1985r7 52 Napisano 22 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2018 Witam Mam filtr ferrytowy nakładany na kabel i sprawdzałem te rdzenie ferrytowe w nim nie przyciągają żadnego metalu ani siebie nawzajem. Czy to tak ma być? że te ferryty użyte w tym filtrze nie mają żadnych właściwości magnetycznych jak magnesy ferrytowe? Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 22 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2018 https://blog.przenosne.pl/co-to-jest-i-czemu-sluzy-dlawik/ Cytuj Link to post Share on other sites
1985r7 52 Napisano 22 Listopada 2018 Autor Udostępnij Napisano 22 Listopada 2018 Z tego linku co podałeś pisze "W filtrze wykorzystywane są jego naturalne zdolności ferromagnetyczne, czyli zjawisko, w którym materia wykazuje własne, tzn. spontaniczne namagnesowanie." Czyli jednak taki ferryt powinien działać jak magnes u przyciągać metale? Czyli ten filtr Ferrytowy co mam to jakaś chińska podróbka? Bo on nie przyciąga metali. Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 22 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2018 Namagnesowanie nastąpi dopiero,kiedy go założysz na kabel i popłynie kablem prąd. Nie wiem jak silne i na jak długo,ale się pojawi... Cytuj Link to post Share on other sites
1985r7 52 Napisano 22 Listopada 2018 Autor Udostępnij Napisano 22 Listopada 2018 Ok dzięki, Czyli jakby założyć zamiast tego filtra zwykły magnes ferrytowy na kabel to działanie było by podobne. Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 22 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2018 "Domeny wykazują, każda z osobna, silne namagnesowanie, jednak z uwagi na chaotyczne ułożenie kierunków ich namagnesowania pola magnetyczne pochodzące od pojedynczych domen wzajemnie się znoszą i ferromagnetyki jako całość mogą nie wykazywać namagnesowania." Cytuj Link to post Share on other sites
zielone_ciastko 4615 Napisano 24 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 24 Listopada 2018 One nie przyciągają się. W poprzedniej pracy takie pakowałem Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 24 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 24 Listopada 2018 No to napisałem (zacytowałem)... 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts