serwerblastmu 0 Napisano 25 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2019 Witajcie, chciałbym poprosić fachowców, właścicieli sklepów z laptopami o pomoc w doborze odpowiednika mac booka pro (w aktualnej konfiguracji sprzętowej) który kosztuje niestety 14 tyś zł. Nie stać mnie, a wiem że dużo płaci się za samą markę. Jestem użytkownikiem Iphone i nigdy nie zamienię na coś innego. Kupiłbym MacBook-a ale gdyby kosztował jakieś 60% mniej. O jakiej konfiguracji mowa ? 6-rdzeniowy procesor Intel Core i7 2,6 GHz 8 generacji Turbo Boost do 4,3 GHz Radeon Pro 560X z 4 GB pamięci GDDR5 16 GB pamięci DDR4 2400 MHz 512 GB pamięci masowej SSD1 Wyświetlacz retina z technologią tru tone Moja prośba jest taka, czy możecie zaproponować mi laptopa który nie będzie w niczym ustępował powyższej konfiguracji a jednak będzie zdecydowanie tańszy ?. DO CZEGO MA SŁUŻYĆ ÓW LAPTOP? Edycja filmów w 4k przy użyciu narzędzi Adobe (premiere pro, after effects) - renderowanie filmów w możliwie najkrótszym czasie, głównie pliki od 5 do 10 minut, dłuższe od 20 do 40 minut . Tworzenie muzyki w Reason 10X Obróbka zdjęć w Adobe Lightroom Sprawna obsługa pozostałych programów z pakietu Adobe Obsługa transmisji na żywo Live na Facebooku, Youtube, Instagramie (przy użyciu zewnętrznej kamery Logitech - w przyszłości lustrzanki przez kartę do streamowania) Możliwość prowadzenia płynnego streamingu z gier na YouTube Z góry dziękuję za pomoc Zależy mi na produkcie który pozwoli na szybkie i płynne działanie z wymienionymi programami, zadaniami. Jeżeli to możliwe, proszę o linki do produktów które spełniają moje oczekiwania. Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 25 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2019 https://www.spidersweb.pl/2016/11/macbook-pro-alternatywa-brak.html Sprzedawców radzę nie pytać , bo wcisną ci co się da i jeszcze powiedzą , że lepszy a za pół ceny . Nigdy nie pytaj sprzedawcy... Cytuj Link to post Share on other sites
prohans 139 Napisano 25 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2019 @jarrino wycinek z twojego linka: "Mamy więc albo panel Full HD, kompletnie nie nadający się do obróbki zdjęć" pytanie to jaki trzeba panel aby nadawał się do obróbki zdjęć ? Wg mnie praca profesjonalna, powtórzę profesjonalna z grafiką na 15" już nie wspominając o 13" matrycy to taka amatorka. Komfort słaby pole robocze małe. Nie mówię tutaj że produkty apple są słabe bo nie są ale na takim iMac Pro ta praca jest znacznie wygodniejsza. A tak zapomniałem to jest lapek. Co do kwestii działania na baterii, autorze oczywiście mam nadzieję że zdajesz sobie sprawę, przy pracy z filmami ten macbook nie pozwoli ci na 10h "pracy" i to będzie czas podobny do wszystkiego na Windowsie z porównywalnymi podzespołami. A jeśli szukasz czegoś zamiennego dla macbooka pro w sumie to .... zdanie jest niepoprawne bo mbp już dawno przestał być profesjonalny to że on się sprawdza dobrze w różnych zastosowaniach nie znaczy że jest profesjonalny. Więc MBP mógłby być zamiennikiem np do XPSa obecny model 9570 nie ma jeszcze nowego modelu 9580 będzie dopiero w marcu. Dlaczego nie tylko XPS jest lepszy od MBP? - chcę wymienić dysk, rozbudować RAM wymienić baterię? niema problemu, - chcę mieć na nim Winde, Linuxa ... Solarisa, BSD, MacOS niema problemu, - chciałbym mieć na nim specjalistyczne oprogramowanie: diagnostyka, sterowniki itd niema problemu - i najlepsze chciałbym podłączyć pendriva od kolegi, jakąś myszkę i klawiaturę po kablu a i może ethernet? a i skoro profesjonalnie zajmuję obróbka zdjęć i filmów to może kartę pamięci wsadzę z aparatu czy kamery? nie najpierw przejściówka. i na koniec cena która może być niższa w której może być lepsza gwarancja. Cytuj Link to post Share on other sites
serwerblastmu 0 Napisano 26 Lutego 2019 Autor Udostępnij Napisano 26 Lutego 2019 Dzięki za odpowiedź, chciałbym zaznaczyć iż bateria 10h nie ma dal mnei znaczenia bo ja pracuję tylko w miejscu gdzie zawsze mogę podłączyć sobie laptopa do gniazdka. Głównie zalezy mi abym mógł robić sprawnie transmisję Live na youtube i facebooku, przy użyciu 1 lub 2 kamer, bez zacinania. Obecnie nie jestem w stanie tego zrobić mimo iz mam przygotowane studio, bo komputer nie wyrabia.... Dodatkowo filmy 4k z lustrzanki i drona chcę móc sprawnie obrabiać i renderować an potrzeby publikacji na kanałach w social mediach. Ten DELL powiem szczerze jakoś do mnie nie przemawia, procesor i5 , dysk ssd 128 gb , 8 ramu i chca za niego 7 tysięcy... . DUŻO. Cytuj Link to post Share on other sites
Prolog2 15 Napisano 26 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2019 Może ten nowy Huawei MateBook 13 Intel Core i7-8565U (4 rdzenie, od 1.80 GHz do 4.60 GHz, 8 MB cache) 8 GB (SO-DIMM DDR3, 2133 MHz) NVIDIA GeForce MX150 Corning Gorilla Glass Podświetlana klawiatura Przedsprzedaż z kodem matebook13 tablet HUAWEI MediaPad T5 i subskrypcję Office 365 za 1 zł ale i tak to połowa ceny maca Cytuj Link to post Share on other sites
aleksiejs 52 Napisano 26 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2019 Mam Huawei Matebook X Pro i ogólnie jestem z niego bardzo zadowolony, ale to nie jest sprzęt do robienia filmów czy grafiki. To jest coś co ma być lekkie, mobilne i ładne. Nie do końca wyobrażam sobie pracę na dużych plikach na lapku z ekranem 14". Cytuj Link to post Share on other sites
prohans 139 Napisano 26 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 26 Lutego 2019 Ten DELL powiem szczerze jakoś do mnie nie przemawia, procesor i5 , dysk ssd 128 gb , 8 ramu i chca za niego 7 tysięcy... . DUŻO. Przecież w XPSie 15 masz nawet i9, 32GB ram opcjonalnie 2 dyski można wsadzić. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts