leeee 0 Napisano 24 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2019 (edytowane) Cześć, mam pewien problem. Próbowałem zrobić undervolting laptopa (hp omen 15 dc0011nw) i przez przypadek w programie intel extreme tuning utility zmieniłem Core voltage Offset na 0,500. Nie zauważyłem co zmieniłem i niestety zapisałem ustawienia, po czym laptop się wyłączył. System nie chciał wstać wywalając blue screena (niestety nie zapisałem kodu błedu), więc byłem zmuszony backup czystego systemu z partycji HP Recovery. Przywracanie się udało, niestety mam pewien problem. Czasami kursor myszki zatrzymuje się na ułamek sekundy. W grach jest natomiast ten problem, że po jakimś czasie grania komputer zaczyna nagle świrować, tzn. dziwne przycięcia milisekundowe, stałe spadki fps (przykładowo csgo z 250 do 60-80) + do tego w słuchawkach jest wytwarzany dźwięk takiego trzeszczenia. Nie wiem co mam robić. Edytowane 24 Stycznia 2019 przez leeee Cytuj Link to post Share on other sites
matekow 88 Napisano 24 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2019 To na początek wejdź do biosu i przywróć ustawienia fabryczne, powinno wrócić do normy. Możliwe że program Intela zapisał podwyższone napięcie w bios. Cytuj Link to post Share on other sites
leeee 0 Napisano 24 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2019 To na początek wejdź do biosu i przywróć ustawienia fabryczne, powinno wrócić do normy. Możliwe że program Intela zapisał podwyższone napięcie w bios. Właśnie, zapomniałem napisać, że przywracałem ustawienia fabryczne w biosie. Niestety nie pomogło. Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 24 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2019 (edytowane) A możesz wejść w ten program i obniżyć ? Ja bym przede wszystkim odinstalował ten program , ale bardzo dokładnie. Z wyszukiwaniem ręcznym na dysku i w rejestrze. Edytowane 24 Stycznia 2019 przez jarrino Cytuj Link to post Share on other sites
leeee 0 Napisano 24 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2019 W programie jest wartość ustawiona na 0,00 i niżej się nie da. Da się tylko i wyłącznie dać większą wartość. Myślę, że program sam się odinstalował jak przywracałem system do stanu z backupa (czyli czysty system). Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 24 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2019 Niby tak powinno być ale możesz wpisać nazwę programu i kazać ją wyszukać w systemie i to samo w rejestrze...To zajmie ok. dwóch minut. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
PLSBX 319 Napisano 25 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2019 Windows po kilku nieudanych próbach uruchomienia lub/i nieoczekiwanym zamknięciu systemu włącza swój własny recovery mode, a w nim możesz włączyć zwyczajnie tryb awaryjny. Dalej to tylko formalność i usuwanie programu. Zazwyczaj samo usunięcie programu pomaga ponieważ usuwa on też wszystkie swoje usługi itp.A poprzez HP Recovery mogłeś narobić syfu w systemie. Najlepiej będzie postawić system od nowa, a jeśli nie masz takiej możliwości lub chęci to usuń dobrze wszystkie sterowniki w trybie awaryjnym i zainstaluj od nowa (więcej zabawy niż z reinstallem windowsa). A zwyczajny reinstall pozwoli nam wykluczyć błędy systemu jeśli będą dalej problemy 1 Cytuj Link to post Share on other sites
leeee 0 Napisano 25 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2019 Niby tak powinno być ale możesz wpisać nazwę programu i kazać ją wyszukać w systemie i to samo w rejestrze...To zajmie ok. dwóch minut. Zrobiłem tak jak mówisz, usunąłem wszystko z rejestru, Zobaczymy czy to coś da. Windows po kilku nieudanych próbach uruchomienia lub/i nieoczekiwanym zamknięciu systemu włącza swój własny recovery mode, a w nim możesz włączyć zwyczajnie tryb awaryjny. Dalej to tylko formalność i usuwanie programu. Zazwyczaj samo usunięcie programu pomaga ponieważ usuwa on też wszystkie swoje usługi itp. A poprzez HP Recovery mogłeś narobić syfu w systemie. Najlepiej będzie postawić system od nowa, a jeśli nie masz takiej możliwości lub chęci to usuń dobrze wszystkie sterowniki w trybie awaryjnym i zainstaluj od nowa (więcej zabawy niż z reinstallem windowsa). A zwyczajny reinstall pozwoli nam wykluczyć błędy systemu jeśli będą dalej problemy Jeśli powyższy sposób nic nie da to postawię system od nowa. Mam nadzieję, że jednak nie będę musiał tego robić. W razie gdyby problem dalej występował odezwę się na forum. Dziękuję za rozwiązania. Pozdrawiam. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts