silent3b3 0 Napisano 27 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2019 Cześć, Jaki HHD 2 TB do przechowywania danych? Wybór jak na ten moment pomiędzy Toshiba P300 (HDWD120EZSTA), Seagate Barracuda (ST2000DM006) oraz WD BLUE (WD20EZRZ). Naczytałam się różnych opinii i jedni mówią, że P300 bardziej awaryjna, inni, że Barracuda. WD podobno jest najgłośniejszy i już sama nie wiem . Cytuj Link to post Share on other sites
sebki1 603 Napisano 27 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2019 Kazdy z wymienionych ma swoje plusy i minusy - a to jak dlugo dysk bedzie pracowal bezawaryjnie w duzej mierze zalezy od szczescia na jaki egzemplarz trafisz.Wedlug statystyk najbardziej awaryjna jest Toshiba P300 a z kolei WD Blue ma predkosc obrotowa 5400 RPM.Sam niecale 2 lata posiadam ta Toshibe 2 TB i jak na razie sprawuje sie bez zarzutu - cichy, nie grzeje sie, SMART w porzadku. Tak wiec o wyborze dysku raczej musisz zadecydowac sama i pamietaj o kopii zapasowej danych na innym nosniku Cytuj Link to post Share on other sites
silent3b3 0 Napisano 27 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2019 Dzięki za odp. RAID1 to dobra opcja? W zasadzie kopią zapasową to nazywać się nie powinno. Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 27 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2019 RAID 1 zabezpieczy cię przed mechaniczną awarią jednego dysku, nie zabezpieczy przed oprogramowaniem jak wirusy. Cytuj Link to post Share on other sites
Gadget 119 Napisano 30 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2019 WD Blue to jest padaka. Najwięcej padniętych HDD w całej swojej karierze zawodowej z jakimi miałem do czynienia to jest właśnie seria Blue. Już spotkałem niejedną sztukę, która ma tylko kilka godzin pracy a już na dzieńdobry po zrobieniu mapy sektorów ma sporo takich o odczycie 500ms czyli preludium do badów. Montowałem Toshiby, dużo sztuk. Czasami zestawy wracały, robiłem mapę talerza, wszystko było ok. Seagate? Hmm też cienko, chyba że zainwestujesz w serię IronWolf to jeszcze. Jakbym miał wybierać między toshibą, a WD to bym brał toshibę chyba że weźmiesz RED'a albo Purple. Cywilne wersje Seagate to loteria, jedne padają jedne nie mam zbyt duże rozbieżności w danych i przypadkach więc o Seagate'ach nie mogę się wypowiedzieć jednoznacznie. Nie pała do seagate'a miłością po ich SSHD, które nie sprawowały się dobrze po czasie i bardzo dobrze potwierdzała to mapa talerza jak kiepskie są. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts