Skocz do zawartości

Recommended Posts

Zakupilem 2x 2080 TI i w sumie rozczarowany jestem.

Metro Exodus na DX12 nie lata w SLI.

Anthem czy Battelfild niby sa tam jakies profile ale jak robie zgodnie z jakims poradnikiem na youtubie to u mnie druga karta max 15% chodzi.

Jedyn Far Cry ND jak odpala to dziala prawidlowo i obie karty pracuja.

Moze ktos cos wiecej i lopatologicznie napisac o tych oprofilach ewentualnie dac jakies rady na poczatek?

Edytowane przez dishar

Gdybyś zadał pytanie tutaj na forum przed kupnem tych czy innych kart czy SLI ma sens to każdy by ci to odradzał.Jest kilka tematów na tym forum na temat SLI.Musisz poszukać.Generalnie producenci gier słabo wspierają tę technologię i kupowanie kart pod SLI mija się z celem.Tym bardziej że jest bardzo przeszacowana jeżeli chodzi o cenę i tym bardziej że RTX 2080 Ti sama w sobie jest już bardzo wydajna.Nie wiem co chciałeś osiągnąć kupując aż dwie tak drogie karty. W 4K  więcej nić 60 FPS?Niestety raz działać ci będą lepiej w konkretnej grze w SLI,a raz gorzej,z tym że częściej oczywiście gorzej.Na pewno nie będziesz miał dwa razy takiej wydajności,lub dwa razy więcej FPS niż przy jednaj karcie.Rada jest taka:odsprzedaj jedną a pieniądze wrzuć z powrotem do skarbonki i czekaj na nowe,wydajniejsze karty.Sprzedaż tę drugą,dołożysz ze skarbonki i kupisz sobie nową kartę z nowej generacji.Oczywiście jedną.

PS.

Napisz co masz jeszcze w kompie:procesor,pamięci płyta główna itd.

Edytowane przez login1969

login1969

i9 9900K 

2x RTX 2080 TI 

ASUS ROG MAXIMUS XI HERO COD Black Ops4 Special Edition Intel Z390 ATX 

NZXT Kraken X62 Processor liquid cooling 

Samsung 970 EVO internal solid state drive 1000 GB PCI Express 3.0 3D MLC NVMe M.2 

G.Skill Ripjaws 3600 4x4GB 

Projektor Sony VPL 260

Nowe Metro jest nie grywalne na jednej 2080TI z RT i 4K na ultra (Spadki do 30FPS) po to wziąłem drugą kartę ale już wiem że tam jest problem z DX12.

Z tego co testowałem na teraz to ostatnia Lara obie karty na 100% w 4K ultra i MSAAx4 ponad 85FPS. Oczywiście mnie interesuje tylko 60FPS.

Mam problem z tymi cholernymi profilami,

daniel 12

Możesz napisać jak np: gotowy profil który znajdę w sieci mogę wgrać czy zaaplikować do tego nvidiia inspectora?

Łopatologicznie? Będę wdzięczny.

login1969 

Nowe Metro jest nie grywalne na jednej 2080TI z RT i 4K na ultra (Spadki do 30FPS) po to wziąłem drugą kartę ale już wiem że tam jest problem z DX12.

Nie chce mi się tutaj wklejać masy linków to artykułów na temat RT, prawda jest jaka jest, czyli  karty NV z serii RTX 20XX nie radzą sobie z technologią w sposób "zadowalający"...  jeszcze trochę czasu minie zanim ta technologia wejdzie w życie "z sensem".

Oczywiście zaraz pojawi się masa komentarzy jak to "dobrze" RTX 2060 radzi sobie z RT.... ale wynika to tylko z faktu jak dużo osób dało się nabrać na napis RTX.

No niestety, "Metro Exodus" nie wspiera mGPU w DX12 + DXR. No, a jak sam wiesz w DX11 można profil ogarnąć i śmiga.

Ogólnie z SLI jest tak, że nie jest to technologia dla każdego, nawet dla tych osób które mają na dwie topowe karty pieniądze. Trzeba wiedzieć co się robi i znać wszelkie bolączki jak i zalety SLI. Kilka złotych zasad jakie od lat (a, od wielu lat w konifig SLI zawsze idę) powtarzam w temacie SLI.

- Jak robić to tylko z topowych kart

- Najlepiej stawiać SLI na HEDT Intela X99 / X299 + CPU z 40 / 44 liniami PCI-E, to vs mainstream zapewnia nawet 30/40% lepszą wydajność i framepacing. Niedawno testowałem 9900K@5 Ghz + 4.4 uncore + mem 4000 CL17.17.17 T1 vs 7980XE@4.6 GHz + 3.1 mesh + mem 4000 CL 17.17.17 T1. Taką samą wydajność konfigi uzyskały jedynie w "Shadow of the Tomb Raider" za pomocą świetnej implementacji DX12 mGPU oraz mostkowi NVlink. W innych grach różnice sięgały ponad 20% na korzyść 7980XE, nawet w 4k.

- Najlepiej wodować albo iść w AIO, czy referenty. Akurat w wypadku Turingów nie ma refów z blowerami, co za tym idzie 2x 2080Ti robią piekarnik jak typowe nierefy, a to duży problem z SLI.

W Twoim wypadku sprzedałbym jedną kartę i tyle. Na pewno nie ma sensu iść w TITAN RTX (mam TITAN RTX u siebie) bo w grach przewaga tej karty to jakieś 2-5% nad 2080Ti :) I to przy OC vs OC, a nawet 2080Ti solidny nieref albo wersja FE + bios 360/380W, przeskakuje wydajnością w grach TITAN RTX.

No,jak widzę czytając powyższe posty,to jednak miałem rację że SLI nie jest dobrym i zadowalającym wyborem.Jeżeli w jednej grze mogę w 100% wykorzystać potencjał drugiej karty która kosztuje  5000 -6000 zł to ja dziękuję.I jeżeli w większości gier tą drugą kartę wykorzystam nawet w 60% to też mija się to z celem.Ale u @daniela 12 jest wszystko ok...

No,jak widzę czytając powyższe posty,to jednak miałem rację że SLI nie jest dobrym i zadowalającym wyborem.Jeżeli w jednej grze mogę w 100% wykorzystać potencjał drugiej karty która kosztuje  5000 -6000 zł to ja dziękuję.I jeżeli w większości gier tą drugą kartę wykorzystam nawet w 60% to też mija się to z celem.Ale u @daniela 12 jest wszystko ok...

Niedawno robiłem testy 2x 2080Ti w około 40 grach, rozdziałka 5160x2160. Dosłownie kilka gier nie działało dobrze :)

Z tym, że ja jestem użytkownikiem SLI już od czasów Fermi więc nie ma dla mnie tajemnic ta technologia i wiem co zrobić kiedy gdzieś nie działa :) Dlatego powtarzam, SLI nie jest dla każdego, a trzeba to traktować jako możliwość wykorzystaniu potencjału drugiego potężnego GPU. Dla 99% użytkowników PC, nie ma to sensu.

Zanim na kanał wrzucimy test 40 gier w SLI, zerknij na kilka zajawek z 2x 2080Ti w 6k / 8k

A, tutaj materiał z testów mojego prywatnego PC (syg), masz tam dobitnie pokazane co SLI z 2x 2080Ti potrafi.

Edytowane przez EH_Gosu

Widzę że jesteś pasjonatem @EH_Gosu.Świetna pasja ale droga.Jednak jest to już inna para kaloszy.Chętnie obejrzę te filmy.

Jestem, jestem :) Generalnie my zajmujemy się niszą czyli topowymi konfigami, stacjami roboczymi, customowymi LC itd. To jest pasja, praca i jeszcze raz pasja ;-) Testy, materiały edukacyjne dla ludzi itd. To również efekt uboczny.

Na kanale znajdziesz masę unikalnych materiałów.

No i dzięki za miłe słowa, a kasę na coś wydawać trzeba. Ja mam akurat bzika na punkcie hardware, no ale też w pełni wykorzystuje ten sprzęt. Nie służy mi do tego, żeby po prostu był, tylko ma swoje zadania do spełnienia i daje skubaniec radę ;-)

Edytowane przez EH_Gosu

EH_Gosu 

Możesz udostępnić swój profil SLI do Anthem i Division 2 będę wdzięczny. Nie mogę tych dwóch tytułów ogarnąć w tym SLI.

Zdjęcie z tele ziemniaka :D

54420921_2387808321281251_59124909693867

Teraz mój główny PC stoi kilka metrów ode mnie, siekam testy TITAN V vs TITAN RTX vs RTX 2080Ti. Jak skończę to planuje dograć "Metro Exodus" w 7k na 2x RTX 2080Ti (DX11). Wtedy pokombinuje z "ANTHEM" oraz "Disivion 2".

Większość gier u mnie działa na profilach defaultowych :) Sporadycznie coś zmieniam. Ostatnio jedynie do BFV w DX11.

Co masz na myśli defaultowych? Włączasz grę i już czy cokolwiek gdzieś tam coś zmieniasz\ustawiasz?

Jedna gra lata inna nie... Szkdoa trochę że tyle zabawy z tym jest. Mnie ratuje ekran 150 cali który wrażenie robi większe niż to całe SLI ;)

Swoją drogą mam pytanko i może ktoś pomoże.

Anthem jest nie grywalny w 4K bo sa spadki nawet do 30FPS jeżeli zejde oczko niżej z rozdzielczością to mam problem bo odświeżanie wskakuje od razu na 30Hz. Przy 4K jest 60Hz. Ktoś wie co może być powodem?

Edytowane przez dishar

Co masz na myśli defaultowych? Włączasz grę i już czy cokolwiek gdzieś tam coś zmieniasz\ustawiasz?

Dokładnie tak, każda gra która ma oficjalne wsparcie SLI / mGPU działa bez grzebania.

Sporo nagrzebałem się tutaj, przy testach 3x TITAN Xp vs 4x TITAN Xp w 4k / 5k / 6k / 8k. Bo oficjalnie SLI na Pascalach działałło tylko na 2 WAY. Ale magia robi swoje ;-)

• Popieram 1