shakal84 25 Napisano 10 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2019 (edytowane) Cześć ponownie Wpadł mi do głowy pomysł aby poskładać (tak wiem znowu następny) retro pieca na sockecie 939. Tym razem na procku AMD mam tu na myśli Athlona 64 4000+ jedno rdzeniowego, dlaczego socket 939 ? chciałem aby komp był możliwie wymaksowany w konfiguracji jednego rdzenia, taki powiedzmy jedno rdzeniowy POTWÓR ( w miarę moich skromnych pieniężnych możliwości oczywiście) O ile się dobrze orientuje (jeżeli nie mam racji to mnie poprawcie) to taki Athlon 64 4000+ (wiem że były jeszcze mocniejsze wersje FX 55 itd ale są praktycznie nie do dostania) bije na głowę wszystkie jedno rdzeniowe Pentiumy 4 włącznie z wersjami Extreme. Co do GPU jakie by mi się marzyło tam wsadzić to hmm mam GF 6800 GS lub Radeona 9700 pod AGP ale chyba będą za słabe pod tego proca. I tu własnie pytanie szukać płyty pod PCIE czy AGP ? Co ogólnie myślcie o takim "projekcie" jedno rdzeniowego potwora ? hehe Edytowane 10 Kwietnia 2019 przez shakal84 Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2074 Napisano 10 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2019 No ale jaki sens takiego zestawu? Cytuj Link to post Share on other sites
shakal84 25 Napisano 10 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2019 No cóż własnie zestaw z racji swojej "mocy" byłby pod pewnie pod XP. Jaki sens hmm... w przypadku gier z tamtego okresu jedno rdzeniowców mocy nigdy by nie zabrakło Druga sprawa to to że chyba złapał mnie jakiś dziwny fetysz na stary sprzęt, i tak sobie myślę fajnie było by mieć taki TOP jedno rdzeniowy piec, później może TOP dwu rdzeniowy... w zasadzie zastanawiam się tylko jak na razie czy z punktu widzenia gracza miało by to sens, co innego z punktu widzenia ... maniaka retro części Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2074 Napisano 11 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2019 Czyli trochę sztuka dla sztuki, konfiguracja nie mają związku ani z tzw. prawdą historyczną ani z wydajnością pod gry. XP możesz zainstalować nawet na innym dysku na tym Xeonie jeśli masz jakieś gierki które go wymagają. A jak masz wielkie parcie na budowanie dziwadełek to myślę, że 3-way SLI jest wyzwaniem 4-way SLI to niestety jeszcze duża kasa za płyty. Cytuj Link to post Share on other sites
jakub1t 1683 Napisano 11 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2019 Jeszcze masz athlona 1640 le. Tyle że to już socket am2. No i z retro to ma niewiele wspólnego raczej. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts