Skocz do zawartości

Komputer dla gracza do 8500zł - prośba o pomoc w dobraniu podzespołów i monitora

Recommended Posts

• Zastosowanie - gry, filmy i typowe codzienne zajęcia
  • Kwota - do 8500zł z monitorem. Ewentualnie bez monitora, pozostałby obecny i nowy kupiony byłby w przyszłym czasie.
  • Komputer byłby kupiony do końca lutego 2019
  • Bez konieczności podkręcania sprzętu
  • Bardziej liczy się jakość podzespołów niż wygląd obudowy i bajery. Prostota i solidne wykonanie, ergonomia, przestrzeń w obudowie i filtry kurzowe, kompatybilność części pc
  • Monitor - wystarczą 24 cale do 26 max, FHD. Bez konieczności grania w 4k. Nie wiem jaką matrycę wybrać. Cena do 1000zł. 
  • Największy problem sprawia mi wybór płyty głównej i procesora, czy Intel czy AMD (np.Ryzen7)
  • Części jakie potrzebuję: obudowa, procesor, płyta główna, RAM, zasilacz najlepiej Bequiet lub Corsair, chłodzenie powietrzne, tylko 1 dysk SSD, napęd optyczny, karta graficzna tylko Nvidia seria 20xx (pewnie starczy 2060 lub 2070)
  • Części jakie zostawię ze starego pc to tylko mysz, klawiatura, dysk HDD, ewentualnie monitor
  • chciałbym aby zestaw starczył jednak na trochę czasu i mógł sprostać takim wyzwaniom jak Doom Eternal, Death Stranding, Anthem czy innym nowym tytułom

Z góry bardzo dziękuję wszystkim za pomoc i wszelkie porady oraz proszę o wyrozumiałość, ponieważ to mój pierwszy post, jestem nowym użytkownikiem, a także pomimo przeczytania tematów na forum, rankingów i ocen, sprawia mi dużą trudność wybór dobrych i pasujących komponentów, tak aby uniknąć sytuacji, że lepiej było kupić coś innego, a obecny zakup nie będzie trafny, co gorsze niekompatybilny i za daną kwotę można było coś lepszego wybrać. 

Pozdrawiam,

Jacek

Jeżeli siedzimy przy szkle FullHD, to lepiej brać Intela ale jego ceny są jednak mimo wszystko trochę odstraszające jeżeli chodzi o i7 nowej generacji, który kosztuje niewiele mniej od i9 9900K. Podkręcać za bardzo nie chcesz więc idziemy wstecz do i7 8700. Tutaj jednak wracamy do tematu "przyszłości" gdzie w niższej cenie masz Ryzena 7 2700 nie wspominając nic na temat Ryzena 5 2600 na B450 z opcją wymiany CPU na kolejne generacje. 

Moja propozycja nieco odmienna ale i z ceną o 2000 zł niższą niż zakładany budżet. Zostawiasz pole manewru do wymiany CPU na nową generację (o ile będziesz czuł taką konieczność). Monitor 24 cale FullHD 144 Hz VA. 

https://proline.pl/koszyk/89a0cd58 

Jak ma to być zakup na raz, to od razu procesor na https://proline.pl/procesor-amd-ryzen-7-2700-am4-p1221388

Z drugiej strony jak nie będzie to modernizowane, to wracamy do i7 8700 i Z370/Z390. 

Pooglądaj jak to wygląda https://www.youtube.com/results?search_query=Ryzen+5+2600+RTX+2070+

Pominąłem temat podkręcania, ponieważ nigdy tego nie próbowałem i brak mi pewności, żeby iść w takim kierunku. Po prostu też obawiam się, żeby to nie zużyło zbyt wiele z żywotności procesora ale wiem, że są różne modele, gdzie podkręcanie dobrze wychodzi i nie podnosi bardzo temperatur. Może jeśli byłby model, gdzie będzie to w miarę bezpieczne to warto by zaryzykować. Zawsze można się poduczyć lub kogoś poradzić jak podkręcić procesor i do jakiej wartości. 

Jeśli chodzi o modernizację czyli jak rozumiem wymianę podzespołów to brałbym to pod uwagę po paru latach dopiero ale nigdy też nie wiadomo co przyniosą rozwiązania techniki w niedługim czasie. Teraz trudno coś przewidzieć dlatego na spokojnie chciałem coś do przodu jednak kupić, co na trochę wystarczy i może mieć furtkę otwartą, żeby coś wymienić, a nie cały komputer. Oczywiście obejrzę też link do yt. Ten portal proline warto wybrać do zakupów? Komputronik chyba ma dosyć wysokie ceny jednak. Pozdrawiam i dziękuję za szybką odpowiedź. 

Na spokojnie możesz podkręcać takie modele jak Ryzen 5 2600, 7 2700 czy i5 9600K oraz i7 9700K. Przy 9900K jest już problem z temperaturami ale to i chyba nie CPU na ten budżet. Czytam to co piszesz i sam miałbym dylemat. Oczywiście można tutaj dociągnąć budżet pod i7 9700K pod OC co dam 8 mocnych rdzeni i pod ewentualną modernizację zostawi nam tylko graficzną za jakiś czas na nowy model z nowej generacji. Pytanie jednak czy warto dopłacać tutaj za to aż 2000 zł. 

500 zł dopłaty do Ryzena 7 2700 to 1/4 tego co trzeba dopłacić do i7 9700K. 

Ceny Ryzen przedstawiają się naprawdę zachęcająco i w testach nie wygląda to źle. Jeśli chodzi o AMD to w takim razie brałbym tylko Ryzen 7 tylko pytanie jaka podstawka, bo jest AM4 i TR4, a co do Intela to i7 i teraz pytanie czy seria 8 czy 9. W jednym znanym sklepie, gdy chciałem się poradzić to proponowali 8700, a jeśli Ryzen to podstawka AM4 ale w końcu za bardzo mi nie doradzili, chyba z braku czasu. Dalej należałoby płytę główną dobrać i tutaj są takie najtrudniejsze 2 sprawy, procesor i płyta, bo dalej to już wszystko poleci sprawnie. W Ryzen 7 jest wersja zwykła i max, ciekawe czy warto brać tą drugą. Dziękuję oczywiście za wcześniejszą radę i jeśli mogę, poprosiłbym może o pomoc w takim stworzeniu 2 opcji, na bazie AMD Ryzen 7 i Intel i7. To chyba byłoby takie najbardziej logiczne, a i zostaje kwestia porównania tych procesorów w testach, bo może ten Ryzen 7 nie będzie taki zły. Po prostu od zawsze miałem Intela i to chyba kwestia przyzwyczajenia do starego i przełamania się do nowego. 

bo jest AM4 i TR4

AM4

a co do Intela to i7 i teraz pytanie czy seria 8 czy 9. W jednym znanym sklepie, gdy chciałem się poradzić to proponowali 8700

Kwestia tego, czy chcesz podkręcać, czy poza graniem będzie streamowanie, nagrywanie itp. 

Ryzen 7 2700 max budżet z RTX 2080 - https://proline.pl/koszyk/0819db77

I7 8700 max budżet też z RTX 2080 - https://proline.pl/koszyk/c46e358e

Taniej schodzisz po RTX 2070 czy też pod SSD MX500 1TB. 

Tylko o granie chodzi, streamowanie czy nagrywanie mnie nie interesuje. Tu już raczej sam po prostu coś obejrzę na yt ale tak to tylko granie. 

Jeszcze zastanawiam się, czy gdyby iść w Intela i wersja 9xxx to nie wybrać właśnie RTX 2070 i ewentualnie lekko dopłacić. Ciekawe czy 2070 też da radę, może nie ma potrzeby przedostatniego modelu kupować, bo ostatni to 2080Ti już. Także kwestia tego czy o poziom niższy procesor czy karta, no i czy to już bardziej kwestia gustu czy jednak naprawdę warto decydować się na AMD bądź Intel. Oglądałem te 2 zestawy, ogromne dzięki za zestawienie. Pod Intela szczególnie fajnie to wygląda i płyta Gigabyte. Swoją drogą właśnie Z390 polecają ludzie. Pooglądam jeszcze obudowy, spokojnie może być bez szkła, ponieważ nawet komputer stoi w takim miejscu, że widzę prawą stronę, więc można zrezygnować z takiego bajeru. Podstawa, żeby wentylacja była w porządku, filtry i pomyślany montaż, przestrzeń. Teraz na spokojnie dłużej poczytam wszystko dokładnie co do tych podzespołów z zestawień. 

9900K ma sens z nastawianiem na zmianę GPU za jakiś czas. Pod tym względem masz spokój z CPU na długi czas ale niestety obecnie "trochę" za to trzeba dopłacić. Sam procesor i płyta główna, to koszt przeszło 3000 zł gdzie za takie pieniądze składa się wydajne zestawy do grania w FullHD. Także ten. 

To znacznie zawęża wybór. W takim razie co do AMD to byłby tylko Ryzen7 i sprawa jasna, dobrać tylko płytę główną i karta RTX 2070 lub 2080, a jeśli Intel to tylko i7 i albo 8700 albo 9700 a jak 9700 to płyta byłaby Gigabyte Z390. 8700 to mocniejsza karta, może 2080, a jeśli 9700 to 2070 też dałaby radę tak mi się wydaje. Teraz tylko przeliczyć to cenowo i czy starczy na resztę podzespołów. Jaki wariant byłoby najlepiej wybrać przy takim zawężeniu? Nadal tak niepewnie do Ryzen podchodzę ale może nie byłby to zły komputer też i starczyłby na trochę czasu. Ciekawe też jaka jest taka bariera cenowa czy jak to określić, jaką trzeba przekroczyć aby właśnie komputer podołał najnowszym grom. Wiadomo, żeby nie żałować za bardzo, bo za jakość się płaci ale też żeby nie była przesadnie zawyżona. Chodzi mi o optymalną bezpieczną wartość. W każdym razie 9900 odpada. Nie ma co też przesadzać i jak wspomniałeś, dobre zestawy do gier składa się już za niższe pieniądze. 

Sam w listopadzie złożyłem zestaw z ryzenem 7 2700x, b450 tomahawkiem, ripjawsami v 3200 i rtx 2080 gaming x trio, do tej pory nie miałem najmniejszego problemu z odpaleniem czegokolwiek, wliczając nowego anthema na którym wyciągam na ultra 100+ stałych klatek ;)

Sam w listopadzie złożyłem zestaw z ryzenem 7 2700x, b450 tomahawkiem, ripjawsami v 3200 i rtx 2080 gaming x trio, do tej pory nie miałem najmniejszego problemu z odpaleniem czegokolwiek, wliczając nowego anthema na którym wyciągam na ultra 100+ stałych klatek ;)

Właśnie dopiero co oglądałem gameplay z Anthem na yt:) a jest jeszcze tyle innych tytułów fajnych, które są albo nadejdą, także trzeba ten sprzęt złożyć. Sporo przykładów już mam także teraz tylko wybrać samemu. Mocno zastanowię się też w takim razie nad AMD. Pomyśleć jakie to były czasy, kiedy ludzie cieszyli się z 24-26 klatek kiedyś:P

Obejrzałem też ten zestaw ostatni na AMD i wygląda przyzwoicie:) Zostanie właśnie przekalkulować wszystko, zobaczyć monitor na żywo i może niedługo będzie nowy sprzęt. Tyle przegapionych tytułów także trzeba będzie nadrabiać później. Kajtek. i Pitrek46 dzięki wielkie za przykłady i pomoc, domyślam się, że trzeba cierpliwości aby doradzić komuś z mniejszą wiedzą w danym temacie także szczególnie doceniam. A przekalkulować i podjąć decyzję wiadomo, że sam muszę. Może jedno tylko pytanie jeszcze - w jakim serwisie warto kupić już wszystko, bo wiadomo, że jeden sklep ma niższe ceny inny wyższe. Sam oczywiście też porównam ale może coś proponujecie też i macie sprawdzone. A już na koniec czy wybiorę Intel czy AMD to ewentualnie wpiszę listę części/specyfikację i aprobata na drogę zawsze byłaby pomocna:) Jeszcze raz dzięki. 

Gość
This topic is now closed to further replies.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...