mokoki 0 Napisano 22 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2018 Dobry, planuję przesiadkę na ryzena 5/7 więc obecny zestaw poszedłby do szafy, w związku z tym moje pytanie brzmi za ile obecnie idzie sprzedać takie oto części: i5 4590 + boxowe chłodzenie Gigabyte G1.Sniper B6 2x4 HyperX DDR3, 8 GB, 1600MHz, CL 10 (HX316C10FBK2/8) Obecnie przy renderingu ta i5 już nie wyrabia, a platforma już nieco wiekowa więc upgrade wskazany. Biorę pod uwagę dwa scenariusze gdzie wkładam i7 na miejsce obecnej i5 i dokupuje chłodzenie wraz z identycznymi ramami aby osiągnąć 16 GB lub właśnie przesiadkę na R5/R7. Ceny używanych i7 z 4 generacji są obecnie jakieś chore dlatego moje pytanie co będzie lepsze na ten moment? Zakładam że termin modyfikacji to najbliższy miesiąc. Z góry dzięki za pomoc Cytuj Link to post Share on other sites
lucjanos 38 Napisano 22 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2018 (edytowane) Jeśli głownie do grania, to bierz i7. Mikro przycięcia i fpsdropy na Ryżych potrafią doprowadzić człowieka do nerwicy. Już gdzieś tutaj opisywałem moje doświadczenia z R7 1800. Po dwóch tygodniach zmieniłem na I7-6700. Na Twoim miejscu nic bym nie zmieniał i poczekał na kolejną generację Ryzenów albo zmienił właśnie na i7-6700. Na znanym portalu, który kiedyś nosił miano aukcyjnego, można kupić te i7 w dobrych cenach, do tego jakąś nie drogą płytę plus ramki i masz sprzęt na kilka lat. Edytowane 22 Grudnia 2018 przez lucjanos Cytuj Link to post Share on other sites
mokoki 0 Napisano 26 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2018 Bez sensu właśnie, czekać można w nieskończoność bo każda generacja ma wprowadzić magiczny i spektakularny przyrost wydajności, a każdy wie jak to się kończy. Granie w moim przypadku kończy się na 20 minutach w Overwatchu lub GTA V dlatego tak bardzo myślę o ryzenach. Ceny podanych podzespołów na allegro i innych serwisach aukcyjnych są tak wystrzelone w kosmos że zastanawiam się czy w ogóle ktoś kupuje takie podzespoły. Kolejna sprawa że wolałbym sprzedać wszystko razem niż osobno by nie męczyć się z pozostałym elementem który zostanie. Pytam zatem czy cena za taki zestaw w granicach 700 zł będzie realna do uzyskania? Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts