Tomashec 933 Napisano 19 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2019 (edytowane) Dzień dobry, Od poprzedniego mojego workloga minęło sporo czasu, około 7 lat... Przyszła pora na nowe graty i nowe wyzwania Jestem po paru zakupach, co mogliście zauważyć w odpowiednim dziale Nie wszystko jeszcze mam zakupione, ale większość już jest w domu i pomału w miarę możliwości czasowych, składam to do kupy Wstępnie plan jest taki aby zwodować CPU, MB oraz GPU w budzie od Phanteks Evolv X. Chcę użyć wszystkiego do LC, od firmy EK, ponieważ miałem do czynienia z tym producentem przy poprzednim LC i jestem z nich zadowolony. Dobra, zacznę od wrzucenia fotek sprzętu, który mam i na jakim etapie jestem 1. Najważniejsza obudowa - Phantek Evolv X 2. Płyta główna - Asus Maximus XI Formula 3. Procesor - Intel i9 9900K 4. Karta graficzna - Asus RTX Strix 2080 OC 5. Pamięci RAM - G.SKILL Trident Z - 32GB 3200 CL14 6. Bloki CPU i GPU + backplate - EK Waterblocks 7. Uchwyt do pionowego montażu GPU od Phanteksa Kilka dni temu zacząłem zabawę i póki co płyta główna wraz z pamięciami i procesorem są już na miejscu w obudowie Najtrudniejsze przede mną, montaż bloku na GPU i tu się zastanawiam czy przed tym nie uruchomić najpierw GPU i sprawdzić jak działa niż od razu jechać z blokiem LC ?? co Wy na to ?? O dalszych postępach będę informował na bieżąco Edytowane 19 Kwietnia 2019 przez Tomashec 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Igoruss 5141 Napisano 19 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2019 Zapowiada się fajnie. Na przyszłość używaj ludzkiego hostingu zdjęć, np imgur Cytuj Link to post Share on other sites
Tomashec 933 Napisano 19 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2019 Zapowiada się fajnie. Na przyszłość używaj ludzkiego hostingu zdjęć, np imgur Okej będę miał na uwadze Cytuj Link to post Share on other sites
ernig 2986 Napisano 19 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2019 co jest w tych ramach że w co drugim projekcie siedzą zapowiada się kawał maszyny, będę obserwował postępy lepiej przetestuj kartę na sucho Powodzenia Cytuj Link to post Share on other sites
Tomashec 933 Napisano 19 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2019 co jest w tych ramach że w co drugim projekcie siedzą Długo wybierałem pamięci poza ich fajnymi parametrami bardzo fajnie wyglądają lepiej przetestuj kartę na sucho Powodzenia I chyba tak zrobię, lepiej sprawdzić i w razie czego gwarancja Dziękuję Cytuj Link to post Share on other sites
kaylo 76 Napisano 19 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2019 Ja bym brał na twoim miejscu Apexa XI. Taka sama sekcja zasilania jak na Extreme ( nawet z bardzo mocnego OC 9900K nic sobie nie robi, blok wodny całkowicie zbędny) + lepsze możliwości OC pamięci no i cena niższa. Cytuj Link to post Share on other sites
Tomashec 933 Napisano 29 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2019 Ja bym brał na twoim miejscu Apexa XI. Taka sama sekcja zasilania jak na Extreme ( nawet z bardzo mocnego OC 9900K nic sobie nie robi, blok wodny całkowicie zbędny) + lepsze możliwości OC pamięci no i cena niższa. Blok zbędny ?? Jeśli będę podkręcał CPU, to lepiej chłodzić sekcję wodą, niż liczyć na "zwykłe" radiatory... Karta w pionie Potrzebuję pomocy przy okablowaniu... Podłączyłem kabel zasilający MB 24-pin i szczerze nie wygląda to moim zdaniem najlepiej, kabel brzydko się zagina Zdjęcie poniżej Myślałem nad kupnem takiego zestawu pod swój zasilacz - Corsair AX 850 1. https://www.morele.net/cablemod-classic-modmesh-corsair-zestaw-kabli-serii-axi-c-hxi-i-rm-wegiel-5641246/ lub 2. https://www.morele.net/cablemod-cablemod-pro-modmesh-c-series-axi-hxi-rm-cable-kit-carbon-5641257/ Pytanie czy będą pasowały w/w zestawy pod mój zasilacz ?? Cytuj Link to post Share on other sites
ernorator 3643 Napisano 30 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2019 Proszę https://www.corsair.com/us/en/psu-cable-compatibility 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Tomashec 933 Napisano 30 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2019 Proszę https://www.corsair.com/us/en/psu-cable-compatibility Nie bardzo rozumiem to zestawienie... ?? Nie dość, że nie ma mojego modelu zasilacza, to jeszcze jakieś oznaczenia "Type 3", "Type 4" ? Możesz troszkę rozjaśnić o co w tym chodzi ? Cytuj Link to post Share on other sites
ernorator 3643 Napisano 30 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2019 Twój zasilacz to AX, znajdź jaki AX, gold, platinium. W tabeli masz kolorami zaznaczone kable. Szukasz kabli z tym samym kolorem w innych zasilaczach, jak są to są kompatybilne. Np. AXi, HXi, HX Gold i RM mają wszystkie kable te same a AX Paltinium, HX Platinium, RMi, RMx i SF mają te same co poprzednie poza 24 pin. Jak są inne to są nie kompatybilne, inne wycięcia na kostce i pojedyncze kable zamienione miejscami. Ogarnij jaki masz konkretnie zasilacz i do boju. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Tomashec 933 Napisano 1 Maja 2019 Autor Udostępnij Napisano 1 Maja 2019 To chyba mam problem, bo mam zasilacz Corsair AX 850 GOLD i w rubryce z tą wersją zasilacza, nie ma żadnych kropek... Cytuj Link to post Share on other sites
ernorator 3643 Napisano 1 Maja 2019 Udostępnij Napisano 1 Maja 2019 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Tomashec 933 Napisano 1 Maja 2019 Autor Udostępnij Napisano 1 Maja 2019 Dalej nic z tego nie rozumiem... Są kropki przy wersji AX Gold... i ? Czyli te 4 kable przy których są kroki kolorowe, pasują tyko do mojego zasilacza ?? Nie rozumiem, jak to się ma do tych zestawów kabli, które podlinkowałem wyżej ?? Cytuj Link to post Share on other sites
ernorator 3643 Napisano 1 Maja 2019 Udostępnij Napisano 1 Maja 2019 Mają się tak, że nie pasują do zestawów, które podlinkowałeś. Jedyny kabel jaki pasuje do innego zasilacza to 8pin EPS, pasuje do AX1200. Pozostałe są specyficzne tylko dla AX gold. AX850 gold to rebrand seasonica x-850 KM2, więc kable od jednego pasują do drugiego. Kable 24pin, 8pin EPS i sata pasują też od x-850 KM3. Imo najprościej będzie kupić/zamówić przedłużki o właściwościach jakie Cię interesują. Nie będziesz się musiał martwić o kompatybilność. Miejsca w obudowie masz w pip więc nie będzie problemów z upchnięciem nadmiaru kabli. albo poszukać zestawów kabli do AX gold, do x-850 (generalnie całej serii x-560, x-660, x-760, x-850 KM2). Możesz popytać ludzi robiących kable. Daj im te linki żeby sami nie musieli szukać, może coś Ci pomogą, zrobią końcówki. https://www.corsair.com/us/en/psu-cable-compatibility http://pc-internet-zone.blogspot.com/2011/06/install-24pin-and-8pin-cables-on-pro.html https://www.overclock.net/forum/18082-builds-logs-case-mods/1420796-repository-power-supply-pin-outs.html https://www.hardwareluxx.de/index.php/artikel/hardware/netzteile/25223-seasonic-x850-km3.html 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Tomashec 933 Napisano 2 Maja 2019 Autor Udostępnij Napisano 2 Maja 2019 Dziękuję ernorator za podpowiedzi, bo tak bym w ciemno kupił taki zestaw kabli (gdzie na stronie sklepu specjalista mówił, że będą pasowały pod mój zasilacz)... Możesz popytać ludzi robiących kable. Znasz kogoś takiego ? Lub polecasz kogoś? Cytuj Link to post Share on other sites
Tomashec 933 Napisano 12 Lipca 2019 Autor Udostępnij Napisano 12 Lipca 2019 (edytowane) Po długiej przerwie w budowaniu nowego peceta, postanowiłem, że zamontuję combo rez+pompa EK Water Blocks EK-XRES 140 Revo D5 RGB PWM. Okazało, że rozstaw śrub na uchwycie reza jest większy niż otwory w obudowie Phanteksa !! I Jest opcja kupna dodatkowego uchwytu, ale jedynie na miejsce przedniego wentylatora (!40mm) takiego ==>http://www.angela.pl/p13083,ek-water-blocks-ek-uni-pump-bracket-140mm-fan-vertical.html co wy na to ?? Czy bawić się w inne rozwiązanie ?? @up uchwyt zakupiony. Szybkie pytanie, czy dwie chłodnice 2x140 ogarną temperatury na i9900k i RTX 2080 ?? Edytowane 12 Lipca 2019 przez Tomashec Cytuj Link to post Share on other sites
jfxpompa 24 Napisano 12 Lipca 2019 Udostępnij Napisano 12 Lipca 2019 Może być problem szczerze mówiąc, kolega ma zestaw z 9900k@5ghz na chłodnicach 360+240 na samo cpu i podczas gier dobija do 60 stopni, w prime95 jest jakoś 85. Cytuj Link to post Share on other sites
Tomashec 933 Napisano 12 Lipca 2019 Autor Udostępnij Napisano 12 Lipca 2019 Może być problem szczerze mówiąc, kolega ma zestaw z 9900k@5ghz na chłodnicach 360+240 na samo cpu i podczas gier dobija do 60 stopni, w prime95 jest jakoś 85. Uuuu, kurcze to faktycznie nieciekawie... Ok po przemyśleniu na top idzie 240 (2x120), na front 420 (3x140). Na górze planowałem 360, próbowałem wczoraj ze starą Phobya G-Changer 360 ver 1,2, ale przy samych rozmiarach chłodnicy był już problem, a nie było jeszcze na niej wentyli... Cytuj Link to post Share on other sites
Tomashec 933 Napisano 31 Lipca 2019 Autor Udostępnij Napisano 31 Lipca 2019 Szybkie pytanie do znawców tematu... Jakiej firmy wentyle polecacie na chłodnice ?? Cytuj Link to post Share on other sites
Tomashec 933 Napisano 20 Września 2019 Autor Udostępnij Napisano 20 Września 2019 Co sądzicie o monitorach temperatury/przepływu cieczy w układzie chłodzenia ?? Przydatne czy zbędne ?? Cytuj Link to post Share on other sites
ernorator 3643 Napisano 22 Września 2019 Udostępnij Napisano 22 Września 2019 Temperaturę cieczy warto znać. Za monitor przepływu robiła mi pompka podpięta pod złącze wentylatora na płycie z alarmem jak się zatrzyma Cytuj Link to post Share on other sites
Tomashec 933 Napisano 23 Września 2019 Autor Udostępnij Napisano 23 Września 2019 Przyglądam się takiemu urządzeniu i nie wiem czy to jest dobre rozwiązanie, w sensie jakości, wytrzymałości itp. Czy może coś innego ?? Cytuj Link to post Share on other sites
PatrykT 6221 Napisano 23 Września 2019 Udostępnij Napisano 23 Września 2019 O jakość możesz być spokojny, obecnie bykski robi naprawdę bardzo porządne podzespoły do lc, niejednokrotnie przewyższają jakością takie ekwb . Takie monitorki temp cieczy i przepływu w tej chwili to fajna alternatywa jak nie masz odpowiedniego kontrolera do monitorowania pracy układu lc jak np aquaero, a te wartości warto znać użytkująć kompa z lc 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Tomashec 933 Napisano 24 Września 2019 Autor Udostępnij Napisano 24 Września 2019 Ok to chyba się zdecyduję na czujnik temperatury Zadam głupie pytanie Montować go za układem chłodnic ?? Cytuj Link to post Share on other sites
PatrykT 6221 Napisano 24 Września 2019 Udostępnij Napisano 24 Września 2019 Nie ma znaczenia gdzie go zamontujesz, ciecz w układzie ma praktycznie taką samą temperaturę Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts