Zurius 0 Napisano 4 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2019 (edytowane) Przy odtwarzaniu materiałów w programie Davinci resolve gdzie wymagana jest duża moc obliczeniowa do podglądu gaśnie mi ekran średnio kilka razy dziennie i komputer wymaga zresetowania. Zanim zresetuje po kilku sekundach gdy zgaśnie ekran słychać znany i popularny dzwięk podłączenia urządzenia przez usb do komputera.Sterowniki karty grafiki aktualne a problem mam od dawna.użycie procesora 20-50%użycie grafiki 15-30%Jest to laptop:clevo p775dm2gtx 1070i7 7700k32gb ramTemperatury są ok, jedynie co mi przychodzi do głowy to może zmniejszyć taktowanie? Edytowane 4 Kwietnia 2019 przez Zurius Cytuj Link to post Share on other sites
lonialomax 806 Napisano 4 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2019 Pierwsze co to wszelkie ustawienia wartości taktowania lub napięć dla podzespołów sprzętowych powinno wykonywać się w biosie, a nie z poziomu systemu. Sprawdź Podgląd zdarzeń czy system odnotował ten problem. Cytuj Link to post Share on other sites
Zurius 0 Napisano 5 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2019 (edytowane) Dokładnie przejrzałem i nic nie znalazłem. Powtórzę, że użycie procesora nie jest duże a problem a najczęściej występuję gdy uruchomię podgląd na dłuższy czas 20-60sec. Testowałem ostatnio przy renderowaniu. Wnioski:2 razy na 2 wyłączył się komputer przy ok. 10-15min. Gdy program zminimalizowałem nic się nie stało przez 30min. Renderowało bez problemu (moze fart)Przypomniałem sobie jeszcze o jednym... czasami wentylatory nagle uruchamiały się na maksymalnych obrotach podczas zgaszonego ekranu Edytowane 5 Kwietnia 2019 przez Zurius Cytuj Link to post Share on other sites
lonialomax 806 Napisano 6 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2019 użycie procesora 20-50% Przetestowałem ten program i u mnie przy renderowaniu użycie CPU wynosi 100% przy maksymalnym taktowaniu. Sprawdź program z włączonym Menedżerem zadań, Wydajność z której karty graficznej korzysta DaVinci, ze zintegrowanej czy GTX 1070. Cytuj Link to post Share on other sites
Zurius 0 Napisano 6 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2019 Podczas renderowania procesor dochodzi do 90%+ i grafika 50%+Wczesniej podane wartości tyczyły się tylko odtwarzania materiałów w programie Cytuj Link to post Share on other sites
Caman 25 Napisano 6 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2019 (edytowane) Moim zdaniem to nie jest to wina procesora a gpu. W grach nic takiego się nie dzieje? Można by odpalić takiego furmarka czy heavena i potestować grafikę. Edytowane 6 Kwietnia 2019 przez Caman Cytuj Link to post Share on other sites
Zurius 0 Napisano 6 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2019 (edytowane) W heavenie problem również występuję. Wywaliło po ok 10min. Grafika na ultra w full hd temp 71 C maksymalnie więc mało. Procesor 80 CPrzypomniałem sobie, ze jak rok temu grałem w gry to też to mi się działo. Procesor dochodził do 90 C a grafika dużo, dużo niżej przy nowych tytułach. Pasta na procesorze grizzly kryonaut Edytowane 6 Kwietnia 2019 przez Zurius Cytuj Link to post Share on other sites
lonialomax 806 Napisano 7 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2019 Gdy program zminimalizowałem nic się nie stało przez 30min. Renderowało bez problemu (moze fart) Moim zdaniem jest problem z kartą graficzną, a zanik obrazu i dźwięk podłączenia urządzenia przez USB do komputera wygląda na utratę zasilania lub jego poprawnych parametrów na GTX 1070. Laptop do demontażu i sprawdzenie przez wymontowanie karty ze slotu i oględziny styków na karcie i w slocie. https://i.imgur.com/Yrynjp0.jpg Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts