Skocz do zawartości

Sens przejścia z i5 4670k (4.4ghz) na i7 4790?

Recommended Posts

Witam,

Jak w tytule. Posiadam i5 4670k podkręconego na 4.4ghz przy napięciu 1.310V, po delidzie więc temperatury procka są w porządku.

Mam wrażenie, że w coraz to więcej grach ta i5 nie radzi sobie i przy moim GTX 1080 powoduje mi bottlenecka. Karta w wielu grach na 1080p nie chce być używana w 100% (tak w okolicach 80%) przez co czuje przycięcia czasami kiedy to procesor hula na 100%.

Czy lepiej dozbierać trochę do wersji K? 

Dzięki za miła i spokojną konwersację. 

Na pewno nie wchodzi zmiana platformy na coś nowszego bo mnie nie stać na to. Tą swoją i5 i tak zamierzam sprzedać by coś kasy odzyskać :P

Reszta kompa jak w sygnaturce. 

Pozdrawiam,
Jarosław

Edytowane przez Quarantino

Ja bym wziął i7 z "k", aby nie pozbywać się opcji "OC" w razie potrzeby. Czapkę pewnie i tak zdejmiesz, więc grunt masz przygotowany ;)

Tylko czy faktycznie Twój i5 ograniczałby grafę? Niech ktoś jeszcze się wypowie.

Poczytałem sobie cały ten temat: http://forum.pclab.pl/topic/1248462-Spadki-fps-GTX-1080-i5-4670k/

Kojarzę coś takiego, że mam BF1 od premiery i kiedyś działało mi bez spadków poniżej 60, teraz się w tą grę grać nie da (ostatnio próbowałem).

W CoD: BO4 procek mi się zajeżdża na 100%

Wiem, że tak samo byłoby z AC: Origins, Odysey, itd.

Zamierzam w 2019 kupić też parę nowych gier typu The Division 2, Anthem i boję się, że ta i5 jeszcze bardziej dostanie po du**e. Tym bardziej, że swoje lata ma. 

Ja w gry nie gram (jakieś stare czasami, jak BF3 itd.), proc niskonapięciowy i grafa z epoki, ale Z97 na mobo jest - wzięta z innych powodów i była okazja, ale podkręci co na nią włożę. Gdyby mi się zachciało to zmieniam kartę i wstawiam najmocniejszy cep jaki się da, do tego OC - bo grunt jest.

U Ciebie jesteś bardziej niż w połowie drogi - grafikę masz mocną, a i Z87 to nie byle szajs ;)

Edytowane przez TMStoke

Na przykład w takim CoD: BO4 w multi sprawa wygląda następująco  :rotfl: . Jak widać, odpalona tylko sama gra i nic bardziej zżerającego procka  8-) 

xD95IWC.png

Dodam, że gra w trybie BlackOut lubi HT przez co powoduje mi czasami nagłe spadki z tych 130+ do poniżej 70 (a gram na 72hz) więc wtedy odczuwa się spadek płynności :/

Tak twój procesor jest mocnym ograniczeniem dla tej karty graficznej. Teraz to już minimum do jakiejkolwiek gry multiplayer to 4 rdzenie i 8 wątków. i7 4790 da sporą różnicę, ale bierz wersję z K.

Edytowane przez CrisPell

Zdecydowanie warto zmienić nawet na zablokowane i7. Inna sprawa, że warto przemyśleć czy patologiczne ceny intela to nie dobra okazja by sprzedać obecną platformę i przesiąść się na ryzena - jedynie ram będzie kosztowny (i to pod warunkiem, że zdecydujesz się na szybszy) a już zawsze będziesz miał nowiutką platformę z możliwością rozbudowy.

Sam miałem z97 i 4690k i podobny dylemat - początkowo miało wlecieć i7, ale jak zobaczyłem, że za 4790k trzeba dać 900zł, to wolałem dołożyć parę stówek i mieć na lata spokój, niż łatać "na jakiś czas" mocniejszym haswellem. Fakt, że w moim przypadku budżet był bardzo elastyczny, a 8gen miało jeszcze normalne ceny - więc wybór padł na 8700k, ale taki ryzen 2600 to też spoko procek który wystarczy na lata do 70Hz i zawsze będziesz mógł go zastąpić czymś mocniejszy. W zasadzie wyniesie cie tyle co i7 haswell, mobo pod rysia nie są drogie, więc po sprzedaży obecnego niewielka dopłata - jedynie do ramu będzie trzeba dopłacić sporo w stosunku do obecnego jeżeli byś chciał szybszy, ale wolniejsze ddr4 to też nie taki znowu cenowy kosmos. Przemyśl to sobie. 

Szczególnie, że 2x8 2666/2800 z dobrym timingami często da się podkręcić na te 3000+, a takie kości już takiego majątku nie kosztują.

https://www.morele.net/pamiec-patriot-viper-led-ddr4-2x4gb-3000mhz-cl15-czerwony-pvlr48g300c5k-979118/

https://www.morele.net/pamiec-corsair-vengeance-lpx-ddr4-2x8gb-3000mhz-cl15-cmk16gx4m2b3000c15-776617/

Rozumiem chłopaki! Dzięki za Wasze odpowiedzi. Postaram się ogarnąć coś sobie na święta bo teraz mam ciężki okres finansowy przez nowotwór z którym walczę. Ale tak przeglądałem ceny i uderzenie w takiego Ryzena 5 1600X wydaje się cenowo mega fajnie i przede wszystkim jest wydajniejszy w grach od mojego Haswell'a (mimo, że mam go na 4.4 OC). 

PS. Szkoda, że mam kijowe kości ram które w profilu XMP działają tylko na 1600mhz a podkręcenie ich niestety jest mega słabe i nieopłacalne :/
W sensie one w ogóle nie posiadają profilu XMP. Bazowo mam je na 1600mhz a przy wybraniu profilu XMP nic się nie zmienia.

A ja proponowałbym na zmianę platformy na nowego i5 ale wiem że teraz to już zupełnie odpada ( podwyżki cen ineli ). Ja swojego nowego cepa PC zamieniałem jak wszyściutko było tanie i teraz pierdo.... te Ryzeny :D A przechodziłem z i5 2400, płyta pamięci itp.  reszta mocna ale poszła za grosze.

Edytowane przez majster klepka

Chłopaki.

Potrzebuję na szybko odpowiedzi. No jako, że ta moja i5 ewidentnie nie daje rady to czy dobrym wyborem jest zamówić te części? 

https://www.morele.net/procesor-amd-ryzen-7-1700-3ghz-yd1700bbaebox-976368/

https://www.morele.net/plyta-glowna-msi-x370-gaming-plus-7a33-011r-1235733/

https://www.morele.net/pamiec-g-skill-ripjaws-v-ddr4-2x8gb-3200mhz-cl16-f4-3200c16d-16gvkb-788195/

Zostawiam z obecnego PCta Dyski, obudowę, zasilacz i kartę graficzną. 

Za całość wyszłoby 1940zł. Sprzedałem już konsolę PS4 za 900zł i parę rzeczy na olx również wystawione (aktualna i5 z płytą oraz chłodzeniem + ramy). 

Intel ma ceny po*********e za przeproszeniem. Pamiętam jak i5 8400 był za 800zł a teraz chcą 1300!!!!

Potrzebuję pilnej i szybkiej odpowiedzi czy ten ryzen będzie dobrą alternatywą dla tej i5. 

Będzie dobrą opcja, tyle że po dobrym OC ten R7 skończy się w okolicach 4.0 GHz (all core), podczas gdy R7 2700 ma fabryczny Boost do 4.1 GHz...

Więc jezeli chcesz iść w 8 rdzeni to pomyśl jeszcze o 2700 (chociaż tamta cena za 1700 fajna):

https://www.sferis.pl/procesor-amd-ryzen-7-2700-yd2700bbafbox-3200-mhz-min-4100-mhz-max-am4-p570998

Moim zdaniem zdecydowanie lepszym pod gry wyborem będzie 2600x.

https://www.x-kom.pl/p/421253-procesor-amd-ryzen-amd-ryzen-5-2600x.html?utm_source=ceneo&utm_medium=comparison&utm_campaign=ceneo_click

Nie mam tyle pieniędzy. Ledwo wyciągnę ze wszystkiego 1900zł. Równie dobrze można powiedzieć, że pod gry dobrym wyborem będzie najnowsza i7 za 2500zł...

Mam 1900zł i w tym budżecie muszę się zmieścić. Wiem, że Ryzeny lubią pracować z pamięciami wysoko taktowanymi więc te 3200mhz muszą wjechać. 

Wiem, że w okolicy 4hz to max dla tego Ryzena ale patrzę pod wzgląd przyszłości. Ma w końcu 8 rdzeni, 16 wątków. Najważniejsze bym miał te 60+ klatek w grach bo zaczyna boleć mnie to, że na prawdę z mojej 1080 nie mogę wyciągnąć maksa w grach a procek ciśnie na 100% cały czas :/ 

Zakupiłem dzisiaj Ryzena 7 w cenie 815zł na morele net (BOX) z chłodzeniem, a teraz jest już w cenie 939zł :D

+ do tego te mobo oraz te ramy. Mam nadzieję tylko, że od razu je załapie na 3200 bo czytałem, że Ryzeny mają z tym problem by startować z ramami na wysokich ustawieniach od razu.

Liczę, że mimo mniejszego taktowania rdzenia (3,7 w turbo) to odczuje się różnicę w samym komforcie korzystania z gier oraz z kompa i wielozadaniowości. 

Przy 75Hz nie powinno mieć to dla ciebie większego znaczenia, bo te 10% więcej na zegarze ma znaczenie przy wysokim FPS, a taki w miarę rozsądny bez problemu osiągniesz - dzięki wielu wątkom będzie stabilny i spokojnie jeszcze bardzo długo będzie dawał radę, bo tendencja jest taka, że gry siadają na coraz więcej wątków i to raczej ich brak (np w i5 <8gen), a nie niskie taktowanie jest ostatnio większym problemem. 

Edytowane przez wojciechu15
  • Popieram 1

No nic, jestem szczęśliwy Panowie :D

Bo powiem Wam, że po 4,5r (tyle maja te części poza GTX 1080 którego dokupiłem zamiast GTX 970 i dodatkowe 8gb ram) oraz  jestem drugim właścicielem tego sprzętu co w sygnie, to wchodzę na dość świeżą i nową platformę :D. DDR4 3200mhz, 8 rdzeni i aż 16 wątków :o itd. za dość nie wygórowaną kwotę bo 1900zł i będę mieć nowiutką, świeżą platformę :D 

Morda się cieszy jak szalona xD