prezes.cc 1 Napisano 6 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2018 Jak długo zajęła Wam nauka programowania w języku C++, bo ja jestem na drugim kursie on-line i jak narazie mało co z tego rozumiem, a chciałbym wiedzieć kiedy będą jakieś efekty. Cytuj Link to post Share on other sites
sebki1 603 Napisano 6 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2018 A wogole bawisz sie jakimis przykladowymi programami w kompilatorze i probujesz samemu rozwiazywac problemy czy tylko czytasz kurs na "sucho" ? Cytuj Link to post Share on other sites
mabrothrax 5730 Napisano 6 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2018 Według mnie to najlepiej po kursie po prostu zacząć tworzyć swój własny projekt. Cokolwiek by to nie było. Wymyśl aplikację którą chciałbyś zrobić i zacznij ją pisać. W trakcie będziesz rozwiązywać problemy, szukać inspiracji czy rozwiązań i w końcu zatrybisz - lub nie. Cytuj Link to post Share on other sites
vandam 128 Napisano 6 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2018 (edytowane) no to może zamiast męczyć drugi kurs to wróć do pierwszego i przerób jeszcze raz. Jak chcesz się uczyć na pamięć to odpuść sobie, tutaj wystarczy to zrozumieć. Edytowane 6 Listopada 2018 przez vandam Cytuj Link to post Share on other sites
Bartek Żak 67 Napisano 6 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2018 Polecam przeczytać książkę Symfonia C++ Grębosza. Jak po tym nie "zakminisz", to chyba po prostu nie twoja działka. A potem można się bawić w kursy albo wymyślić i napisać coś swojego. Cytuj Link to post Share on other sites
sebki1 603 Napisano 6 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2018 Tak jak kolega wyzej, Symfonie C++ J.Grebosza dobrze mi sie czytalo - napisana prostym jezykiem, duzo przykladowych programow. Ewentualnie mozesz siegnac po Opus Magnum C++ 11 tego samego autora - jest to jakby odswiezona wersja Symfonii Cytuj Link to post Share on other sites
prezes.cc 1 Napisano 6 Listopada 2018 Autor Udostępnij Napisano 6 Listopada 2018 probujesz samemu rozwiazywac problemy czy tylko czytasz kurs na "sucho" ? Próbuje samemu rozwiązywać problemy Według mnie to najlepiej po kursie po prostu zacząć tworzyć swój własny projekt. Cokolwiek by to nie było. Wymyśl aplikację którą chciałbyś zrobić i zacznij ją pisać. W trakcie będziesz rozwiązywać problemy, szukać inspiracji czy rozwiązań i w końcu zatrybisz - lub nie. Mam pomysł na program - kalkulator, ale tekstowy. Przykładowo działanie 2*2 równa się "Nie pamiętam". Nie wiem tylko od czego zacząć. Może podsunęliście mi od czego zacząć, ale z uwagą, że jestem początkujący i nie wszystko rozumie. Mam książkę Język C++. Szkoła programowania Stephana Prata ale to straszna cegła 1200 stron, a ja nie chce się zrazić w połowie książki Cytuj Link to post Share on other sites
Bartek Żak 67 Napisano 6 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2018 Mam książkę Język C++. Szkoła programowania Stephana Prata ale to straszna cegła 1200 stron, a ja nie chce się zrazić w połowie książki Dlatego polecamy Grębosza Cytuj Link to post Share on other sites
vandam 128 Napisano 6 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2018 Tylko też się nie zraź, bo to 3 tomy, 400-500 stron każdy Cytuj Link to post Share on other sites
prezes.cc 1 Napisano 6 Listopada 2018 Autor Udostępnij Napisano 6 Listopada 2018 Tylko też się nie zraź, bo to 3 tomy, 400-500 stron każd Wiem widziałem, dlatego wole oglądać kurs on-line z lektorem. Jeszcze jedno pytanie, mianowicie Ile czasu - chodzi mi o jeden dzień, poświęcaliście na naukę programowania? Cytuj Link to post Share on other sites
krzysiekdtg 64 Napisano 6 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2018 Ile czasu? Do teraz jakieś 2 lata (od października jestem na pierwszym semestrze informatyki). Czy coś potrafię? Moim zdaniem absolutnie nie. Jak długo zamierzam się uczyć? Tak długo jak będzie on w moim otoczeniu. Na uczelni uczymy się teraz C++ i Javy. Po studiach myślę raczej o czymś w kierunku Pythona (ale to takie myśli pierwszoroczniaka). Skąd się uczę? Zaczynałem od kursów Zelenta na YT, polskiego spoj-a, dalej Język C++. Szkoła programowania Prata (przed kupnem przejrzałem też Grębosza, ale dla mnie ten jego sposób pisania jest za bardzo "rozlewny" i zawalony mnóstwem przykładów (jednym to się podoba, mi nie)), obecnie polibuda, ale na razie za dużo nieznaniach mi rzeczy nie poznałem (poza tym oczywiście GitHub i StackOverflow). Jak nie zaczniesz, ze strachu, że się zrazisz to nie musisz się tego bać, bo i tak nigdy nie zaczniesz. I jeśli myślisz, że po jakimś kursie czy książce będziesz od razu potrafił doskonale programować i nie będziesz się musiał dalej uczyć to jesteś w dużym błędzie. Cytuj Link to post Share on other sites
Bartek Żak 67 Napisano 6 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2018 Ile czasu? 5 lat studiów i tyle ile już pracuję W jakim celu się uczysz C++ albo ogólnie programowania? Co chcesz zrobić dalej, czego chcesz się uczyc, jak już stwierdzisz, że jako tako ogarniasz podstawy C++ i samego programowania? Cytuj Link to post Share on other sites
prezes.cc 1 Napisano 6 Listopada 2018 Autor Udostępnij Napisano 6 Listopada 2018 Ile czasu? 5 lat studiów i tyle ile już pracuję To mnie pocieszyłeś Chce zostać programistą - napisać jakąś Demoscene. Po C++ chce się nauczyć OpenGL bo do Vulkana nie ma polskich tutoriali. Cytuj Link to post Share on other sites
TheDawidex 127 Napisano 7 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2018 Ile czasu? 5 lat studiów i tyle ile już pracuję W jakim celu się uczysz C++ albo ogólnie programowania? Co chcesz zrobić dalej, czego chcesz się uczyc, jak już stwierdzisz, że jako tako ogarniasz podstawy C++ i samego programowania? Od zainteresowania do sposobu na życie (bez wykształcenia w tym kierunku) - są szanse? Zamawiam Grębosza. Cytuj Link to post Share on other sites
mabrothrax 5730 Napisano 7 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2018 Wszystko zależy indywidualnie od osoby, jeden złapie szybciej drugi wolniej, trzeci wcale. Nie zaszkodzi spróbować jak ktoś się tym interesuje, ale nie można powiedzieć, że na naukę któregoś z języków to potrzebujesz tyle i tyle czasu. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
TheDawidex 127 Napisano 7 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2018 Jakby ktoś miał ocenić, ogólnie rzecz ujmując : Gra warta świeczki? (chodzi mi o samouka, ewentualnie jakiś kurs online)? Cytuj Link to post Share on other sites
mabrothrax 5730 Napisano 7 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2018 Ja z tego żyje ale nie wiem czy dla kogoś innego ma to jakąś wartość. Sam sobie musisz na to pytanie odpowiedzieć. Cytuj Link to post Share on other sites
vandam 128 Napisano 7 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2018 Taka wiedza na pewno się przyda, nie będzie to czas zmarnowany. Ponoć w następnym roku ma brakować kilkuset tysięcy programistów do pracy, zawsze będziesz miał alternatywę. Cytuj Link to post Share on other sites
TheDawidex 127 Napisano 7 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2018 Ja z tego żyje ale nie wiem czy dla kogoś innego ma to jakąś wartość. Sam sobie musisz na to pytanie odpowiedzieć. Przepraszam, że dociekam, skończyłeś studia w tym kierunku? Coś więcej powiesz? Cytuj Link to post Share on other sites
mabrothrax 5730 Napisano 8 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2018 Skończyłem. Co miałbym więcej powiedzieć? Cytuj Link to post Share on other sites
TheDawidex 127 Napisano 8 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2018 Pracujesz w domu? Cytuj Link to post Share on other sites
mabrothrax 5730 Napisano 8 Listopada 2018 Udostępnij Napisano 8 Listopada 2018 Od czasu do czasu tak, większość natomiast w biurze. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts