Drzew 0 Napisano 16 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2019 (edytowane) Witam Stoję przed wyborem laptopa biznesowego, lecz rozterka polega głównie na karcie graficznej i procesorze. Do wyboru mam : ZBooka15 I7 4900QM/Quadro K2100M DELL M6700 I7 3740QM/Quadro K4100M Przekopałem tony testów i doszedłem chyba do wniosku że różnica między 3 a 4 generacją moblinych procesorów (na podstawie benchmarków) jest bardzo mała, a jednak różnica pomiędzy kartami graficznymi jest kolsalna K4100M jest dwukrotnie szybsza. Co zrobilibyście na moim miejscu? Może jednak ta czwarta generacja to trochę większa różnica, w końcu zerkałem tylko na benchmarki. Edytowane 16 Stycznia 2019 przez Drzew Cytuj Link to post Share on other sites
aleksiejs 52 Napisano 17 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2019 Czemu chcesz brać takie stare konstrukcje? Napisz ile chcesz na to wydać i czego oczekujesz od lapka to na pewno ktoś Ci doradzi jakiś model Cytuj Link to post Share on other sites
ChaoticSerpent 0 Napisano 18 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2019 Oba komputery są dosyć stare i mają win 7 który już niedługo nie będzie wspierany przez Microsoft przez co nie będzie bezpieczny. Polecałbym ci wybrać jakiś model z ósemką lub dziesiątą lub przynajmniej do nich zaktualizowany, a co do samych komputerów to lepiej wybrać coś nowszego i pewniejszego, a za tę cenę jest w czym przebierać. Cytuj Link to post Share on other sites
anemus 228 Napisano 18 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2019 (edytowane) Oba komputery będą poleasingowe wiec może za grosze mieć win 10 pro (partnerzy programu ms refabrished sprzedają 10 home za grosze, a pro tylko nieznacznie drożej). Oczywiście modele biznesowe to zupełnie inna liga niż konsumencki szrot i pewnie nic podobnego nie dostanie do zastosowań pro w tej cenie i dlatego się na to decyduje. Z stacji roboczych to nie wiem. Ja tam służbowych używam thinkpadów od lat ale widzę, jak się to pogarsza jakościowo. Leasingowe to jednak trzeba obmacać i dokładnie sprawdzić by się nie naciąć bo służbówki to często zajechane są i mogą być w różnym stanie czasem nawet z wadami nie widocznymi na pierwszy rzut oka oraz z wymontowanymi elementami opchanymi jako część. Edytowane 18 Stycznia 2019 przez anemus Cytuj Link to post Share on other sites
prohans 139 Napisano 20 Stycznia 2019 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2019 @Drzew powiedz mi do czego ma służyć ten sprzęt bo to nie jest laptop biznesowy tylko mobilna stacja graficzna. Wykorzystanie Quadro ma sens tylko w aplikacjach gdzie przyniesie to zysk lub jest wymagane do odpalenia odpowiedniego oprogramowania. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts