devzo 68 Napisano 22 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2019 Witam. Mam problem do którego już nie mam siły. Próbowałem chyba już wszystkiego i nie mam pojęcia w czym jest rzecz. Na internecie mnóstwo jest takich tematów, ale jak zwykle nie ma konkretnej odpowiedzi. Mianowicie w grach (np. PUBG, CS:GO, Resident Evil 2) mam takie półsekundowe ścinki/przycinki/lag nie wiem jak to nawet nazwać... Występuje to całyczas, niezależnie czy gram 5minut czy gram 2 godziny. Czyli co 10/20 sekund jest ścinka na 0.3/0.5 sekundy. Coś w stylu jakby coś się doczytywało itp. Na niskich ustawieniach graficznych są ścinki, na wysokich też są, ale częściej/bardziej odczuwalne. Ilość FPS nie spada w trakcie ścinki poniżej normy. W OCCT w teście PSU zaznaczając wcześniej "Use all logical cores" też to występuje mimo 250-300 fps w teście. Próbowałem już: podmiany dysku, na integrze, zamieniałem RAM i5 7600K + SilentiumPC MSI B150 Gaming M3 (najnowszy BIOS) Gigabyte GTX1060 3GB OC Corsair CX450M 450W DDR4 GoodRam 8GB 2133MHz Play Black CL15 + GoodRam 8GB 2133MHz IRIDIUM Black CL15 SSD GoodRam Iridium PRO 240GB Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 22 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2019 Czy masz wgrany program nividia expirience ? Cytuj Link to post Share on other sites
devzo 68 Napisano 22 Lutego 2019 Autor Udostępnij Napisano 22 Lutego 2019 Usunąłem i nie dało to efektu żadnego. Format był robiony z dwa razy, instalowałem przeróżne sterowniki i wydaje mi się, że to nie jest problem software'rowy. W BIOS'ie też zmieniałem opcje na przeróżne i nic. Wrzucam screeny z HWMonitor po 15 minutach w OCCT. O co chodzi z zakładką Performance (chodzi o te Limity)? Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 22 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 22 Lutego 2019 (edytowane) Czyli z tego co piszesz , problem występował też przed zainstalowaniem nividia exp. , czy zawsze po tych formatach wgrywałeś go i potem grałeś ? Nie wystarczy go odinstalować tylko w dodaj/usuń programy. Trzeba potem ręcznie wyczyścić z niego rejestr . Czy masz WSZYSTKIE aktualizacje systemu ? Jaki masz system ? Czy ten problem występuje przy odłączonym internecie ? Edytowane 22 Lutego 2019 przez jarrino Cytuj Link to post Share on other sites
devzo 68 Napisano 23 Lutego 2019 Autor Udostępnij Napisano 23 Lutego 2019 Po formatach już go nie instalowałem. System to Windows 10 64bit z zainstalowanymi wszystkimi aktualizacji (XBOX DVR wyłączony). Problem występuje również na odłączonym internecie (mam światłowód 1000Mb/s) Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 23 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2019 (edytowane) Jeszcze jedno pytanie . Czy tak masz od zawsze , czy od pewnego momentu ? Zmieniałeś coś w biosie , sprzęcie ? Jaki masz antywirus ? Edytowane 23 Lutego 2019 przez jarrino Cytuj Link to post Share on other sites
gepardmak 697 Napisano 23 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2019 Sprawdź jedną rzecz mianowicie liczbę aktualnie działających procesów. Wciśnij kombinację Ctrl+Alt+Del na pulpicie i wybierz opcję Więcej szczegółów. Potem przejdź na zakładkę Wydajność na dole pod wykresem będzie informacja Procesy. Prawidłowa liczba w świeżo zainstalowanym systemie to ok 90 więcej oznacza dodatkowe obciążenie CPU i RAM. Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 23 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2019 (edytowane) Jeszce jedno możesz szybko sprawdzić . Wyłącz w menadżerze procesów usługi kryptograficzne i zobacz co będzie się działo w czasie gry . Te usługi po restarcie komputera włączą się same , ale będzie to jakaś droga do poszukiwania przyczyny tych przycięć... https://www.google.com/search?q=wy%C5%82%C4%85czenie+na+sta%C5%82e+us%C5%82ugi+CryptSvc&rlz=1C1CHBD_plPL824PL825&oq=wy%C5%82%C4%85czenie+na+sta%C5%82e+us%C5%82ugi+CryptSvc&aqs=chrome..69i57.26928j0j4&sourceid=chrome&ie=UTF-8 Edytowane 23 Lutego 2019 przez jarrino Cytuj Link to post Share on other sites
devzo 68 Napisano 23 Lutego 2019 Autor Udostępnij Napisano 23 Lutego 2019 Nie jestem pewny czy mam to od jakiegoś czasu, czy od nowości. Wydaje mi się, że problem się nasilał z biegiem czasu? Ostatnio co robiłem to aktualizacje BIOS'u do najnowszej wersji oraz dołożyłem kolejną kość ram (myślałem, że dual channel pomoże na ścinki). Ustawienia w BIOS fabryczne (wyłączałem też funkcje oszczędzania energii i inne opcje, które mogłyby mieć wpływ na wydajność ale bezskutecznie). Próbowałem dzisiaj wrócić do starszej wersji BIOS'u, ale się nie da. Wyłączenie CryptSvc nic nie zmieniło w tym kierunku. Po uruchomieniu systemu mam 110-120 procesów. Aktualnie mam 140 przy uruchomionym Steam, Origin, Chrome (5 zakładek) i menedżerze zadań. Już doszedłem do takiego etapu, że odłączyłem zasilacz z przedłużacza i podłączyłem bezpośrednio do gniazdka w ścianie (gdzieś wyczytałem, że komuś przedłużacz robił skoki napięć). No ale niestety nie pomogło Cytuj Link to post Share on other sites
gepardmak 697 Napisano 23 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 23 Lutego 2019 Tragedii nie ma z procesami. Zresetuj ustawienia bios ClearCMOS od tego zacznij. Potem ustaw w bios co trzeba i włącz profile pamięci X.M.P. Przetestuj. Cytuj Link to post Share on other sites
devzo 68 Napisano 23 Lutego 2019 Autor Udostępnij Napisano 23 Lutego 2019 (edytowane) Resetowałem ustawienia ClearCMOS'em. Moje RAM'y nie obsługują profili XMP. Ale ustawiałem ręcznie RAM na 2400MHz i bez zmian. Antywirusa nie mam żadnego. Edytowane 23 Lutego 2019 przez devzo Cytuj Link to post Share on other sites
gepardmak 697 Napisano 24 Lutego 2019 Udostępnij Napisano 24 Lutego 2019 Z jedną informacją się nie zgodzę "Obsługa technologii Intel® Extreme Memory Profile (XMP)" cytat ze specyfikacji Twojej płyty głównej. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts