Skocz do zawartości

Płyta Gigabye i problem z pamięcią

Recommended Posts

Założę osobny wątek ponieważ podejrzewam, że mam problem z płytą główną a nie z pamięcią.

Mianowicie chodzi mi o to, że odkąd zainstalowałem windows 7 x64 mam problem z pamięcią ram. Działa na 2gb normalnie a na 4gb przy wczytywaniu windowsa wyskoczy blue screen na ćwierć sekundy i od razu reset kompa. Dodam, że jak w dualu mam ramy bądź na "lewej" szynie czy magistrali (nie wiem jak to nazwać, chodzi o te sloty blizej procka) komp piszczy szybkimi krótkimi sygnałami. Na prawych slotach jest ok ale tylko z 2gb ramu. Aktualizowałem bios na nowszy niż domyślny z poprawką kompatybilności ram i na najnowszy i też to samo. Ramy sprawdzałem memtestem spod "dosa" przez ok 10h i jest ok z nimi.

Konfig kompa:

Pł. Główna: Gigabyte P55-UD3L rev. 2.0

Procesor: Intel i3 530 @ 2,93 GHZ 2.00 GHz (nie wiem czemu tak wyświetla)

Grafika: Asus GTX 460 TOP DirectCU 1GB DDR5

Pamięć RAM: OCZ DDR3 PC3-10666 / 1333MHz / Gold Edition / Low Voltage / 4GB / Dual Channel

Zasilacz: Modecom FEEL 500

Link do tematu założonego z podejrzeniem wadliwych pamięci:

viewtopic.php?f=7&t=28274

Postawiłem winde jeszcze raz i teraz działa 4gb ramu. Nie zainstalowałem w systemie sterów do RAIDu ale zrobiłem to podczas instalacji systemu. Co do tych slotów znajdujących się bliżej procesora to nic się nie zmieniło. Dalej piszczy szybkimi, krótkimi sygnałami. Czy to będzie uszkodzona płyta główna?

• 4 tygodnie później...

Oj, oj płyty GB mają chyba problem globalny!?

Też mam ten problem na swojej płycie GA-EX58-UD5 i śmiem twierdzić, że to nie jest wina pamięci tylko płyty-płyt głównych.

Zauważyłem to też na innych niż mój modelach.

Może ktoś z GB odpowie dla czego pamięci w slotach bliższych procesorowi nie chcą działać a w dalszych działają?

Edytowane przez irondick

Może ktoś z GB odpowie dla czego pamięci w slotach bliższych procesorowi nie chcą działać a w dalszych działają?

Czyli moja teza powoli potwierdza się. Sloty bliżej proca nie działają a pamięć przetestowana na kilka sposobów i nie ma z nią problemu...

Czekam także na support Gigabyte'a

Założę osobny wątek ponieważ podejrzewam, że mam problem z płytą główną a nie z pamięcią.

Niekoniecznie to wina płyty lub pamięci, a ustawień w biosie.

Miałem też problem z płytą GA-X58A-UDR3 i pamięciami OCZ3T1600LV6G.

Blue Screen pojawiał się, kiedy działały "oszczędzacze" tj. (C1E) i (C3/C6/C7) i (EIST)

W biosie ustawiłem na enabled tylko (EIST) reszta na disabled i nie mam już (BSOD -->f4) Blue Screenów.

W przypadku innych ustawień "oszczędzaczy" niż powyższe problem powracał.

Edytowane przez SonyHD

Pamięci ustawiłeś manualnie w BIOSie?

Chodzi o taktowanie, opóźnienia, napięcie zasilające. Pamiętaj także że ta podstawka nie toleruje pamięci o podwyższonym napięciu zasilającym.