vermacht 0 Napisano 21 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2011 Założę osobny wątek ponieważ podejrzewam, że mam problem z płytą główną a nie z pamięcią. Mianowicie chodzi mi o to, że odkąd zainstalowałem windows 7 x64 mam problem z pamięcią ram. Działa na 2gb normalnie a na 4gb przy wczytywaniu windowsa wyskoczy blue screen na ćwierć sekundy i od razu reset kompa. Dodam, że jak w dualu mam ramy bądź na "lewej" szynie czy magistrali (nie wiem jak to nazwać, chodzi o te sloty blizej procka) komp piszczy szybkimi krótkimi sygnałami. Na prawych slotach jest ok ale tylko z 2gb ramu. Aktualizowałem bios na nowszy niż domyślny z poprawką kompatybilności ram i na najnowszy i też to samo. Ramy sprawdzałem memtestem spod "dosa" przez ok 10h i jest ok z nimi. Konfig kompa: Pł. Główna: Gigabyte P55-UD3L rev. 2.0 Procesor: Intel i3 530 @ 2,93 GHZ 2.00 GHz (nie wiem czemu tak wyświetla) Grafika: Asus GTX 460 TOP DirectCU 1GB DDR5 Pamięć RAM: OCZ DDR3 PC3-10666 / 1333MHz / Gold Edition / Low Voltage / 4GB / Dual Channel Zasilacz: Modecom FEEL 500 Link do tematu założonego z podejrzeniem wadliwych pamięci: viewtopic.php?f=7&t=28274 Cytuj Link to post Share on other sites
GIGABYTE_PL 62 Napisano 22 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2011 Proponuję przełożyć pamięci do białych banków Cytuj Link to post Share on other sites
vermacht 0 Napisano 22 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2011 Próbowałem każdej opcji w tym także i tej. Niestety dalej klapa. Cytuj Link to post Share on other sites
vermacht 0 Napisano 26 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2011 Postawiłem winde jeszcze raz i teraz działa 4gb ramu. Nie zainstalowałem w systemie sterów do RAIDu ale zrobiłem to podczas instalacji systemu. Co do tych slotów znajdujących się bliżej procesora to nic się nie zmieniło. Dalej piszczy szybkimi, krótkimi sygnałami. Czy to będzie uszkodzona płyta główna? Cytuj Link to post Share on other sites
irondick 1 Napisano 23 Maja 2011 Udostępnij Napisano 23 Maja 2011 (edytowane) Oj, oj płyty GB mają chyba problem globalny!? Też mam ten problem na swojej płycie GA-EX58-UD5 i śmiem twierdzić, że to nie jest wina pamięci tylko płyty-płyt głównych. Zauważyłem to też na innych niż mój modelach. Może ktoś z GB odpowie dla czego pamięci w slotach bliższych procesorowi nie chcą działać a w dalszych działają? Edytowane 23 Maja 2011 przez irondick Cytuj Link to post Share on other sites
vermacht 0 Napisano 24 Maja 2011 Autor Udostępnij Napisano 24 Maja 2011 Może ktoś z GB odpowie dla czego pamięci w slotach bliższych procesorowi nie chcą działać a w dalszych działają? Czyli moja teza powoli potwierdza się. Sloty bliżej proca nie działają a pamięć przetestowana na kilka sposobów i nie ma z nią problemu... Czekam także na support Gigabyte'a Cytuj Link to post Share on other sites
SonyHD 1 Napisano 27 Maja 2011 Udostępnij Napisano 27 Maja 2011 (edytowane) Założę osobny wątek ponieważ podejrzewam, że mam problem z płytą główną a nie z pamięcią. Niekoniecznie to wina płyty lub pamięci, a ustawień w biosie. Miałem też problem z płytą GA-X58A-UDR3 i pamięciami OCZ3T1600LV6G. Blue Screen pojawiał się, kiedy działały "oszczędzacze" tj. (C1E) i (C3/C6/C7) i (EIST) W biosie ustawiłem na enabled tylko (EIST) reszta na disabled i nie mam już (BSOD -->f4) Blue Screenów. W przypadku innych ustawień "oszczędzaczy" niż powyższe problem powracał. Edytowane 27 Maja 2011 przez SonyHD Cytuj Link to post Share on other sites
kronos666 0 Napisano 28 Maja 2011 Udostępnij Napisano 28 Maja 2011 Ja z kolei na X58-USB3 nie mam żadnych problemów, bo ....nie używam OCZ'tów i czytam manuala - miałem problem z Patriotami na początku ale to tylko kwestia ustawień. Testowałeś inne pamięci? Cytuj Link to post Share on other sites
19arek93 0 Napisano 29 Maja 2011 Udostępnij Napisano 29 Maja 2011 Pamięci ustawiłeś manualnie w BIOSie? Chodzi o taktowanie, opóźnienia, napięcie zasilające. Pamiętaj także że ta podstawka nie toleruje pamięci o podwyższonym napięciu zasilającym. Cytuj Link to post Share on other sites
Karol12 13 Napisano 1 Czerwca 2011 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2011 http://download1.gigabyte.ru/manual/mb_manual_ga-p55-ud3l(us3l)-(tpm)_v1.1_pl.pdf zapraszam i na stronę 10. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts