Skocz do zawartości

Mikroprzycięcia w grach (półsekundowe frezy)

Recommended Posts

Witam.

Mam problem do którego już nie mam siły. Próbowałem chyba już wszystkiego i nie mam pojęcia w czym jest rzecz. Na internecie mnóstwo jest takich tematów, ale jak zwykle nie ma konkretnej odpowiedzi. Mianowicie w grach (np. PUBG, CS:GO, Resident Evil 2) mam takie półsekundowe ścinki/przycinki/lag nie wiem jak to nawet nazwać... Występuje to całyczas, niezależnie czy gram 5minut czy gram 2 godziny. Czyli co 10/20 sekund jest ścinka na 0.3/0.5 sekundy. Coś w stylu jakby coś się doczytywało itp. Na niskich ustawieniach graficznych są ścinki, na wysokich też są, ale częściej/bardziej odczuwalne. Ilość FPS nie spada w trakcie ścinki poniżej normy. W OCCT w teście PSU zaznaczając wcześniej "Use all logical cores" też to występuje mimo 250-300 fps w teście.

Próbowałem już: podmiany dysku, na integrze, zamieniałem RAM

i5 7600K + SilentiumPC

MSI B150 Gaming M3 (najnowszy BIOS)

Gigabyte GTX1060 3GB OC

Corsair CX450M 450W

DDR4 GoodRam 8GB 2133MHz Play Black CL15 + GoodRam 8GB 2133MHz IRIDIUM Black CL15

SSD GoodRam Iridium PRO 240GB

Usunąłem i nie dało to efektu żadnego. Format był robiony z dwa razy, instalowałem przeróżne sterowniki i wydaje mi się, że to nie jest problem software'rowy. W BIOS'ie też zmieniałem opcje na przeróżne i nic. Wrzucam screeny z HWMonitor po 15 minutach w OCCT. 

1.png
2.png
3.png

O co chodzi z zakładką Performance (chodzi o te Limity)?

Czyli z tego co piszesz , problem występował też przed zainstalowaniem nividia exp. , czy zawsze po tych formatach wgrywałeś go i potem grałeś ? Nie wystarczy go odinstalować tylko w dodaj/usuń programy. Trzeba potem ręcznie wyczyścić z niego rejestr . Czy masz WSZYSTKIE aktualizacje systemu ? Jaki masz system ?

Czy ten problem występuje przy odłączonym internecie ?

Edytowane przez jarrino

Sprawdź jedną rzecz mianowicie liczbę aktualnie działających procesów. Wciśnij kombinację Ctrl+Alt+Del na pulpicie i wybierz opcję Więcej szczegółów. Potem przejdź na zakładkę Wydajność na dole pod wykresem będzie informacja Procesy. Prawidłowa liczba w świeżo zainstalowanym systemie to ok 90 więcej oznacza dodatkowe obciążenie CPU i RAM. 

Jeszce jedno możesz szybko sprawdzić . Wyłącz w menadżerze procesów usługi kryptograficzne i zobacz co będzie się działo w czasie gry . Te usługi po restarcie komputera włączą się same , ale będzie to jakaś droga do poszukiwania przyczyny tych przycięć...

https://www.google.com/search?q=wy%C5%82%C4%85czenie+na+sta%C5%82e+us%C5%82ugi+CryptSvc&rlz=1C1CHBD_plPL824PL825&oq=wy%C5%82%C4%85czenie+na+sta%C5%82e+us%C5%82ugi+CryptSvc&aqs=chrome..69i57.26928j0j4&sourceid=chrome&ie=UTF-8

Edytowane przez jarrino

Nie jestem pewny czy mam to od jakiegoś czasu, czy od nowości. Wydaje mi się, że problem się nasilał z biegiem czasu? Ostatnio co robiłem to aktualizacje BIOS'u do najnowszej wersji oraz dołożyłem kolejną kość ram (myślałem, że dual channel pomoże na ścinki). Ustawienia w BIOS fabryczne (wyłączałem też funkcje oszczędzania energii i inne opcje, które mogłyby mieć wpływ na wydajność ale bezskutecznie). Próbowałem dzisiaj wrócić do starszej wersji BIOS'u, ale się nie da. Wyłączenie CryptSvc nic nie zmieniło w tym kierunku.

Po uruchomieniu systemu mam 110-120 procesów. Aktualnie mam 140 przy uruchomionym Steam, Origin, Chrome (5 zakładek) i menedżerze zadań.

Już doszedłem do takiego etapu, że odłączyłem zasilacz z przedłużacza i podłączyłem bezpośrednio do gniazdka w ścianie (gdzieś wyczytałem, że komuś przedłużacz robił skoki napięć). No ale niestety nie pomogło  ;)