wyjmowałem baterię z płyty głównej, odpalałem komputer z 1 pamięcią ram na slocie A2. Na nic się to zdało... Po uruchomieniu kompa bez pamięci ram nie słychać żadnego dźwięku z płyty głównej (głośniczki podłączone). Warto dodać, że dioda DRAM_LED przed naciśnięciem MEMOK! świeci światłem ciągłym na czerwono a po naciśnięciu mruga (krótkie odstępy) a później przechodzi w długie odstępy. Czy jest możliwe, że płyta główna musi jakoś "dostroić" sobie RAM? Komputer składałem i rozmontowywałem już któryś raz i nigdy nie było problemów Specyfikacja: CPU: AMD Phenom II 955 GPU: GTX 460 1 GB od MSI RAM: GoodRam DDR3, 2x2 + nowe 2x2 GB,1333MHz, CL9 ZASILACZ: OCZ StealthXStream 2 700W DYSK: IRIDIUM PRO GOODRAM SSD MOB: ASUS M4N75TD System operacyjny: Linux Mint 18.3. Edytowane 19 Czerwca 2019 przez macloch Cytuj Link to post Share on other sites
chrisplbw 407 Napisano 19 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2019 1. Wyjmij RAM i sprawdź czy czyszcząc mimo wszystko nie zakurzyło slotów.2. Sprawdzaj RAM wkładając kości po jednej 3. Sprawdź jeszcze raz poprawność podłączenia metodą "na pająka" 1 Cytuj Link to post Share on other sites
macloch 0 Napisano 19 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2019 Poprawność połączenia "pajkiem" sprawdzałem - ten sam efekt. Po południu postaram się przetestować wszystkie z czterech pamięci. Cytuj Link to post Share on other sites
PaulG 123 Napisano 19 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2019 Zrób tj. na video - powinno pomóc. https://www.youtube.com/watch?v=9azllBzU5PU 1 Cytuj Link to post Share on other sites
macloch 0 Napisano 19 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2019 Z komputera, który ledwie chodził dziś mam komputer, który już w ogóle nie chodzi. Po uruchomieniu każdy z wiatraków robi po dwa obroty i koniec... Co mogło paść? Zasilacz? Cytuj Link to post Share on other sites
pawluto 202 Napisano 19 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2019 Trudno jest nam ci pomóc - Zawsze byłem wrogiem naprawy kompa przez telefon. Najpierw rozłóż kompa i złóż go z części tych samych przed rozbudową. Jak zadziała - kombinuj dalej. Powodzenia. Jak nic nie wstanie dzwoń do jasnowidza Macieja - On powinien rozwiązać twoje problemy... Bez urazy... 1 Cytuj Link to post Share on other sites
PLSBX 319 Napisano 20 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2019 Po uruchomieniu każdy z wiatraków robi po dwa obroty i koniec... Co mogło paść? Zasilacz? Utrata zasilania. Podobny efekt miałem gdy skalpowałem kiedyś procesor i chłodzenie nie stykało się z rdzeniem procesora. Aby doszło do takiej sytuacji procesor musi od razu załączyć systemy bezpieczeństwa i wyłączyć cały system.Niestety nie wiem jak wyglądała wymiana chłodzenia więc proszę cię o dokładne opisanie krok po kroku. Każda odkręcona śrubka czy ruch ręki. Może było tak że wyciągnąłeś chłodzenie razem z procesorem? Coś po drodze nie wyszło jak powinno i stąd ten efekt. Na pewno warto sprawdzić jeszcze raz stopkę chłodzenie, piny na procesorze oraz socket. I koniecznie napisz jakiej pasty użyłeś i czy nie poleciałą ci ona na jakieś elementy. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
macloch 0 Napisano 21 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2019 (edytowane) Cóż. Wyjąłem płytę główną, odkręciłem stary wentylator (procesor był w gnieździe), oczyściłem procesor ze starej pasty, nałożyłem nową pastę i założyłem zgodnie z instrukcją oraz filmem instruktażowym na YT nowe chłodzenie. Nic nie wzbudziło moich podejrzeń, a cały proces przebiegał "jak zwykle". Użyłem pasty dołączonej do chłodzenia. Po przyjściu z pracy zacząłem bawić się przyciskiem MEMOK! i dopiero wówczas komputer poległ. Przycisnąłem guzik przez 3 sek. potem przez 15-20 min zaczął świecić bardzo różnie (raz ciągiem, raz krótkie serie, raz długie). Stwierdziłem, że i tak to nic nie daje, więc nacisnąłem raz jeszcze i wtedy caput. Wiem, że to stara maszyna (zasilacz jak i reszta podzespołów ma blisko 9 lat!), ale chciałem, aby chociaż pochodził do 2020 i wtedy nowy komp. Głównie wykorzystuję go do pracy biurowej, sporadycznie gram w jakieś starsze gry. W ogóle bym go nie unowocześniał, gdyby nie to, że boxowe chłodzenie procesora działało tak, że nawet nie słyszałem dźwięku w głośnikach. Zmontuje go dziś jeszcze raz (ten ostatni raz ). Rzucę okiem na chłodzenie i gniazdo. Jeśli to nic nie da to zacznę myśleć nad nowym kompem, tylko poczekam, aż wyjdą Ryzeny 3 gen. . Rozebrałem kompa na części pierwsze i - ku mojemu zaskoczeniu - wstał bez większych problemów. Solved. Edytowane 21 Czerwca 2019 przez macloch Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts