kingisdead 403 Napisano 9 Maja 2019 Udostępnij Napisano 9 Maja 2019 Gratulacje. Wstaw zdjęcie w ciemności, proszę. Ja dałem sobie spokój na jakiś czas, czekam na lepsza technologie/Godota. Cytuj Link to post Share on other sites
dimmiu 28 Napisano 10 Maja 2019 Udostępnij Napisano 10 Maja 2019 (edytowane) Darowałem sobie klasyczne 27", w UWQHD monitorach o dziwo sprawa wygląda trochę lepiej niż w mniejszych matrycach jeśli chodzi o blb. Ktoś gdzieś podawał na jakimś forum, że monitorami referencyjnymi są własnie 32-34" i tutaj najlepiej to wszysko wygląda parametrami. Ja odpuściłem jednak Acera, zależało mi żeby kupić monitor stacjonarnie, a żadnego z interesujących mnie Acerów/AOC nie mieli stacjonarnie, tylko poprzez zamówienie w internecie. To swoją drogą też ciekawe, dlaczego sklepy oferują asortyment, którego stacjonarnie nie są w stanie ściągnąć, a jedynie zamówienie indywidualne przez internet z dostawą do domu? Do zamówienia stacjonarnie dostępny był tylko Dell aw3418dw, zamówiłem tylko jedną sztukę, w sklepie przy mnie rozpakowali, wszystko było oryginalnie pozabezpieczane, więc nie ma mowy o tym, by monitor był po zwrocie i ta pierwsza sztuka już ze mną została. W lewym dolnym rogu jest trochę blb oraz dość średnio mocny ips glow, ale tylko pod pewnym kątem, widać to dokładnie na filmiku, jak oddalam aparat do pozycji mniej więcej w jakiej siedzę przed monitorem, to efekt ips glow zanika kiedy jest się dokładnie na wprost monitora. Wydaje mi się, że przy tej wielkości matrycy naprawdę nieźle to wygląda i bardzo rzadko zauważam ten efekt w grach czy filmach, zwłaszcza, że 21:9 to natywny format filmów kinowych, więc nie ma czarnych pasków na dole i górze ekranu, filmy są na pełny ekran. Filmik z blb wrzucałem w innym wątku: https://www.youtube.com/watch?v=DOTT6NWtUHQ Polecam format 21:9, przesiadłem się z 22" 16:10, piękna sprawa. Edytowane 10 Maja 2019 przez dimmiu Cytuj Link to post Share on other sites
kingisdead 403 Napisano 10 Maja 2019 Udostępnij Napisano 10 Maja 2019 Bardzo ładnie to wygląda. Niemal zerowy blb. Dobra sztuka. Cytuj Link to post Share on other sites
DB88KZ 0 Napisano 11 Maja 2019 Autor Udostępnij Napisano 11 Maja 2019 (edytowane) Wiec tak to wygląda przy 60% jasności 1. https://zapodaj.net/8b044bf7b6c98.jpg.html BLB minimalny lewej u dołu 2. https://zapodaj.net/87e032e659721.jpg.html BLB minimalny z prawej strony u dołu a u góry w rogu to śmiech w porównianiu do tego co było na innych. 3. https://zapodaj.net/6143aacbccf2c.jpg.html tutaj 0 BLB Musiałem się postarać w ciemnościach żeby na zdjęciu było coś widać bo normalnie przy grach czy filmach nie widać tego Edytowane 11 Maja 2019 przez DB88KZ Cytuj Link to post Share on other sites
dimmiu 28 Napisano 11 Maja 2019 Udostępnij Napisano 11 Maja 2019 Qrcze, czy nie ma jakiegoś "klucza" odnośnie tych monitorów? Czy one wszystkie są produkowane w jednej fabryce? Aż ciężko uwierzyć, że z jednej linii/taśmy produkcyjnej mogą schodzić tak różne sztuki, jedne praktycznie bez blb, a kolejne z rozlanym na prawie całą matrycę... Może te lepsze są produkowane gdzie indziej, jakoś rozróżnić po kodzie produktu/dacie produkcji, partii, czy coś... Cytuj Link to post Share on other sites
gustine 1003 Napisano 11 Maja 2019 Udostępnij Napisano 11 Maja 2019 Qrcze, czy nie ma jakiegoś "klucza" odnośnie tych monitorów? Czy one wszystkie są produkowane w jednej fabryce? Aż ciężko uwierzyć, że z jednej linii/taśmy produkcyjnej mogą schodzić tak różne sztuki, jedne praktycznie bez blb, a kolejne z rozlanym na prawie całą matrycę... Może te lepsze są produkowane gdzie indziej, jakoś rozróżnić po kodzie produktu/dacie produkcji, partii, czy coś... wszystko produkuje AU optronic Cytuj Link to post Share on other sites
TurioN 10 Napisano 12 Maja 2019 Udostępnij Napisano 12 Maja 2019 Te z dużym BLB podobno są made in china Cytuj Link to post Share on other sites
dimmiu 28 Napisano 12 Maja 2019 Udostępnij Napisano 12 Maja 2019 wszystko produkuje AU optronic No tak, to wiem. Ale to samą matrycę. A problem nie leży w samej matrycy, tylko w jej podświetleniu i spasowaniu matrycy z obudową, niedokładnie wszystko spasowane powoduje "wylewanie" się światła. Pytanie jak i gdzie poszczególne firmy to składają w całość, bo jak widać u różnych producentów, ale przy użyciu tych samych matryc też to różnie wygląda. Cytuj Link to post Share on other sites
kingisdead 403 Napisano 12 Maja 2019 Udostępnij Napisano 12 Maja 2019 wszystko produkuje AU optronic nie no jest jeszcze LG i od niedawna szybkie matryce robi Innolux. Pytanie jak i gdzie poszczególne firmy to składają w całość Eizo i Viewsonic stosują montaż na luźnej ramce, co ponoć daje lepsze efekty niż fake frameless. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts