Ziomalkowal 0 Napisano 29 Maja 2019 Udostępnij Napisano 29 Maja 2019 Mam nazbierane trochę pieniążków i poważnie rozważam wymianę swojego RX 470 na 2060 (od Zotaca, 5 lat gwarancji mnie przekonuje). Mam tylko jedną wątpliwość - czy I5 6500 które aktualnie posiadam będzie tę kartę bottleneckować, a jeśli tak to jak bardzo? Jeśli ma to być spadek kilku FPS to kij z tym bo różnica w wydajności między tymi dwoma kartami i tak jest bardzo duża - ale jeśli miałyby być to spadki kilkunastu FPS to będę się musiał wstrzymać i wymieniać hurtem razem z CPU. Zasilacz 500 W SPC Vero. Prosiłbym o opinię. Cytuj Link to post Share on other sites
pendzel_3 4598 Napisano 29 Maja 2019 Udostępnij Napisano 29 Maja 2019 No cóż, wg. kalkulatora ogólnie wygląda to tak: https://pc-builds.com/calculator/Core_i5-6500/GeForce_RTX_2060/0FV137lu/ Jak wygląda to w praktyce? zależny od danej gry.... (od Zotaca, 5 lat gwarancji mnie przekonuje) Tylko tak naprawdę 2 pierwsze lata to "normalna" gwarancja, a potem trzeba z tego co pamiętam na swój koszt wysyłac kartę do producenta i to za granice, Sam mam 1070 Zotac ExoArmor i jestem zadowolony - natomiast miałem również w rękach AMP! (bliżniacza konstrukcja) ale tam zdecydowanie poszło coś nie tak - chyba ze akurat ta sztuka była jakaś trefna. Cytuj Link to post Share on other sites
bartekmustach 28 Napisano 30 Maja 2019 Udostępnij Napisano 30 Maja 2019 (edytowane) Mogę coś Ci powiedzieć na ten temat, bo sam miałem przez chwilę duet i5 6400 + RTX 2060. Masz podkręconą tą i5-tkę czy na stocku? Zależy w co będziesz grał. W takim Battlefield V bottleneck jest spory, a karta będzie się dosłownie nudziła, co nie oznacza, że nie będziesz miał w miarę komfortowej rozgrywki (o ile masz podkręcony procesor). Tutaj już koniecznie musiałem się ratować użyciem DirectX 12. Z kolei w takim Metro Exodus, które ukończyłem na powyższym połączeniu działało to całkiem fajnie, a karta poza kilkoma momentami działała na pełnych obrotach. Uogólniając, gry mocno wykorzystujące procesor mogą Ci przytykać kartę i to momentami dość zauważalnie, ale nie na tyle, że będzie to uciążliwe. W grach mniej procesorowych karta się rozkręci bezproblemowo. Edit Chciałeś wiedzieć jak to wygląda liczbowo. W BF V na MP karta wykorzystana jest przeważnie w +/- 80 procentach, z tym że weź pod uwagę, że ja miałem podkręconego procka do 4,4 GHz. Edytowane 30 Maja 2019 przez bartekmustach Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts