Skocz do zawartości

Temat o kartach graficznych AMD Navi

Recommended Posts

Nowy przeciek nt. Big Navi: co najmniej DWA osobne modele, odpowiednio 16 i 12GB VRam

https://wccftech.com/amd-radeon-rx-big-navi-gpu-16-gb-12-gb-memory-graphics-cards-rumor/

Edit: zje*ane autouzupełnienie

Edytowane przez Rebelmind
  • Popieram 1

Od kilku premier kart AMD mam takie uczucie - że wreszcie to będzie to, że teraz będzie to ten chip, który namiesza na rynku gpu. Ciągle czegoś brakuje, więc się teraz nie jaram, czekam spokojnie i zobaczę jak będzie.

Ja testuje i oprócz trochę wyższego fps w Warzone nie wiedze jakiejś wielkiej różnicy.

OK, thx.

• Popieram 1

Od kilku premier kart AMD mam takie uczucie - że wreszcie to będzie to, że teraz będzie to ten chip, który namiesza na rynku gpu. Ciągle czegoś brakuje, więc się teraz nie jaram, czekam spokojnie i zobaczę jak będzie.

OK, thx.

To TA jesień.

A ja nadal nie wiem czy brać tego strixa :D chyba kupię bo wyjdzie jakieś 1400 licząc ze sprzedam gry po 100zl, a RDNA2 chyba od razu nie wypuści mid endu tylko powalczy w high?

Edytowane przez uberas

@Up niestety, prawdopodobnie w tym roku TYLKO high end od AMD. Z tego też powodu podobnież NV miałaby przyspieszyć premierę 3060 (październik/listopad) co by skorzystać z okazji i zrobić mocne pier*olnięcie w segmencie średnim (i jednocześnie przy braku konkurencji pocisnąć i tutaj z ceną). W związku z tym kupowanie Strixa za ~1400 wcale może w perspektywie 3 m-cy nie okazać się takim hiper-dealen.

To TA jesień.

Jeżeli plotki o RTX 3090 się potwierdzą to moim zdaniem taki ruch oznacza, że NV na poważnie bierze słowa Czerwonych nt. Big Navi.

Zamówiłem, żeby mieć z głowy ale potem chciałem wypełnić formularz i powiem otwarcie - NIGDY nie kupię już nic od ASUSA. Ten regulamin jest tak skonstruowany ze *while stock last - ALE gdzie informacja o stock? Na dobra sprawę mogą odrzucić wszystkim ten cashback. Podziękowałem, już zamówienie anulowane. Gdzieś mam Asusa

Asus przy Radeonach to KPINA i skok na kasę. To nawet nie stało obok wersji NV :/

A cyrk z Cashback od nich też przerabiałem (do teraz czekam na tę kasę).

Tylko widzisz może u Ciebie nie było tej klauzuli. Tutaj jest napisane, ze to loteria i jak będzie stock to będzie jak nie to nie - gamble czy dostaniesz

Sprawdzić temperatury :D

Wstrzymajcie się z zakupami, czekamy na 5700 za 1200 złotych tak jak to było z Vegami 56

Za 1250 to już były, teraz 800-1000 poproszę

I ŻEBY NIE BYŁO:

https://pricespy.co.uk/computers-accessories/computer-components/graphics-cards/pci-express/msi-radeon-rx-5700-gaming-x-hdmi-3xdp-8gb--p5187720/statistics

Edytowane przez uberas

Według mnie nie ma sensu kupować nadchodzących kart. W  kolejnym roku mają się pojawić przecież nowe.

Rozumiem trochę co chcesz przez to powiedzieć i tak jak rok temu kupiłem rx580 na okazji nowego Sapphire pulse za 500zl Chociaż wszyscy mówili żeby czekać TM na Navi tak w tym roku wychodzą konsole i historycznie zawsze ciągnęły ze sobą duży przyrost wydajności w pecetowych odpowiednikach wiec IMO warto w tym roku szczególnie ze ceny są śmieszne - przecież rx5700xt wychodził w cenie 1700-1800zl a za ile można go kupić dzisiaj? Może stówkę mniej

Słuchajcie, dziś robiłem mały remanent w swojej graciarni (czyt. pokoju gdzie mam pc) i znalazłem gtx 1060. No i przyszła mi do łba taka myśl - czy nie można by jej używać jako akcelerator cuda (bo jednak tych cudów w niektórych aplikacjach trochę brakuje)?

Jest trochę softu co z cuda lepiej sobie współpracuje niż z opencl więc może byłby pożytek? Tylko jak później zmusić soft aby korzystał z cuda na karcie, do której nie będzie podłączony monitor (bo ten mam do karty amd)?

Musiałby ten "Soft" umieć zrobić pożytek z dodatkowej karty (czytaj: wykryć ją i poprosić o dostęp do środowiska, które czyni CUDA ;). Przypuszczam, że na Linuksie byłoby to do ogarnięcia, gdyby ten Soft na tyle sam z siebie inteligentny by nie był.