Magellan 13 Napisano 25 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2019 Cześć, ostatnio kupiłem laptopa Lenovo 320 15iap. Zainstalowałem jedynie antywirusa i przeglądarkę a momentami laptop tak się przycina że korzystanie z niego jest niemożliwe. Pytanie czym może byś to spowodowane. Skanowałem laptop i nic na dysku nie znalazłem. Spec: Pentium N4200 8gb ram WD 1tb WD10SPCX Win10 Istnieje prawdopodobieństwo że wymiana dysku na ssd pomoże w tym przypadku? Cytuj Link to post Share on other sites
ANATHEMA 12 Napisano 25 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2019 Jakieś tragedii nie ma odnośnie podzespołów. Przycięcia mogą być spowodowane ciągłym wyszukiwaniem i ściąganiem aktualizacji Windowsa , antywirusem itp. Sprawdź czy są jakieś aktualizacje Windowsa a jak tak to każ mu się zaktualizować, po zrobionej aktualizacji sprawdź jeszcze raz czy wykrywa nowe aktualizacje. Jakiego antywirusa zainstalowałeś? Ja posiadając Windowsa 10 na trzech komputerach korzystam z systemowego antywirusa i jest wszystko OK. Raz na dwa trzy miesiące odpalam skanowanie jakimś innym na chwilę zainstalowanym i wszystko OK, niczego nie wykrywają...a zawsze taki systemowy jest mniej zasobożerny. No i pytanie o SSD. Dwa tygodnie temu przeniosłem system na SSD w starym laptopie i stacjonarce. Programy uruchamiają się błyskawicznie. Na starym laptopie bardzo przyspieszyło to operacje dyskowe...ale procesor i tak spowalnia resztę...ale warto było bo trochę odżył. Czy warto? Moim zdaniem warto przesiąść się na SSD. Ale wpierw wyeliminowałbym, że sprawcą przycięć są aktualizacje i antywirus. I tak dla świętego spokoju sprawdź komunikaty SMART dysku w laptopie np. programem CRYSTAL Disk Info.... czy dysk jest OK ( wiem, że nowy ale czasem się zdarza, że nowy i już się posypał ). Cytuj Link to post Share on other sites
olo163 1264 Napisano 25 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2019 Uruchom menadżera zadań i zobacz czy obciążenie cpu lub hdd nie dochodzi do 100%. Laptopy mają hdd 5400rpm, które często mulą cały system. Jak odpalasz lapka, wczytują się pewnie jakieś zbędne programy z auto startu, syf od producenta. Przy ssd tego nie czuć, a hdd zamula. Oczyść system, autostart ze wszystkiego czego nie używasz. Cytuj Link to post Share on other sites
Aress 38 Napisano 25 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2019 Mam podobny laptop w domu i bylo to samo do czasu wymiany dysku na SSD. Wymien dysk na SSD i bedziesz mial formule . Teraz kupno laptopow bez SSD to zlo. Tak po za tym w tym laptopie musisz zainstalowac system na nowo bo jest blokada software'owa i sama migracja z HDD na SSD nie przejdzie pomyslnie ( system nie wystartuje ) Cytuj Link to post Share on other sites
wodego 1371 Napisano 25 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 25 Lutego 2019 Jak wyżej zostało wspomniane, nowy laptop aktualizuje się intensywnie. Jak już nie będzie wyszukiwał nowych aktualizacji, wtedy sprawdź jak działa. Dysk SSD i tak wcześniej czy później będziesz musiał wstawić dla komfortu. Lepiej kupić laptopa z HDD, a potem samemu wstawić SSD, przynajmniej wybierzesz porządny dysk, a nie byle najtańszy jak to lubią wstawiać w gotowych zestawach. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts