Liber25 49 Napisano 5 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2018 Witam, poptrzebuję kontrolera obrotów do mojej budy bo mam w planie zakup dodatkowych wentylatorow ale nie mam na tyle wejsc w płycie głównej. Chodzi mi o taki zwykły kontroler coby go podłączyćdo płyty i do niego kilka wentylatorów, obrotami i tak steruję z poziomu biosu także nie potrzebne mi suwaki czy piloty. Cytuj Link to post Share on other sites
chrisplbw 407 Napisano 5 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2018 (edytowane) Skoro sterujesz z poziomu BIOS, to sama potrzeba posiadania kontrolera mija się z celem. W zupełności wystarczy coś takiego:https://proline.pl/ek-cable-rozgaleziacz-zasilania-wentylatora-komputerowego-molex-4-pin-pwm-na-2-x-molex-4-pin-pwm-czarny-10cm-p1111964 https://proline.pl/ek-cable-rozgaleziacz-zasilania-wentylatora-komputerowego-molex-4-pin-pwm-na-3-x-molex-4-pin-pwm-czarny-10cm-p1232928 Edytowane 5 Grudnia 2018 przez chrisplbw 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Liber25 49 Napisano 5 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2018 (edytowane) Dzięki właśnie o coś takiego mi chodziło swego rodzaju "przedłużacz" mam jeszcze przy okazji pytanko: mianowicie jakie polecicie mi wenylatroy? prawdopodobnie będę brał silent wings 3 pwm 120 mm high speed do 2200rpm cfm na poziomie 73 macie coś lepszego do zaoferowania w podobnych pieniądzach i żeby nie szumiały bo mam właśnie te silent wings na dr4p i przy max obrotach są cichsze niż wentyle z meshify c na max czyli 1300 rpm więc idę właśnie w kierunku tych śmigieł i jeszcze jedno czym się rożnią wentyle pwm od wentyli bez pwm. Chodzi o to, że pwm można w biosie np. na 200 rpm podczas spoczynku ustawić a te zwykłe mają określoną barierę, że np. najmniejsze obroty to 900rpm Edytowane 5 Grudnia 2018 przez Liber25 Cytuj Link to post Share on other sites
choleryk65 406 Napisano 5 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2018 (edytowane) Do przewietrzania obudowy te high speedy to moim zdaniem zbyt wiele. Zwykłe do 1500 RPM są wystarczające. Możesz wziąć pod uwagę Noiseblockery eLoop 120mm, albo lepiej 2 x 140mm. To samo dotyczy BQ. Z 140-mi będziesz miał ciszej i wydajniej przy niższych obrotach. Na tył z tego co kojarzę wchodzi tylko 120-ka, ale jak pisałem nie warto pakować się w wentylatory z bardzo wysokim RPM. Edytowane 5 Grudnia 2018 przez choleryk65 Cytuj Link to post Share on other sites
Liber25 49 Napisano 5 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2018 ok Cytuj Link to post Share on other sites
choleryk65 406 Napisano 5 Grudnia 2018 Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2018 Co do PWM i wentylatorów sterowanych napięciowo w bardzo dużym uproszczeniu tak to działa. Chociaż gdy płyta główna na to pozwala, to wentylatory 3+pin też można tak ustawić, z tym że jak zauważyłeś mogą nie zejść niżej z obrotami. Zależy to od indywidualnych cech wentylatora. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts