Jibgli 0 Napisano 25 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2019 Dzień dobry, na początku chciałbym zaznaczyć, że nie jestem do końca pewny czy ten wątek powinien się znajdować w tym dziale, więc w razie mojego błędu proszę moderatora o przeniesienie. Historia jest dosyć długa:Jakiś czas temu udało mi się dostać po okazyjnej cenie płyte głowną z procesorem, chłodzeniem oraz 4GB ramu, więc dołożyłem do tego zasilacz, grafike i jakieś dyski ze starej jednostki i wyszło coś takiego:Płyta głowna: Asus B85 plusProcesor: i5 4440Ram: Corsair XMS3 2x4GB DDR3 (1600MHz)2x Dysk sata Karta graficzna: Gigabyte HD 7770 OCNa początku płyta była wyposażona w jedną kość 4GB od samsunga, po złożeniu komputera wszystko odpaliło i śmigało, więc postanowiłem dokupić troszke więcej ramu. Wybór padł na pamięci Corsaira (zakupione na allegro od prywanej osoby)po przyjściu pamięci sprawdziłem memtestem, wszystko śmigało, żadnych błędów. Po ok 3-4 tygodniach komputer zaczął pokazywać niebezpieczne symptomy: po próbie go uruchomienia komputer włączał się na ok sekunde, po czym się wyłączał i później samoczynnie powtarzał tę czynność. Niekiedy zdarzyło się, że komputer się uruchomił, jednak nie było słychać charakterystycznek Pik przy starcie BIOSU i komputer nie wyświetlał nic na ekranie. Po wielu próbach w końcu komputer się uruchamiał i działał bez zarzutów, bez problemu włączał i wyłączał. Jednak gdy postał ok 30-60min "bez prądu" to proces sie powtarzał.Pierwsza myśl- zasilacz (kiedyś na starym zestawie komputerowym miałem podobnego typu objawy i wymiana na tytułowego corsaira rozwiązała problem) więc pożyczyłem od znajomego sprawny zasilacz i zacząłem testowanie, niestety bez poprawy. Objawy nadal te same więc wykluczyłem zasilacz.Próbowałem wiele patentów od internetowych magików, m.in niektórzy twierdzili że kabel SATA potrafi robić zwarcie i wykrzacza w ten sposób komputer (wydawało mi się niewiarygodne) ale niestety odłączenie wszystkich kabli sata nic nie dała.Próbowałem z odłączoną grafiką, dyskami. Sprawdzałem czy to oby nie problem z włącznikiem komputera, pogrzebałem kablami ale dalej to samo. Przekładałem pamięci na różne sposoby, zarówno te Corsairowe jak i samsungowe, i generalnie doszedłem do wniosku, że jedna z kości sprawia problemy, mówimy tutaj o jednej z 4GB kości Corsaira (nazwe ją roboczo pamięć X). Próbowałem różne ułożenie, we wszystkich slotach na ram, w różnych kombinacjach, w dual i w single chanelu. Koniec koncu doszedłem do wniosku, że pamięć X definitywnie sprawia problem i odłożyłem ją na półkę, po czym do komputera wrzuciłem jedną pamięć Corsaira i jedną Samsunga- działa bez problemu. Zapytacie więc po co pisze ten wątek?Ano dlatego: dzisiaj miałem dostęp do innego komputera na pracowni informatycznej więc po zgodzie prowadzącego sprawdziłem omawianą wcześniej kość pamięci X w innym komputerze a ten działał bez problemu, więc teraz moje pytanie? z którym podzespołem jest coś nie tak? bo wychodzi na to, że ta pamięć jest sprawna ale niekompatybilna z płytą (?) sprawdzałem liste kompatybilnych pamięci w manualu płyty głównej i ta pamięc się tam znajduje. Nie wiem w czym problem, bo skoro kupiłem tę pamięć to nie chciałbym żeby leżała na półce, jakieś pomysły co z tym wszystkim zrobić? Cytuj Link to post Share on other sites
limera1n 317 Napisano 25 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2019 Podaj dokładne modele wszystkich kości których używasz, również tej podejrzanej Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 25 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2019 Sprawdzanie na zupełnie innym sprzęcie , to właściwie żadne sprawdzanie . Jeżeli bez tej kości pamięci nie ma problemu , to odpowiedź jest prosta . Oczywiście mieszanie różnych producentów pamięci jest możliwe , ale niestety często zdarzają się problemy... Cytuj Link to post Share on other sites
Jibgli 0 Napisano 26 Lutego 2019 Autor Udostępnij Napisano 26 Lutego 2019 Jeśli chodzi o mieszanie kości to w tym momencie jest jedna kość corsaira i jedna samsunga i jest zero problemu, kość o której mówiłem że sprawia problemy a pozniej testowałem na innym komputerze i jest bez problemu jest zabazgrana na pomarańczowo. wstawiam obrazek pamieci Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts