kokosnh 4162 Napisano 6 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2019 Tzn wywala błędy jak są wszystkie kostki wsadzone ? Jak tok to zostaw 2 w 2 i 4 złączu DDR licząc od cpu Cytuj Link to post Share on other sites
danek121 0 Napisano 7 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2019 Freezuje aplikację, nawet jak są tylko 2 kości pamięci, bez zmian czy są 2 czy 3 to jest tak samo. Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 7 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2019 Zrób skan opóźnień sektorów victorią, tylko z bootowalnego windowsa czyli spod hirensa. Jak masz pamięć ustawioną? Puść im 1.65V i daj na 1333Mhz Przywróć też bios do ustawień fabrycznych przez reset cmos Cytuj Link to post Share on other sites
danek121 0 Napisano 8 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2019 Sprawdzałem inny dysk i jest podobnie, więc problemu z dyskiem nie ma. Pozmieniam dzisiaj to co napisałeś i zobaczymy co się stanie. Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 9 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2019 Pewnie będzie trzeba całą diagnostykę robić, tzn odłączyć wszystko od PC prócz myszy klawiatury i monitora ( no i opcjonalnie dysku z systemem, ale można się jakimś bootowalnym posłużyć ) Jak masz igpu to użyć niego a GPU też wyjąć. Zostawić tylko jedną kostkę ram w 2 slocie DDR licząc od CPU. I zrestartować CMOS. Następnie wyłączyć wszystkie możliwe dodatkowe kontrolery itp jakie masz na płycie ( co możesz to wyłącz, np karty sieciowe, BT, dodatkowe kontrolery sata, no co tam masz na płycie ). Jeśli nadal będzie coś nie tak, to wymienić tą jedną kostkę ram na inną i znowu patrzymy czy się poprawiło. Ja gdzieś z pół roku szukałem aż się okazało że to RAM od OCZ mi sypał błędami. Co gorsza potrafił na ciepło przejść każdy memtest itp. Dopiero na zimno, zaraz po włączeniu wyskakiwały błędy ram-u w memtescie. Ja tu też z góry zakładam ram, bo kanały, jak i cpu rzadko padają ( choć też mogą ). Cytuj Link to post Share on other sites
danek121 0 Napisano 9 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2019 Zostawiłem dla testu jedną kość pamięci w 4 slocie licząc od CPU i ani razu nie wywaliło więc jestem w 90% pewny że to pamięć lub slot. Sprawdzę resztę kości i zobaczymy czy coś się stanie. ps. Wrzuciłem kolejną kość do slota 2 od CPU i nie wywaliło, ale system działa trochę spowolniony. Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 9 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2019 Zależnie od topologii ścieżek DDR mogą być minimalne różnice, ale to nie przy takich prędkościach. Przy tych prędkościach, to prędzej płyta ci inne subtimingi ustawia (pewnie złe, no bo jak) Ja bym reklamował kostki i kupił coś innego, ale super płyta to tez nie jest. Cytuj Link to post Share on other sites
danek121 0 Napisano 13 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2019 Dziś przy zacięciu pcta takie coś mnie odwiedziło oraz dostałem wcześniej bsoda code 50 Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 14 Kwietnia 2019 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2019 No to ram do zwrotu / gwarancji Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts