Skocz do zawartości

Ryzen 2600 - Czy warto zmieniać chłodzenie?

Recommended Posts

Mój procesor ustawiłem na 3,8Ghz i napięciu 1,264. Temparatura w Battlefield 5 (Ultra Full HD) osiąga max. 70 stopni (obudowa otwarta). Na razie nie próbowałem wyższego taktowania, bo większość testów, które znalazłem pokazuje, że przy 3,9Ghz potrzebuje już 1,3v.

Edytowane przez KORGAN

70 stopni to jeszcze akceptowalna temperatura.

Wszystko zależy czego oczekujesz, jeśli ciszy i jeszcze większych możliwości OC (o ile twoje CPU na to pozwoli) to ze swojej strony mogę polecić FORTIS 3 - mam i jestem b.zadowolony , a jeśli budżet nie pozwala to coś mniejszego.

Ja wczoraj montowałem Dark Rock Pro 4 na Ryzenie 2700x, też bez wyjmowania płyty, trochę ciasno, trzeba było wydrzeć grafę, jednak miałem podobne temperatury, przy automatycznym booscie z proca, siedziały w okolich 70-74 stopni przy peaku do 85?, ale raczej 70 bylo stałe, obecnie po dłuższej grze w takiego anthema, temperatura nie poszła wyżej niż 62 stopnie :) + błoga cisza, mogę ten cooler z całym sercem polecić, jeśli nie tyle do wykorzystania całego potencjału przy ryzenie 2600, tak na przyszłość bo to wydajna kobyła.

Ja wczoraj montowałem Dark Rock Pro 4 na Ryzenie 2700x, też bez wyjmowania płyty, trochę ciasno, trzeba było wydrzeć grafę, jednak miałem podobne temperatury, przy automatycznym booscie z proca, siedziały w okolich 70-74 stopni przy peaku do 85?, ale raczej 70 bylo stałe, obecnie po dłuższej grze w takiego anthema, temperatura nie poszła wyżej niż 62 stopnie :) + błoga cisza, mogę ten cooler z całym sercem polecić, jeśli nie tyle do wykorzystania całego potencjału przy ryzenie 2600, tak na przyszłość bo to wydajna kobyła.

Dla mnie to najładniejsze chłodzenie, ale te temperatury masz fatalne. Poziom HE1425, a cena 2x taka. Może źle pastę dobrałeś lub dałeś za mało/dużo?

Edytowane przez KORGAN

Faktycznie tak to wychodzi. Mam podobnie przy 700-800rpm max 70*C, więc ten Be Quiet słabo wypada.

Edytowane przez CrisPell

Dla mnie to najładniejsze chłodzenie, ale te temperatury masz fatalne. Poziom HE1425, a cena 2x taka. Może źle pastę dobrałeś lub dałeś za mało/dużo?

Ciężko powiedzieć, robiłem to pierwszy raz, wydaje mi się, że pasty było w sam raz, co do niej samej, to użyłem Grizzly Kryonaut. Troche podropilem i rozprowadzilem łopatką. Powinny być te tempy niższe? Ogółem nad prockiem mam dwa wentylatory które wyrzucają ciepłe powietrze, może powinny wtłaczać? Sam już nie wiem.