bartekmustach 28 Napisano 16 Maja 2019 Udostępnij Napisano 16 Maja 2019 (edytowane) Witam, Przymierzam się do zmiany chłodzenia na procesorze. Powoli zaczynam sobie wszystko szykować do nowej platformy. Przyszedł zasilacz SeaSonic Focus Plus Gold 650W, który zmienił wartę mojego wysłużonego, kilkuletniego dziadziusia, ale ciągle dobrze działającego Corsaira TX650 i stwierdziłem, że kolejnym etapem będzie cooler Obecnie mam Scythe Ninja 3 na procku i5 6400@4,4 GHz. Gdybym miał zapinki to wylądowałby zapewne na nowym procesorze (R5 2600), który za niedługo zamierzam kupić, ale nie jest on kompatybilny z podstawką AM4. Wymyśliłem dla niego już inne zastosowanie. Ostatnio w chłodzeniach jestem trochę nie na czasie i nie za bardzo się orientuje co jest teraz najbardziej opłacalne. Rzuciło mi się w oczy na kanale Blacka na YT jak ostatnio testował i sobie chwalił to: https://www.morele.net/chlodzenie-cpu-arctic-freezer-33-esports-green-acfre00035a-1518589/ Rozglądam się za czymś właśnie w okolicach 200 złotych, tylko za Chiny nie wiem co najlepiej wybrać. Co myślicie o powyższym coolerze? Może warto pochylić się nad czymś innym? Z góry dzięki Ps. Procesor na 100% będzie przeze mnie kręcony. Edytowane 16 Maja 2019 przez bartekmustach Cytuj Link to post Share on other sites
pendzel_3 4598 Napisano 16 Maja 2019 Udostępnij Napisano 16 Maja 2019 Nie znam tego chłodzenia ale rzeczywiście zbiera pozytywne recenzje, na ile są one "rzetelne" to może niech ktoś kto miał z nim styczność na żywo niech się wypowie. Ze sprawdzonych i oklepanych pozycji w tym budżecie to SPC fortis 3 ~140zł, Grandis 2 ~175zł 1 Cytuj Link to post Share on other sites
voxcordi 294 Napisano 16 Maja 2019 Udostępnij Napisano 16 Maja 2019 Dołóż trochę do Thermalright Macho Rev. B W morelowym jest lekka przecena. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
choleryk65 406 Napisano 16 Maja 2019 Udostępnij Napisano 16 Maja 2019 Duży może więcej Wybierzesz Macho, Grandisa czy np. Scythe Mugen 5, ten ostatni trochę tańszy od Macho, to będzie dobrze. Za Macho przemawia bardzo dobry, cichy i wydajny wentylator. Ten sam wentylator mam na Noctule D15S zamiast oryginalnego. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
bartekmustach 28 Napisano 17 Maja 2019 Autor Udostępnij Napisano 17 Maja 2019 Z tym, że duży może więcej przekonałem się na przykładzie swojej Nindży A ta Ninja 5? Praktycznie w tej samej cenie co Macho, z tym że 2x120mm. Warto się tym zainteresować? https://www.net-s.pl/produkt/scythe-ninja-5-scnj-5000-843915;20-c-10 Cytuj Link to post Share on other sites
Rozwiązanie choleryk65 406 Napisano 17 Maja 2019 Rozwiązanie Udostępnij Napisano 17 Maja 2019 (edytowane) Prawdę mówiąc nie wiem, ale skoro wcześniejszy model Ninja był dobry, a nawet bardzo dobry, to dlaczego by nie zainteresować się nowszą rewizją? Musiałbyś poszukać w sieci jakieś testy tej wersji, bedziesz miał ogólne pojęcie o jego wydajności. Ja osobiście wziąłbym Macho Rev.B. Wystarczający do podkręcania, cichy. Miałem do testów Macho Le Grand, czyli jeszcze większy kloc niż Rev.B, i gdyby nie moje przywiązanie to Noctuy, to do dzisiaj urzędowałby w mojej obudowie Są testy piątki, ale jakoś mnie nie przekonują. Edytowane 17 Maja 2019 przez choleryk65 1 Cytuj Link to post Share on other sites
bartekmustach 28 Napisano 18 Maja 2019 Autor Udostępnij Napisano 18 Maja 2019 Dzięki wszystkim za pomoc, wybrałem Macho Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts