Hajot 0 Napisano 30 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2019 Witam serdecznie, jako kolejny kompletnie zielony, pragnąłbym zasięgnąć rady, przed zakupem pierwszego sprzętu fotograficznego. Z góry dziękuję za pomoc i wyrozumiałość. Mam garść wytycznych, które przy tym wyborze muszę uwzględnić, ale kompletnie nie wiem nic o fotografii "technicznej" (chciałbym to porozwijać z nowym sprzętem). Zdjęcia, które pragnę robić, będę później obrabiał hobbystycznie w PSie. Kieruję się głównie na fotomontaże fotek syna i nie wystarczają mi już fotki cykane ze smartphona. Często w tym układzie nie zależy mi na tle a jedynie na postaci, którą i tak wycinam do dalszej obróbki. Pragnąłbym kupić aparat, który skompensuje moje początkowe braki w wiedzy oraz: - będzie się spisywał w warunkach domowych, przy oświetleniu LEDowym (światło raczej ciepłe, ale marne, jak wszystkie sieciówkowe LEDy) - tryb AF pozwoli łapać w biegu moje ruchliwe dziecko (czytałem o AF-A - czy to najlepsze rozwiązanie?) - wyjściowo będzie współpracował z PS CC RAW - zamknie się w kwocie do 3000 +-200 zł widełek - nie będzie wymagał stałego dopasowywania się do warunków, dziecko mogłoby nie poczekać Jak każdy zapewne naoglądałem się różnych porównań na necie i przetrzepałem 100 blogów o różnicach marek itp, nie wiem czy wyniosłem dobrą wiedzę, ale chyba warto celować w jakiś model Nikona? Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję za pomoc, Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 30 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2019 To ma być lustrzanka czy kompakt ? Cytuj Link to post Share on other sites
Hajot 0 Napisano 30 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2019 Szczerze mówiąc jest mi to obojętne, oby tylko spełniało postawione zadanie Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 30 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2019 Lustro, jasny obiektyw i lampa błyskowa. Budżet na nowy może nie wystarczyc. Zeby byl szybki af to w uzywkach tez malo. Z obozu Sonu a77ii tamron 17-50 2.8 i lampa minimum 42ka. Dyfuzor do niej. Cytuj Link to post Share on other sites
Hajot 0 Napisano 30 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2019 Lustro, jasny obiektyw i lampa błyskowa. Budżet na nowy może nie wystarczyc. Zeby byl szybki af to w uzywkach tez malo. Z obozu Sonu a77ii tamron 17-50 2.8 i lampa minimum 42ka. Dyfuzor do niej. Lecę poczytać o tym combo ) dziękuję Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts