TheMaverickMX 1 Napisano 13 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2019 Witam, mój laptop miał mały wypadek po którym gniazdo jack przestało działać. Odpięła się taśma która łączy płytę główną z płytką na której jest właśnie złączę oraz jeden port USB. Po podłączeniu jej z powrotem działa tylko port usb. Natomiast jak podłącze jakieś słuchawki albo zewnętrzne głośniki to laptop w ogóle nie reaguje, tak jakby nie był podłączony dalej. Dodatkowo w dzienniku zdarzeń, w sekcji widoki niestandardowe widnieje taki komunikat: ,,Menedżer urządzeń - Głośniki (NoMachine Microphone Adapter)". Wie ktoś czy da się jeszcze naprawić, a jeśli tak to jak? Cytuj Link to post Share on other sites
PLSBX 319 Napisano 13 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2019 Spróbuj najpierw zainstalować wszystkie sterowniki audio które są dostępne do twojego laptopa. Cytuj Link to post Share on other sites
wodego 1371 Napisano 13 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2019 Miernik i sprawdzasz połączenia gniazdo-taśma. Być może taśma uległa uszkodzeniu. Cytuj Link to post Share on other sites
TheMaverickMX 1 Napisano 14 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2019 ponowna instalacja sterowników od dźwięku niestety nic nie dała. Jeśli chodzi o sprawdzenie miernikiem to mam sprawdzić opór w danej wiązce? Cytuj Link to post Share on other sites
PLSBX 319 Napisano 14 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2019 Chyba chodzi o sprawdzenie czy przewodzi na każdym z pinów prąd. Cytuj Link to post Share on other sites
wodego 1371 Napisano 14 Czerwca 2019 Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2019 Sprawdzasz czy ścieżki nie są przerwane. Cytuj Link to post Share on other sites
TheMaverickMX 1 Napisano 21 Czerwca 2019 Autor Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2019 (edytowane) Sorry, że nic nie odpisywałem, ale kilka sytuacji się nałożyło na siebie nie miałem kiedy sprawdzić miernikiem. Dodatkowo, jak chciałem się już zabrać to okazało, się, że jest zepsuty(włącza się, ale nie pokazuje, żadnych wartości)... Chciałbym wrócić jeszcze do pomysłu reinstalacji sterowników. Niestety instalacja dała, ale efekt odwrotny od zamierzonego...Czyli dźwięki zaczęły być bardzo nierówne, momentami bardzo cicho grało, żeby za chwilę bez powodu bardzo głośno. Zaznaczenie w opcjach "wyrównanie dźwięku" nic nie dała. Chciałem ponownie je przeinstalować jednak tym razem po usunięciu starych, nowe już nie chcą się zainstalować. Podczas instalacji wyskakuje komunikat: ,,nie powiodła się instalacja sterownika realtek hd audio". Z poziomu menedżera urządzeń tak samo się nie da, system przez chwilę mieli i przerywa. Próbowałem jeszcze z aplikacją ASUS Installation Wizard, ale sytuacja jest taka sama. EDIT: Udało się zainstalować ponownie sterowniki, znalazłem w internecie starszą wersję, teraz działa ok. Niestety gniazdo jack nadal nie działa, więc raczej jest uszkodzony bądź taśma. Edytowane 21 Czerwca 2019 przez TheMaverickMX Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts