Rados 0 Napisano 30 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 30 Listopada 2018 Witam, Posiadam ryzena 5 2600, płytę asus rog strix b450 i gaming oraz ramy z linka poniżej: https://www.x-kom.pl/p/427810-pamiec-ram-ddr4-gskill-16gb-3200mhz-ripjaws-v-cl15-red-2x8gb.html Ustawiłem w biosie na DDR4-3200mhz/ ram voltage na 1.35 oraz 4 wartości które są na zdjęciu z biosa. Czy tak powinno to wyglądać? Nie powinno być CL15 zamiast 16? Co zrobić aby "spróbować" wycisnąć jak najwięcej? Zdjęcie z cpu-z: oraz z Biosu: Cytuj Link to post Share on other sites
chrisplbw 407 Napisano 30 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 30 Listopada 2018 Ustaw jak było, a tylko włącz profil XMP. Cytuj Link to post Share on other sites
dragzor 149 Napisano 30 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 30 Listopada 2018 (edytowane) Ustawienie cl ma sporo związku z ustawieniem tcwl, które jest niżej w ustawieniach(tertiary timings), ustaw je na 14. Może to być bug. Ale jak już jesteś przy ustawieniach pamięci, to podkręć trochę ;p https://imgur.com/a/bBqngot Safe preset powinny pójść na stockowym voltażu. Fast Preset może potrzebować ciut więcej napięcia np 1.38-1.4V. Im niżej tym lepiej. Edytowane 30 Listopada 2018 przez dragzor Cytuj Link to post Share on other sites
Rados 0 Napisano 30 Listopada 2018 Autor Udostępnij Napisano 30 Listopada 2018 Ustawienie cl ma sporo związku z ustawieniem tcwl, które jest niżej w ustawieniach(tertiary timings), ustaw je na 14. Może to być bug. Ale jak już jesteś przy ustawieniach pamięci, to podkręć trochę ;p https://imgur.com/a/bBqngot Safe preset powinny pójść na stockowym voltażu. Fast Preset może potrzebować ciut więcej napięcia np 1.38-1.4V. Im niżej tym lepiej. Mógłbyś wytłumaczyć co muszę zmienić oprócz zmiany tcwl? Rozumiem, że powinienem poustawiać ustawienia tak jak na zdjęciu? Sprawdziłem w biosie tcwl było już ustawione na 14 Cytuj Link to post Share on other sites
dragzor 149 Napisano 30 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 30 Listopada 2018 Tak. Zacznij od safe presetu, to jest małe OC. Powinno pójść bez problemów. Cytuj Link to post Share on other sites
Rados 0 Napisano 30 Listopada 2018 Autor Udostępnij Napisano 30 Listopada 2018 (edytowane) Tak. Zacznij od safe presetu, to jest małe OC. Powinno pójść bez problemów. Ustawiłem wszystkie wartości ze środkowej kolumny ale zaczęło wywalać mi przeglądarke chrome więc chyba nie jest stabilnie Chociaż możliwe, że to oc ryzena, zmniejszyłem z 4000 na 3900 i już ten błąd nie występuje. Edytowane 30 Listopada 2018 przez Rados Cytuj Link to post Share on other sites
dragzor 149 Napisano 30 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 30 Listopada 2018 Ogólnie takie uroki oc pamięci Ustawiasz, działa ale czasem wyrzuci błąd apki, windowsa, czy bluescreen. Stabilność wymaga czasu na danej wartości napięcia. Można spróbować podbić napięcia o 0.01V, i/lub przestawić CLDO_VDDP(wymaga zrestartowania komputera) na 0.866V lub 0.913V. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts