Kartoflex 1 Napisano 7 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2018 Witam, od pewnego czasu w (PUBG, Rainbow six siege) gra się zawiedza i wyłącza. Przy próbie testów GPU programy się wyłączają. (FunMark, 3DMark, OCCT) Program antywirusowy to avast. Komputer był oddany do "serwisu". Mówią, że sprawdzili podzespoły i grafika, procesor, ramy, dyski są sprawne. Stwierdzili, że może to byc wina zasilacza (CX550), podłaczyli inny zasilacz i testy chodziły. W domu po podłączeniu wszystkiego dzieje się to samo. https://zapodaj.net/3ad1a58d99691.jpg.html Z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Link to post Share on other sites
lonialomax 806 Napisano 7 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2018 Pierwsze co dlaczego masz podniesiony mnożnik BCLK na 109.9 MHz po drugie dlaczego pamięć RAM nie pracuje w Dual Channel? Cytuj Link to post Share on other sites
Kartoflex 1 Napisano 7 Listopada 2018 Autor Udostępnij Napisano 7 Listopada 2018 Sam, nic nie zmieniałem więc nie wiem. Nie znam się na tym za bardzo. Cytuj Link to post Share on other sites
lonialomax 806 Napisano 7 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2018 Wejdź do biosu i przywróć ustawienia domyślne. Wychodzi na to, że ktoś może w serwisie podkręcił procesor mnożnikiem BCLK, a to nie jest stabilne dla pracy systemu. Cytuj Link to post Share on other sites
mufasa 147 Napisano 8 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2018 tak jak kolega wyżej,zrób reset biosu wyjmij baterię(wyłącz zasilacz) na kilka minut i sprawdź temperatury i cpu i gpu Cytuj Link to post Share on other sites
Kartoflex 1 Napisano 8 Listopada 2018 Autor Udostępnij Napisano 8 Listopada 2018 Ok, zrobie to po południu jak wróce do domu, ale problem pojawiał się też przed oddaniem do serwisu. Cytuj Link to post Share on other sites
lonialomax 806 Napisano 8 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2018 Czy druga kość pamięci RAM jest taka sama jak ta na screenie? Cytuj Link to post Share on other sites
Kartoflex 1 Napisano 8 Listopada 2018 Autor Udostępnij Napisano 8 Listopada 2018 Obie kosci sa takie same. Cytuj Link to post Share on other sites
lonialomax 806 Napisano 8 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2018 W których slotach DIMM są zamontowane moduły? Cytuj Link to post Share on other sites
Kartoflex 1 Napisano 8 Listopada 2018 Autor Udostępnij Napisano 8 Listopada 2018 (edytowane) Reset biosu zrobiony problem nadal występuje. "Serwis" żle włożył kości RAM. https://zapodaj.net/439484bb0caf0.jpg.html Edytowane 8 Listopada 2018 przez Kartoflex Cytuj Link to post Share on other sites
lonialomax 806 Napisano 8 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2018 Teraz wszystko jest poprawnie więc pozostaje podmiana zasilacza. Cytuj Link to post Share on other sites
Kartoflex 1 Napisano 8 Listopada 2018 Autor Udostępnij Napisano 8 Listopada 2018 Myślisz, że nowy zasilacz jest za słaby czy wadliwy ? Cytuj Link to post Share on other sites
lonialomax 806 Napisano 8 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2018 To że zasilacz jest nowy nie oznacza, że nie może mieć jakieś wady. Sam wysyłałem RM 550X po około dwóch tygodniach działania. Po krzaczyły się parametry napięć wstrzymania S3. Nawet nie dochodziło do trybu POST. Cytuj Link to post Share on other sites
Kartoflex 1 Napisano 9 Listopada 2018 Autor Udostępnij Napisano 9 Listopada 2018 Rozumiem, sprawdze zasilacz w takim razie. Dzieki za pomoc A wiec podlaczylem zasilacz kumpla 600w i dzieje sie to samo. Cytuj Link to post Share on other sites
limera1n 317 Napisano 9 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2018 Pytanie z gatunku tych oczywistych: reinstalowałeś na czysto sterowniki graficzne? Który to Windows? Była próba reinstalacji? To nie koniecznie musi być problem ze sprzętem. Cytuj Link to post Share on other sites
Kartoflex 1 Napisano 9 Listopada 2018 Autor Udostępnij Napisano 9 Listopada 2018 Świeży system był stawiany 3 razy razem ze sterami ze storny producenta. System to Win 10. Cytuj Link to post Share on other sites
limera1n 317 Napisano 9 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2018 Świeży system był stawiany 3 razy razem ze sterami ze storny producenta. System to Win 10. Na integrze też występują takie problemy z generowaniem 3D? Cytuj Link to post Share on other sites
Kartoflex 1 Napisano 9 Listopada 2018 Autor Udostępnij Napisano 9 Listopada 2018 (edytowane) Nie wiem jak to sprawdzic niestety. Możesz pomóc ? Trzeba wypiąć grafe ? Czy jest jakiś inny sposób ? Edytowane 9 Listopada 2018 przez Kartoflex Cytuj Link to post Share on other sites
limera1n 317 Napisano 9 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 9 Listopada 2018 Nie wiem jak to sprawdzic niestety. Możesz pomóc ? Trzeba wypiąć grafe ? Czy jest jakiś inny sposób ? Wyjmij całkowicie kartę graficzną, podepnij monitor do któregokolwiek wyjścia wideo na płycie głównej w zależności jakie masz (DVI, HDMI, DP itd), zainstaluj sterowniki grafiki od Intel'a jeśli jeszcze nie masz i spróbuj uruchomić jakiś test/grę. Jeśli na integrze nie będzie się dziać nic złego to biorąc pod uwagę, że błędy softu wykluczyliśmy reinstalując system wraz ze sterownikami problematyczna może okazać się sama karta graficzna. Cytuj Link to post Share on other sites
Kartoflex 1 Napisano 10 Listopada 2018 Autor Udostępnij Napisano 10 Listopada 2018 (edytowane) Zrobiłem 2 testy (furmark, 3D mark). Oba co prawda strasznie słabo, ale nie wystąpił żaden błąd. A podobno serwis sprawdził karte i powiedział że jest w 100 % sprawna. OCCT też chodzi, ale na direct 9 a nie 11. Głupie pytanie, ale czy jest może choć cień szansy, że to płyta główna a nie grafa ? Wieczorem ide do kumpla podpiąć swoją grafe. Edytowane 10 Listopada 2018 przez Kartoflex Cytuj Link to post Share on other sites
gepardmak 697 Napisano 10 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2018 Podstawowa sprawa to włączenie w bios profili pamięci X.M.P i przetestowanie ram. Potem test w programem OCCT by stwierdzić czy CPU się nie przegrzewa. Cytuj Link to post Share on other sites
limera1n 317 Napisano 10 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 10 Listopada 2018 Zrobiłem 2 testy (furmark, 3D mark). Oba co prawda strasznie słabo, ale nie wystąpił żaden błąd. A podobno serwis sprawdził karte i powiedział że jest w 100 % sprawna. OCCT też chodzi, ale na direct 9 a nie 11. Głupie pytanie, ale czy jest może choć cień szansy, że to płyta główna a nie grafa ? Wieczorem ide do kumpla podpiąć swoją grafe. Sprawdź grafikę u kumpla i daj znać Cień szansy jest zawsze ale trudno mi sobie wyobrazić aby płyta generowała problemy AKURAT w momencie gdy komputer ma za zadanie generować 3D Cytuj Link to post Share on other sites
Kartoflex 1 Napisano 10 Listopada 2018 Autor Udostępnij Napisano 10 Listopada 2018 Włożyłem grafe gtx 1070 od kumpla do siebie i przeszła testy. Potem włożyłem swoją i wywaliła się na pierwszym teście, więc chyba mamy rozwiązanie. Dzieki wszystkim za pomoc 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Kartoflex 1 Napisano 30 Listopada 2018 Autor Udostępnij Napisano 30 Listopada 2018 (edytowane) Witam, wysłałem Grafe na reklamacje do MSI i dostałem po 2 tygodniach taką odpowiedź. "Testy przeprowadzone w autoryzowanym centrum serwisowym producenta nie potwierdziły usterki" Ktoś ma może jakiś pomysł co teraz ? Edytowane 30 Listopada 2018 przez Kartoflex Cytuj Link to post Share on other sites
lonialomax 806 Napisano 30 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 30 Listopada 2018 Włożyłem grafe gtx 1070 od kumpla do siebie Sprawdziłeś może w drugą stronę- swoją kartę do PC kolegi i jaki wynik testu? Niestety OCCT ma tą przypadłość, że nie obsługuje Direct 11 na nowszych platformach i nie jest to wina karty graficznej. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts