Skocz do zawartości

Zacinający się komputer po chwili grania

Recommended Posts

A więc witam od kilku dni doświadczam problemu z nagle zacinającym się komputerem podczas grania w jakąkolwiek grę, wcześniej nie miałem z tym żadnego problemu, pojawił się nagle ale jak się pojawił to pojawił się też Blue Screen.

https://imgur.com/a/zhkFBjC

Z niego udało mi się wyczytać że to problem z plikami rejestru sytemu windows, to pobrałem CCleaner wyczyściłem to i faktycznie na dzień to pomogło ale po dniu znów zaczęło się to samo. 

Moje podzespoły to:

Procesor Intel core i5 CPU  3,2Ghz (4CPUs)

Pamięć ram 8gb (x2 4gb)

karta graficzna AMD Readon HD 6800 Series 

Z góry dzięki za pomoc.

Edytowane przez amir3s

• Jaki masz zasilacz?

Windows aktualny?

Przeinstaluj sterowniki GPU

Sprawdź temperatury podzespołów podczas gry najlepiej prześlij log HWiNFO zebrany podczas rozgrywki

Prześlij screen z programu CrystalDiskInfo

Przeprowadź skanowanie pamięci programem MemTest86

• Jaki masz zasilacz?
  • Windows aktualny?
  • Przeinstaluj sterowniki GPU
  • Sprawdź temperatury podzespołów podczas gry najlepiej prześlij log HWiNFO zebrany podczas rozgrywki
  • Prześlij screen z programu CrystalDiskInfo
  • Przeprowadź skanowanie pamięci programem MemTest86

- Zasilacz to Chieftec small series 700w 

- No i to też jest dobre pytanie czy windows jest aktualny bo mam taki komunikat i pod spodem jest klucz windowsa https://imgur.com/a/iM0mJNb

-Sterwonik przeinstalowane nadal to samo.

- Podczas próby włączenia programu do sprawdzenia temperatury wyświetla mi się jakiś błąd https://imgur.com/a/NeOX3de

- SS z CrystalDiskinfo - https://imgur.com/a/Mx2O6k7

- Próbowałem zrobić ten test i bez skutecznie nie potrafię tego zrobić ani z pendrive ani z CD.

Jeżeli system zapisał to wrzuć plik minidump na jakiś hosting, a tu podaj linka.

https://megawrzuta.pl/download/53997d0e132e95ec4e26630878baa101.html

Obydwa blue screeny są związane ze sterownikiem atikmpag.sys. Odinstaluj sterownik grafiki za pomocą DDU, poradnik w sieci i zainstaluj ponownie. Z powyższy screenów z HWiNFO i CrystalDiskInfo wygląda jakby system miał braki w sterownikach systemowych. Z resztą w monicie HWiNFO masz w opisie jaką aktualizację KB3033929 powinieneś zainstalować.

Skoro HWInfo sie wogole nie odpala a Crystaldiskinfo nic praktycznie nie pokazuje to na moje oko musisz zaktualizowac system.

Jaka to wersja Windowsa ?

Windows 7 Home premium x64

Jak kolega wyżej, masz jakąś lewą kopię Windowsa skoro programy diagnostyczne nie ruszają to czego wymagać od gier. Zaktualizuj wszystko co się da albo zrób reinstall i też zaktualizuj 

spróbuje zrobić Reinstall systemu zobacze czy to pomoze i dam znać.

Obydwa blue screeny są związane ze sterownikiem atikmpag.sys. Odinstaluj sterownik grafiki za pomocą DDU, poradnik w sieci i zainstaluj ponownie. Z powyższy screenów z HWiNFO i CrystalDiskInfo wygląda jakby system miał braki w sterownikach systemowych. Z resztą w monicie HWiNFO masz w opisie jaką aktualizację KB3033929 powinieneś zainstalować.

No Tak okej ale jak wchodzę we właściwości obecnego sterownika do grafiki to jest napisane że sterownik działa poprawnie.

Edytowane przez amir3s

Windows 7 Home premium x64

Nic nam to nie mówi, wersje sprawdzisz uruchamiając CMD i wpisując polecenie winver

No Tak okej ale jak wchodzę we właściwości obecnego sterownika do grafiki to jest napisane że sterownik działa poprawnie.

To, że tak jest napisane nie znaczy że tak jest  :D

To, że we właściwościach jest informacja sterownik działa poprawnie nie oznacza, że taki stan rzeczy jest podczas pracy sterownika grafiki pod obciążeniem. Tu cytat z zaleceń Microsoftu dotyczących tego problemu:

Może być konieczne zainstalowanie najnowszych aktualizacji sterownika ekranu, tak aby poprawnie obsługiwał proces TDR.

Problemy sprzętowe, które mają wpływ na zdolność karty graficznej do prawidłowego działania, w tym:

Przesterowane komponenty, takie jak płyta główna

Nieprawidłowa kompatybilność komponentów i ustawienia (w szczególności konfiguracja pamięci i taktowanie)

Niewystarczające chłodzenie systemu

Niewystarczająca moc systemu

Wadliwe części (moduły pamięci, płyty główne itp.)

Efekty wizualne lub zbyt wiele programów działających w tle może spowalniać komputer, aby karta wideo nie reagowała w razie  potrzeby.

Po za tym jak w systemie jest za dużo wersji sterownika też mogą występować problemy ze sterownikiem, z którego system aktualnie korzysta więc przeinstaluj za pomocą DDU i sprawdź na format systemu masz zawsze czas.

Edytowane przez lonialomax

To, że we właściwościach jest informacja sterownik działa poprawnie nie oznacza, że taki stan rzeczy jest podczas pracy sterownika grafiki pod obciążeniem. Tu cytat z zaleceń Microsoftu dotyczących tego problemu:

Może być konieczne zainstalowanie najnowszych aktualizacji sterownika ekranu, tak aby poprawnie obsługiwał proces TDR.

Problemy sprzętowe, które mają wpływ na zdolność karty graficznej do prawidłowego działania, w tym:

Przesterowane komponenty, takie jak płyta główna

Nieprawidłowa kompatybilność komponentów i ustawienia (w szczególności konfiguracja pamięci i taktowanie)

Niewystarczające chłodzenie systemu

Niewystarczająca moc systemu

Wadliwe części (moduły pamięci, płyty główne itp.)

Efekty wizualne lub zbyt wiele programów działających w tle może spowalniać komputer, aby karta wideo nie reagowała w razie  potrzeby.

Po za tym jak w systemie jest za dużo wersji sterownika też mogą występować problemy ze sterownikiem, z którego system aktualnie korzysta więc przeinstaluj za pomocą DDU i sprawdź na format systemu masz zawsze czas.

Zrobiłem format całego systemu, wgrałem nawet win 10 i problem nie ustaje tak potrafił się tylko zaciąć podczas grania a teraz nawet podczas pracy pulpitu pojawia sie Blue screen.

Nie mam zielonego pojecia co to za błąd.

Edit, Dodam też fakt ze reinstalowałem każdy sterownik.

Edytowane przez amir3s

Błąd może polegać na tym, że karta graficzna się kończy więc jak masz możliwość sprawdź na innej karcie graficznej.

Owszem jutro będę miał drugą, sprawdzę i zobaczę czy będzie to samo, tylko pytanie czy to właśnie karta graficzna jest winowajcą.

Jeżeli na czystym systemie przy minimum oprogramowania, a tym samym minimum sterowników firm trzecich jest problem, który jak widać się nasila to chyba jednak karta. Jaki kod tych blue screenów? Możesz też sprawdzić czy problem pojawi się w trybie awaryjnym.

Jeżeli na czystym systemie przy minimum oprogramowania, a tym samym minimum sterowników firm trzecich jest problem, który jak widać się nasila to chyba jednak karta. Jaki kod tych blue screenów? Możesz też sprawdzić czy problem pojawi się w trybie awaryjnym.

Nie bardzo wiem jak to spr bo na win 10 wyswietla sie on jakos inaczej.

Ale udało mi się wyciągnąć z folderu minidump ten log po blue screenie. 

https://megawrzuta.pl/download/1fb5f8942e5706aa64e79ce26e81d15e.html

Edytowane przez amir3s

Dodam też fakt ze reinstalowałem każdy sterownik.
Po co w nowo postawionym systemie Windows 10 reinstalowałeś sterowniki? Ten system jest tak skonstruowany, że nie potrzeba instalować żadnych sterowników, chyba że czasami, ale rzadko do jakiegoś specyficznego sprzętu. Do podstawowych podzespołów PC nie ma potrzeby ingerencji. Blue screen wskazuje na problem systemowy, a konkretnie jak w tytule blue screena CRITICAL_PROCESS_DIED czyli krytyczny proces systemowy zmarł. Jednak wysypanie się procesu może być spowodowane: systemem pochodzącym z dziwnych źródeł, wirusami i wadliwymi podzespołami. System sprawdzisz w konsoli CMD poleceniem SFC /scannow natomiast powinieneś wykonać testy dysku w HDTune. Procesor i zasilacz w OCCT, może pójdzie też test karty grafiki oraz uruchomienie testu RAM MemTestem na pojedynczych kościach