pr000 24 Napisano 16 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2019 (edytowane) Witam. Zastanawiam się nad dołożeniem ram ra komputera, w tym momencie mam 8gb i w sumie wystarcza ale zaraz może zrobić się za mało i zaświtał mi pomysł żeby coś dokupić. Niestety ceny takiego jak mam obecnie na allegro są dość spore, myślałem żeby dołożyć kość innego producenta i tu pytanie czy to zadziała jak powinno ? Może sprzedać obecne kości i znaleźć w dobrej cenie jakiś zestaw 16 ? Czy jednak dokupienie tych samych kości to jedyne rozsądne wyjście i Mój zestaw: I5 4670k / Gigabyte G1.Sniper 5 / Noctua NH-U12P /Kingston HyperX 2400 CL11 8gb / Gigabyte RX 570 Gaming / NZXT S340 All Black / EVGA 500 B 80 Plus Brown / 2 x Enermax T.B. Silence UCTB 12P / Seagate Barracuda 1tb 7200 / W.D. 500gb 7200 / TT Esports Saphira / Xbox 360 wireless pad / Samsung 55H6400 Edytowane 16 Stycznia 2019 przez pr000 Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 16 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2019 "czy to zadziała jak powinno ?" - a skąd my mamy to wiedzieć ? Jedni mieszają i nie mają problemów , inni mają potem same problemy. To co ci mamy poradzić ? Jak sprzedasz te co masz i kupisz nowe 2x8 to będzie taniej niż dokupienie teraz takich samych ? A skąd wiesz ile dostaniesz za swoje obecne i czy będą chętni ? Czego od nas oczekujesz , jasnowidztwa ? Cytuj Link to post Share on other sites
pr000 24 Napisano 16 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2019 Oczekiwałem odrobiny kultury która kiedyś tutaj była... 4 Cytuj Link to post Share on other sites
pawluto 202 Napisano 16 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2019 Płyta ma 4 banki pamięci - więc możesz dokupić dwie kości o tych samych parametrach co obecne i włożyć. Jak rozumiem masz 2x4 gb czyli dual chanel. Jak dla mnie to lepiej pozostań przy 8 gb a zrób przeskok na 16 gb w momencie gdy naprawdę będzie już ostateczność ( jakaś wymagająca gra sie nie uruchomi...). Sam mam 4gb i niedługo robię przeskok na nowy komp - planuje włożyć 8 gb - Jak narazie nie ma potrzeby na więcej. Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 16 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2019 (edytowane) Drogi autorze. Uważasz , że moja uwaga jest zupełnie pozbawiona kultury i taktu ? To mam zaczynać od "jaśnie wielmożny" ? Co napisałem nie tak ? PW... Edytowane 16 Stycznia 2019 przez jarrino Cytuj Link to post Share on other sites
pr000 24 Napisano 17 Stycznia 2019 Autor Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2019 Płyta ma 4 banki pamięci - więc możesz dokupić dwie kości o tych samych parametrach co obecne i włożyć. Jak rozumiem masz 2x4 gb czyli dual chanel. Jak dla mnie to lepiej pozostań przy 8 gb a zrób przeskok na 16 gb w momencie gdy naprawdę będzie już ostateczność ( jakaś wymagająca gra sie nie uruchomi...). Sam mam 4gb i niedługo robię przeskok na nowy komp - planuje włożyć 8 gb - Jak narazie nie ma potrzeby na więcej. Dzięki za radę, może faktycznie poczekam do czasu kiedy będzie to absolutnie konieczne. Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 17 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2019 Tylko , że chyba jest sporo gier , które mają wymagania 8 Gb pamięci. Biorąc pod uwagę , że system swoje zabiera , to komfort grania się trochę zmniejsza.... Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts