Darius_2508 3 Napisano 17 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2019 Witam wszystkich Padł mi dysk HDD w laptopie i będę zmieniał na SSD. Mam laptopa Lenovo Z580 Będzie na nowo zainstalowany Windows. Żadne dane nie będą przenoszone/kopiowane. Pytania: 1) czy po zmianie dysku muszę zmieniać coś w ustawieniach, biosie, itp? czy wszystko będzie działało na zasadzie plug and play? 2) Czy w moim w/w laptopie są wszystkie potrzebne złącza, wtyczki, itp pod ssd? np ten planuję kupić: https://www.x-kom.pl/p/447870-dysk-ssd-crucial-240gb-25-sata-ssd-bx500.html lub ewentualnie 120 gb. Pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
Mały Miki 317 Napisano 17 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2019 Może być zmiana ustawień,dotyczących pracy dysku. Wszystko jest,wystarczy wyjąc stary dysk i zamontować SSD. Co do pojemności to nieopłaca się kupowanie dysku o pojemności 120GB,skoro za niewiele wyższą cenę masz 240GB. Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 17 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2019 np ten planuję kupić: https://www.x-kom.pl...ssd-bx500.html lubewentualnie 120 gb. to słaby SSD jest, tak tylko wspominam skoro Padł mi dysk HDD w laptopie i będę zmieniał na SSD. tani, ale słaby. Cytuj Link to post Share on other sites
Darius_2508 3 Napisano 17 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2019 Nie wymagam od dysku wiele - laptop w którym będzie on pracował będzie wykorzystywany tylko do internetu, oglądania youtuba, filmów i worda. Aczkolwiek nie chcę kupić byle czego. Co więc polecacie w miarę taniego i dobrej jakości? Może być zmiana ustawień,dotyczących pracy dysku. co to znaczy? Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 17 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2019 Jaki budżet ? Cytuj Link to post Share on other sites
Darius_2508 3 Napisano 18 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2019 Brak budżetu. Jedyne czego oczekuje od tego dysku to żeby w miarę szybko działał i był bezawaryjny. Nie chcę bezsensownie wydawać kasy na coś czego nie wykorzystam. Dobrze zeby był do kupienia w xkom... Cytuj Link to post Share on other sites
Mały Miki 317 Napisano 18 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2019 Wszystko zależy jak ten dysk wykryje ,na nowym sprzęcie praktycznie nic nie trzeba przestawiać w BIOS-ie/UEFI.Przy starszym trzeba było przestawić z IDE na AHCI. Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 18 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2019 nic ciekawego na M.2 nie widziałem cenowo, no chyba że coś na TLC? Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts