airdamien25 0 Napisano 20 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2018 Witam, Zamierzam kupić do swojego komputera dwie rzeczy, mianowicie chodzi mi o wentylatory i dysk M.2: https://www.komputronik.pl/product/432603/corsair-ll120-rgb-120mm-dual-light-loop-co-9050072-ww.html https://www.morele.net/dysk-ssd-plextor-256gb-m-2-pcie-px-256m8peg-998631/ System mam taki: https://www.morele.net/system-operacyjny-microsoft-windows-10-home-pl-64-bit-oem-761042/ Chciałbym się upewnić czy po zakupie tych rzeczy i ich zamontowaniu system NIE straci na licencji/ważności ? Gdzieś słyszałem lub przeczytałem, że jak się zmieni procesor lub kartę graficzną to zainstalowany system przez sklep traci licencję czy to prawda ? Bardzo proszę o odpowiedź. Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 20 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2018 To nie jest prawda. System jest przypisany do płyty głównej... Cytuj Link to post Share on other sites
Misio38 1 Napisano 21 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2018 To nie jest prawda. System jest przypisany do płyty głównej... Ja zmieniałem płytę główna i nie było problemu. System jest przypisany do konta MS. Chyba, że tego konta nie masz to nie wiem. Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 21 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2018 Kolega pokazał jaki ma system i jest to OEM. W związku z tym jest on związany nie z właścicielem ,a sprzętem (płyta główna). Poczytaj w regulaminach. Ja bezpośrednio z Microsoftu,dowiaduję się też bardzo dziwnych rzeczy ,dlatego likwiduję tam swoje konto... 1 Cytuj Link to post Share on other sites
majster klepka 86 Napisano 21 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2018 Ja kiedyś posiadałem darmową wersję windowsa 10 gdy to on był dawany jeszcze za free. I gdy sprzedałem płytę główną wraz z procesorem i pamięciami moja licencja również przepadła A nowy posiadacz tego mojego starego sprzętu cieszy się orginalnym systemem win10. Tak to jest Panie Jerrino ?? Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 21 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2018 Tak to jest. System idzie ze sprzętem,choć jeśli to dziesiątka uaktualniona to podobno nie. Tak mi powiedzieli przez telefon ,ale mam ich przepisy głęboko w tyle. Nie potrafiła mi babka wytłumaczyć,a jak zapytałem co będzie jak zlikwiduję konto u nich (trwa to 60 dni),to się chyba uśmiechnęła... Cytuj Link to post Share on other sites
Misio38 1 Napisano 24 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2018 Ciekawe. Mi nic nie przepadło, a licencja ciągnie się od WIN8 z czasów gdy tylko jako OEM sprzedawali - wtedy licencja oem pozwalała na sprzedaż systemu pierwszemu nabywcy - kupiec używanego już dalej sprzedać go nie mógł.. Ktoś pamięta takie czasy? W tym roku zmieniałem płytę i nadal Windows działa jako, że jest przypisany cyfrowo do konta. Zresztą jak wejdziesz w ustawienia/aktualizacja i zabezpieczenia/aktywacja to zaraz pod wersją windowsa będziesz miał opis jakiego rodzaju jest aktywacja Cytuj Link to post Share on other sites
airdamien25 0 Napisano 25 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2018 Czyli spokojnie mogę kupować i wymieniać dyski wentylatory, karty graficzne i montować gdy mam system OEM ? Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 25 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2018 Tak... Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts