Skocz do zawartości

Wybór karty w okolicach +/-1500zł.

Recommended Posts

Witam, postanowiłem, że kupię nową kartę graficzną, ponieważ stara karta podczas instalowania sterowników wywalała błąd Windowsa i tylko format systemu pomagał. Ponadto w biosie pojawiły się dziwne fioletowe kropki po całym ekranie więc stwierdziłem, że karta jest uszkodzona a, że to 3 letni r7 370 to chciałabym kupić nową. Najpierw pomyślałem o GTX 1660TI - za 1300zł mamy kartę, która daje w wielu mniej wymagających grach ponad 60fpsów na ultra w 1080p. Jednak w końcu pomyślałem nad rtx2060, jeśli mam kupić kartę na jakiś dłuższy okres to już wolę dopłacić 300zł. Wszystko fajnie pięknie jednak popatrzyłem sobie dodatkowo na testy w grach i nagle pojawiły się Vegi od AMD i teraz mam jeden wielki dylemat, czy znowu brać już kolejną kartę AMD czy może w końcu zastanowić się nad RTXem. Kartę kupuje na przyszłość. Być może okres więcej jak 5 lat.

Mój sprzęt to i5 750 4.2Ghz z Fortisem 3, Intel P7P55-LX, 8GB Goodrama ddr3 1600mhz, Corsair Cx650m. Dodam, że gram na monitorze 144Hz i bardzo na tych 144fps mi zależy. Nie gram w najnowsze gierki, raczej cos pokroju csgo, lola, fornite, wot, cod bo4 oraz r6 siege.

Do niedawna miałem platformę na s. 1156 i muszę powiedzieć że taki x3440 [ serwerowy odpowiednik pierwszego i7 ] z oc 3.8GHz razem z GTX 1070 spisywał się naprawdę znakomicie jak na lata które ten zestaw ma. Także jak chcesz kupić GTX 2060 to zdecydowanie kup do tego x3440 z ali za 60zł, oc do 3,8GHz i będzie naprawdę fajnie to śmigać. 

Edytowane przez daryzda

Właśnie nic nie chce zmieniać oprócz karty narazie. Dobrze wiem, że to już starość także za jakiś rok poprostu kupię nową płytę z prockiem, ramem i będzie śmigać

Tylko masz świadomość że przez ten rok wykorzystasz tylko ułamek mocy tej karty? a przez ten czas to GPU straci na wartości i to nie mało.

o niedawna miałem platformę na s. 1156 i muszę powiedzieć że taki x3440 z oc 3.8GHz razem z GTX 1070 spisywał się naprawdę znakomicie jak na lata które ten zestaw ma. Także jak chcesz kupić GTX 2060 to zdecydowanie kup do tego

Tak właśnie bym zrobił, albo kupić jakieś używane GPU, np 1060 6gb teraz za ~500zł można ją dorwać a resztę w skarpetę i doszpyrać rzeczywiście za rok nowej platformy. 

jak nie zmienisz tego proca, to i karta za tysiąc typu gtx 1660 będzie sie nudzić, a co dopiero jakis 1660ti czy rtx2600

i5 750 to był mocny...w 2010 roku, kiedy karty miały wydajność niewiele większą niż dzisiejsze integry

Edytowane przez k0chan