romekh 1 Napisano 2 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2019 Witam. Posiadam niecodzienny problem polegający na tym, że co jakiś czas ok 8 miesięcy jestem zmuszony zmieniać kabel ładowarki, ponieważ przestaje ładować telefon, wystarczy zmiana kabla na nowy i wszystko idealnie śmiga znów przez jakiś czas. Nie wiem czym to jest spowodowane... Telefon jaki posiadam to Galaxy Note 4, oryginalną nadal ładowarkę, z kolei kabli już miałem z 8. Były to najpierw kable Aukey, a ostatnio Rock: https://allegro.pl/oferta/aukey-cb-md2-ultraszybki-kabel-quick-charge-aio-2m-6990965835 https://allegro.pl/oferta/kabel-2m-rock-micro-usb-2-4a-szybkie-ladowanie-7788948160?snapshot=MjAxOS0wMS0yNlQxODozOTo0MC45MjJaO2J1eWVyO2I4NTY5ZmYwNGFiMmQ0NWRiYWJlODYzYjFiYTA2OGJhYTkwYTQ4ZTUyNjIwN2M5MGM1YzEzNDJmNTQzODZlZGI%3D Są to kable dobrej jakości wiec nie rozumiem dlaczego tak się dzieje... Uważam na końcówki żeby się nie zaginały. Przeczyszczałem także wejście micro usb. Czy mógłby mi ktoś polecić dobrą ładowarkę i od razu z kablem aby posłużyła dłuższy czas? Z góry dzięki za pomoc Cytuj Link to post Share on other sites
Vorgenus 59 Napisano 2 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2019 (edytowane) Może szybkie ładowanie zabija kable. Ja ładuję swoją s7 ładowarką od htc one V, więc niemłodą i dającą 1A i do zeszłego roku kablem od tej ładowarki (wtyczka od strony ładowarki się rozpadła i przestało ładować), kabel kupiłem w morelach z kątową wtyczką i jest ok. Typowy no name, 2m i gruby oplot, kabelki pewnie grubośći włosa, ale daje radę. Ładowarka od twojego note'a wspiera szybkie ładowanie? Od mojej s7 daje 1.5A, ale jej nigdy nie używałem, nawet kabel jest zapakowany. Spróbuj może kabli od blitzwolfa, podobno są niezłe. Nie korzystałem, ale może ktoś używał i się wypowie. Cena tego aukeya z linku dosyć zaporowa, na ceneo od 18pln. Edytowane 2 Kwietnia 2019 przez Vorgenus Cytuj Link to post Share on other sites
Chelsey 87 Napisano 2 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2019 Od siebie mogę polecić kable blitzwolfa. Świetne jakościowo, dla mnie ogromny plus, że są w oplocie materiałowym. Do tego obsługują szybkie ładowanie. Cytuj Link to post Share on other sites
romekh 1 Napisano 4 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2019 Dzieki wielkie zaopatrze sie w takowe kable Tak tak, mam szybkie ladowanie 2.0 Linki dalem przykladowe, tez kupowalem aukeya za niecale 20zl Cytuj Link to post Share on other sites
Vorgenus 59 Napisano 5 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2019 Może z ładowarką coś jest nie tak. Trochę dziwne, że kable po takim czasie padają, nie spotkałem się z czymś takim. Jak możesz to zmień ładowarkę. Ewentualnie sprawdź ją multimetrem jak masz możliwiość. Cytuj Link to post Share on other sites
mst1622 33 Napisano 5 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2019 Szybkie ładowanie to bujda i rzecz jasna ma to swoje skutki uboczne w postaci dużo szybszego niszczenia baterii i degradacji jej ogniw na skutek podawania zbyt mocnego prądu. Najlepsza ładowarka to nie QuickCharge, ale taka 5V max 1A. Czyli taka, która w dużo mniejszym stopniu degraduje baterię telefonu. Cytuj Link to post Share on other sites
Vorgenus 59 Napisano 6 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2019 Szybkie ładowanie to bujda i rzecz jasna ma to swoje skutki uboczne w postaci dużo szybszego niszczenia baterii i degradacji jej ogniw na skutek podawania zbyt mocnego prądu. Najlepsza ładowarka to nie QuickCharge, ale taka 5V max 1A. Czyli taka, która w dużo mniejszym stopniu degraduje baterię telefonu. Wychodzę z tego samego założenia. Dlatego używam głównie starej ładowarki od htc 5V/1A W aucie 5V/2,4A bo navi swoje potrzebuje Cytuj Link to post Share on other sites
wodego 1371 Napisano 6 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2019 Najlepsza ładowarka to nie QuickCharge, ale taka 5V max 1A. Najbardziej na cyklach ładowania można zaoszczędzić ładując baterię do ok 80%. Wtedy sporo wydłuża się jej żywotność. Zainteresowani znajdą odpowiednie wykresy. Tylko kto kontroluje poziom naładowania? Zasada jest taka: potrzeba w krótkim czasie naładować telefon - QC jest super. Idąc spać, lepiej podłączyć pod "wolną" ładowarkę, żeby odłączyć ją nad ranem. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts