jakub1t 1684 Napisano 14 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2022 Możliwe możliwe , nie byłem na bieżąco z cenami wtedy , a i to wykryłem długo po zakupie . Cytuj Link to post Share on other sites
Retro 9 Napisano 24 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2022 River Raid na Atari 65 XE A na PC był Test Drive 1 na AT 286 z kartą Hercules 1 Cytuj Link to post Share on other sites
janek20 1290 Napisano 10 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2023 RAMBO i NiNJA na C64 Cytuj Link to post Share on other sites
wid3l3c 350 Napisano 11 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2023 Najlepiej pamiętam, że na pewno zagrałem za dzieciaka: Na spółkę z innymi z Amigi. Jak w domu rozpoczęła się epoka "komputeryzacji", pamiętam jak na dywanie leżało coś na kasety do ZX Spectrum Cytuj Link to post Share on other sites
AudiAWX 3761 Napisano 11 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2023 Pac-Man na jakimś 386 czy cuś. Cytuj Link to post Share on other sites
Chomik Tomek 108 Napisano 15 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2023 Z za dzieciaka Pou, Tom, Angela, Subway Surfers, 1010! (dew. Zynga), Agar.io na 8" tablecie Huawei MediaPad T1 8 Pro z 1 GB RAM z Androidem 4.4.4 Na Acerze mamy (4 GB RAM i zamulał) z Win 8 Home (dla mnie najgorszy system) w jakieś rybki (nazwy nie pamiętam) Później jak chodziłem do 3 klasy dostałem 11,5" laptopa Acer Aspire 1830 series z pierwszym 64-bit i3 (2R 4W 1,2 GHz) i 2 GB RAM na Win 7 Home Premium (rozj...ło BIOS po aktualizacji do Win 10 w styczniu 2020 (chciałem zaktualizować bo wywalał komunikat o końcu wsparcia i ryzyku uszkodzenia systemu przez brak aktualizacji), naprawiłem to i wgrałem Linuksa), grałem tak głównie w przeglądarce: slither.io, agar.io, szachy, pasjans; a w programach: saper (ten w Windows 7), Monopoly, co jeszcze nie pamiętam. PS. Teraz skończyłem 8 klasę wyjeżdżając w góry do Jarnołtówka i mam 14 lat Oto z jakimi systemami miałem styczność: Windows: 7 64-bit - najlepszy Windows jaki znam, właśnie do niego mam sentyment w przeciwieństwie do każdego innego, fajniejszy od XP 8 64-bit - na Acerze mamy, nienawidziłem tego systemu 8.1 64-bit (w szkole na laptopach) - normalny, ale nadal dno jak 8 (może normalniejszy w użytku) 10 64-bit - też kiepski, konto MS wszystko psuje i problemy z Win Update; 7-ka najlepsza XP 32-bit - w szkolnej bibliotece na 2 GB RAM, spoko system, ale potrafi się trochę zacinać nawet na dobrej konfiguracji w przeciwieństwie do 7 2000 - retro komp z 128 MB RAMu na świetlicy, działał zarąbiście, nawet w 2021 r. YouTube chodziło w 480p 11 (w 7 klasie na informatyce) - do kitu, pożera zasoby gorzej jak 10-tka, na siłę nowoczesny wygląd, który ma swoje problemy, a "pokaż więcej opcji" na prawym kliku myszy aż ryje banię Linux: Mint 20.3 - bardzo fajny system, pierwszy Linux jakiego używałem i nim uratowałem starego Acera (tego Aspire 1830 wyżej wspomnianego), dobrze działa na starym złomie, teraz zepsuty ze starości (spaliło proca i płytę ze starości) Bodhi 6.0 - ubogi system, nawet nie ma tam opcji formatu nośników USB / kart SD, lepszy AntiX (też odpalony na w/w PC) Zorin 16.1 - fajny system, takie ulepszone Ubuntu 22.04 LTS, miałem kilka miesięcy na Acerze z sygnaturki MX Linux 21.3 Xfce - najlepszy system na złoma, jeśli ma 4 GB RAMu, teraz mam go na w/w kompie, ale nie współpracuje z UEFI / Secure Boot (musiałem przełączyć BIOS na Legacy) Ubuntu 22.04.2 LTS - mi się bardzo podoba, fajny system, rozbudowany o wiele rzeczy, najlepszy pulpit i środowisko graficzne jakie znam; polecam, ale nie na szrocie (owszem sprzęt może być stary, ale nie najsłabszy), radzę mieć proca min 2R 4W 2 GHz i 4 GB RAM (najlepiej 8 GB) i dysk SSD A jakie wy macie doświadczenia z różnymi systemami i sprzętem? Chcecie wpis o komórkach? 1 Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 16 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2023 Windows 7 już awansował do retro? 1 Cytuj Link to post Share on other sites
wrobel_krk 2185 Napisano 16 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2023 Ja i grę i sprzęt w jednym pokażę, jeszcze przed atari 800xl miałem: 6 Cytuj Link to post Share on other sites
radosuaf 807 Napisano 16 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2023 Prince of Persia na 286+Hercules. Co się działo, kiedy wymieniłem na VGA... Szok :). 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Chomik Tomek 108 Napisano 16 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2023 Godzinę temu, cooger napisał: Windows 7 już awansował do retro? Zależy do czego i dla kogo Bo dla mnie z niektórymi funkcjami, aplikacjami i swoją świetnością już tak (bardzo dobrze wspominam ten system, zwłaszcza jego interfejs, ładny solidny Windows ). No i czasy jak nie było badziewia typu konto MS i innych bzdur. Ale takie dobre retro to moim zdaniem Win 2000, nie jest tak nowoczesny jak XP i nowsze, to jest system do starych gier i nie tylko. Windows 7 to ostatni dobry system Microsoftu, nie ma konta MS, telemetrii, zaśmiecenia Microsoftowymi procesami w tle i wadliwych aktualizacji, a nawet było można nie aktualizować go wcale i też wszystko działało jak trza, po prostu system był w naszych rękach bez extra-nowoczesnego chłamu. Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 16 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2023 W2k to raczej taki sobie system do gier. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts