Skocz do zawartości

Upgrade do RTX 2070 (Super, Super TI)

Recommended Posts

Witam. Chciałbym zaktualizować kartę graficzną i mam parę pytań. 

Obecna specyfikacja:

Monitor LG 27UD68 4K
Gigabyte Z170 Gaming-K3
i5 6600k OC 4,5GHz
ASUS Strix GTX 1060 6GB
16GB HYPERX 2133Mhz

Corsair VS 550W

Czy mój i5 6600k nie będzie bottleneckiem dla nowych RTX 2070? Chciałbym uniknąć zmiany płyty głównej i procesora w najbliższym czasie. Jeżeli zasilacz sprawiałby problemy to wymieniłbym go na modułowy SilentiumPC Supremo FM2 Gold 750W. Czy jest to dobry wybór? 

Interesuje mnie głownie granie w 1440p i 4K do 60FPS. Nie wiem dlaczego, ale na moim obecnym monitorze rozdzielczość Full HD w grach sprawia, że czerń jest szara, a kolory są wyblakłe, co nie ma miejsca przy wyższych rozdzielczościach. Monitor chyba nie jest problemem, bo mam PS4 Fat i czarne kolory grając na konsoli wyglądają normalnie. 

Ta i5 będzie lekko ograniczać kartę, ale jak zrobisz porządne OC to nie powinno być tragedii

OC robiłem dwa lata temu po zakupie kompa, powyżej 4,5 GHz nie udało mi się wyciągnąć.

do 4K to masz cały sprzęt do wymiany i karta którą chcesz kupić też za słaba, chyba że nie przeszkadzają Tobie niskie ustawienia.

Na niskich/średnich to teraz gram bez problemu w niektóre gry przy rozdzielczości 4K, więc sorry ale się z Tobą nie zgodzę. Głównie jednak ustawiam 1440p i grafika średnie/wysokie - gdzie bez problemu utrzymuje te 60 klatek np. w R6 Siege. 

OC robiłem dwa lata temu po zakupie kompa, powyżej 4,5 GHz nie udało mi się wyciągnąć.

Tu nie chodzi tylko o oc. Procesor posiada tylko 4 rdzenie i 4 wątki. Ale jeżeli będziesz grał na większej rozdzielczości powinno być ok.

Edytowane przez krzyhox

Na niskich/średnich to teraz gram bez problemu w niektóre gry przy rozdzielczości 4K, więc sorry ale się z Tobą nie zgodzę. Głównie jednak ustawiam 1440p i grafika średnie/wysokie - gdzie bez problemu utrzymuje te 60 klatek np. w R6 Siege. 

To chcesz sie dowiedzieć jak to wygląda czy chcesz sobie potwierdzić to co Ci sie wydaje.

2070 to nie jest karta do 4k, a procesor to masz po prostu za słaby, 4 rdzenie to już zwyczajnie za mało.

• Popieram 1