Skocz do zawartości

Dziwne zachowanie windowsa

Recommended Posts

Cześć, mam pewien problem. Próbowałem zrobić undervolting laptopa (hp omen 15 dc0011nw) i przez przypadek w programie intel extreme tuning utility zmieniłem Core voltage Offset na 0,500. Nie zauważyłem co zmieniłem i niestety zapisałem ustawienia, po czym laptop się wyłączył. System nie chciał wstać wywalając blue screena (niestety nie zapisałem kodu błedu), więc byłem zmuszony backup czystego systemu z partycji HP Recovery. Przywracanie się udało, niestety mam pewien problem. Czasami kursor myszki zatrzymuje się na ułamek sekundy. W grach jest natomiast ten problem, że po jakimś czasie grania komputer zaczyna nagle świrować, tzn. dziwne przycięcia milisekundowe, stałe spadki fps (przykładowo csgo z 250 do 60-80) + do tego w słuchawkach jest wytwarzany dźwięk takiego trzeszczenia.

Nie wiem co mam robić.

Edytowane przez leeee

To na początek wejdź do biosu i przywróć ustawienia fabryczne, powinno wrócić do normy. Możliwe że program Intela zapisał podwyższone napięcie w bios.

Właśnie, zapomniałem napisać, że przywracałem ustawienia fabryczne w biosie. Niestety nie pomogło.

Windows po kilku nieudanych próbach uruchomienia lub/i nieoczekiwanym zamknięciu systemu włącza swój własny recovery mode, a w nim możesz włączyć zwyczajnie tryb awaryjny. Dalej to tylko formalność i usuwanie programu. Zazwyczaj samo usunięcie programu pomaga ponieważ usuwa on też wszystkie swoje usługi itp.

A poprzez HP Recovery mogłeś narobić syfu w systemie. Najlepiej będzie postawić system od nowa, a jeśli nie masz takiej możliwości lub chęci to usuń dobrze wszystkie sterowniki w trybie awaryjnym i zainstaluj od nowa (więcej zabawy niż z reinstallem windowsa). A zwyczajny reinstall pozwoli nam wykluczyć błędy systemu jeśli będą dalej problemy ;)

• Popieram 1

Niby tak powinno być ale możesz wpisać nazwę programu i kazać ją wyszukać w systemie i to samo w rejestrze...To zajmie ok. dwóch minut.

Zrobiłem tak jak mówisz, usunąłem wszystko z rejestru, Zobaczymy czy to coś da.

Windows po kilku nieudanych próbach uruchomienia lub/i nieoczekiwanym zamknięciu systemu włącza swój własny recovery mode, a w nim możesz włączyć zwyczajnie tryb awaryjny. Dalej to tylko formalność i usuwanie programu. Zazwyczaj samo usunięcie programu pomaga ponieważ usuwa on też wszystkie swoje usługi itp.

A poprzez HP Recovery mogłeś narobić syfu w systemie. Najlepiej będzie postawić system od nowa, a jeśli nie masz takiej możliwości lub chęci to usuń dobrze wszystkie sterowniki w trybie awaryjnym i zainstaluj od nowa (więcej zabawy niż z reinstallem windowsa). A zwyczajny reinstall pozwoli nam wykluczyć błędy systemu jeśli będą dalej problemy ;)

Jeśli powyższy sposób nic nie da to postawię system od nowa. Mam nadzieję, że jednak nie będę musiał tego robić. W razie gdyby problem dalej występował odezwę się na forum. Dziękuję za rozwiązania. Pozdrawiam.