Skocz do zawartości

Dobry, niedrogi dysk 2TB do przechowywania danych i sporadycznego grania.

Idź do rozwiązania Problem ogarnięty przez Stasiek_Zabojca,

Recommended Posts

Nie, nie, nowego tykał nie będę  :P 
Oczywiście, że mówimy o starym  :)

Ogólnie to nie mam zbyt dużego doświadczenia z dyskami. Jedyna do tej pory operacja jaką przeprowadzałem na HDD to było właśnie zerowanie i remap tego dysku w MHDD 2,5 roku temu. 
Ale lubię uczyć się nowych rzeczy i chętnie bym spróbował, tylko musiałbym wiedzieć o co chodzi. 
Mam teraz chwilę wolnego czasu a jakbym przypadkiem zepsuł stary dysk, to dużej straty nie będzie.

Jedyna do tej pory operacja jaką przeprowadzałem na HDD to było właśnie zerowanie i remap tego dysku w MHDD 2,5 roku temu.

no to coś poszło nie tak, bo on nie miał remapa... nawet próby remapa nie było 

No to jeszcze raz to zrobisz, czyli zerowanie + remap (najlepiej osobno, czyli 2 razy będzie trzeba puścić, raz z zerowaniem, później z remapem) 

Pamiętaj tylko aby się w dyskach nie pomylić i nie usunąć danych z innego HDD. 

• Popieram 1

Hmm, dziwne  :roll: 
To było tak dawno, że nawet nie pamiętam, jak to się mogło stać. Ale bad sector zniknął  :rotfl: 
Mniejsza :) 

Dobrze myślę, że mogę użyć Victorii zamiast MHDD? Nie ukrywam, że wolałbym mieć możliwość korzystania z komputera w czasie naprawy dysku. 
W pierwszym przypadku zamiast ignore zaznaczam erase, w drugim remap a potem po prostu tworzę nową partycję 1,6-1,65TB zamiast 1,8TB? Dobrze myślę, żebym czegoś nie pomylił? 
Partycję tworzyć Windowsem, czy lepiej Minitool'a użyć? 

Dobrze myślę, że mogę użyć Victorii zamiast MHDD? Nie ukrywam, że wolałbym mieć możliwość korzystania z komputera w czasie naprawy dysku. 
możesz 

To było tak dawno, że nawet nie pamiętam, jak to się mogło stać. Ale bad sector zniknął   
 być może po samym zerowaniu zniknął i dlatego jak chciałeś remapa zrobić to nic nie znalazło i nie zrobiło. 

W pierwszym przypadku zamiast ignore zaznaczam erase, w drugim remap a potem po prostu tworzę nową partycję 1,6-1,65TB zamiast 1,8TB? Dobrze myślę, żebym czegoś nie pomylił? 
tak, a partycję to obojętnie, system powinien domyślnie od początku ją robić, więc obojętnie czym. 
  • Popieram 1

A więc tak... 
Okazało się, że zaznaczenie opcji "erase" w Victorii nie wyzerowało całego dysku, ale "wymazywał" tylko bad sectory, przynajmniej tak wynikało z logu. Dysk cały czas był widoczny ze swoją partycją.
Pobrałem więc dmde i nim wyzerowałem cały dysk, po czym ponownie przeprowadziłem skan Victorią z zaznaczoną opcją Remap. Najpierw tylko końcówki dysku,potem jeszcze raz całego. 
Okazało się, że nie wykryła żadnego bad sectora i nic nie remapowała, co zresztą widać niżej na screenie i filmie, nie ma też już regularnie występujących "słabych pasków".
Ale...
Nie założyłem jeszcze partycji, ale sprawdziłem ponownie smart, gdzie wartość C5 (w HD Tune) wzrosła ze 195 do ponad 65000  :o 
Hard Disk Sentinel ma takie samo zdanie, literki z Crystala to jak się domyślam zapis szesnastkowy i oznacza to samo  :/ 
Co się mogło stać, bo coś mi tu nie gra?
czxm7Yb.png

QzjlSUz.png

I filmik:

Edytowane przez Stasiek_Zabojca

Daj wartość raw/data jako binarną to zobaczysz że to tylko 1 na wysokim miejscu w raw.. Czyli błąd interpretacji.

Właśnie patrzyłem na tą opcję erase w victorii i też właśnie myślałem że to nie zerowanie, no ale pewien nie byłem....

Czyli to były bady logiczne skoro zerowanie pomogło, tak czy inaczej ja bym założył partycję krótszą o te tam 150-200GB

• Popieram 1